G4Media.ro

GRAFICE Fumatul în Europa: Care sunt țările cu cea mai mare și…

sursa foto: Pexels

GRAFICE Fumatul în Europa: Care sunt țările cu cea mai mare și cea mai mică dependență de tutun și de vaping? Unde se plasează România în topul fumătorilor

România se află în media țărilor UE în ce privește numărul persoanelor care declară că fumează zilnic, cu 19, 8%, se arată într-un top realizat de Euronews pe baza datelor Eurostat.

Potrivit datelor compilate de Eurostat, 19,7% din populația UE fumează zilnic. În România, 30,6% dintre bărbați fumează, față de 7,5% dintre femei.

În 2019, 5,9% au fumat zilnic 20 sau mai multe țigări, iar 12,6% au fumat mai puțin de 20 de unități.

Țările care fumează cel mai mult în UE sunt Bulgaria, cu 28,2% din populație care consumă zilnic tutun, urmată de Turcia (27,3%), Grecia (27,2%), Ungaria (25,8%) și Letonia (24,9%).

Țările cu cei mai puțini fumători sunt Suedia (9,3 la sută), Islanda (11,2 la sută), Finlanda (12,5 la sută), Norvegia (12,9 la sută) și Luxemburg (13,5 la sută).

Suedia, țara europeană cu cele mai scăzute rate de fumat, se luptă de ani de zile cu țigările. Fumatul a fost interzis în toate barurile și restaurantele la începutul anului 2005. În 2019, interdicția a fost extinsă și mai mult pentru a include locurile în aer liber din baruri și restaurante, precum și din locurile publice.

Sursa Foto: Euronews

În UE, bărbații sunt mai predispuși să fumeze decât femeile

În întreaga Europă, bărbații sunt mai predispuși la fumat decât femeile; 22,3 % dintre bărbații cu vârsta de 15 ani și peste sunt fumători zilnici de țigări, față de 14,8 % dintre femei.

Țările în care bărbații fumează cel mai mult sunt Bulgaria (37,6 %), Letonia (34,4 %) și România (30,6 %). În schimb, țările în care femeile fumează cel mai mult sunt Germania (18,6 %), Croația (19,2 %) și Bulgaria (20,7 %).

În România, 30,6% dintre bărbați fumează, față de 7,5% dintre femei; în Bulgaria, 37,6% sunt bărbați, în timp ce 20,7% sunt femei; iar în Letonia, 34,4% sunt bărbați față de 12,1% femei.

În unele țări, diferența dintre cele două sexe este mai mică sau chiar inversă.

În Suedia, în pofida interdicțiilor, femeile au renunțat mai greu la fumat; 6,8% dintre ele continuă să fumeze, față de 5,9% dintre bărbați.

În Danemarca, 11,7% dintre bărbați fumează și 11,8% dintre femei.

În Norvegia, diferența este, de asemenea, redusă; 11 la sută dintre bărbați fumează, iar femeile sunt cu două puncte în urmă, cu 9,4 la sută.

Cifrele sugerează că, în întreaga UE, marea majoritate a fumătorilor zilnici din 2019 (76,2 %) fumează de cel puțin 10 ani.

Statisticile spun că 78,1% dintre bărbații care sunt fumători zilnici fumează de cel puțin 10 ani, comparativ cu 73,5% în cazul femeilor.

Topul țărilor în care se vapează

Țigările electronice sunt deseori promovate ca fiind mai sigure decât țigările obișnuite.

Însă un studiu recent și cuprinzător realizat de revista medicală BMJ afirmă că nu se poate stabili dacă acestea sunt mai puțin dăunătoare pentru sistemul respirator decât țigările obișnuite.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că așa-numitele e-lichiduri utilizate în țigările electronice – indiferent dacă acestea conțin sau nu nicotină – cuprind de obicei aditivi, arome și substanțe chimice care pot fi toxice pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit celor mai recente date de la Eurostat, națiunile care vappează cel mai mult dintre statele membre ale UE sunt Franța (6,6%), Polonia (6,0%) și Olanda (5,9%), vaping ocazional și zilnic la un loc.

Cea mai mică pondere a vapatului este raportată în Spania (1,0 %); Turcia a raportat o pondere ușor mai mică, de 0,9 %.

În rândul fumătorilor actuali, cei care au fumat zilnic au depășit numărul utilizatorilor ocazionali în Polonia, Irlanda, Grecia, Franța, Portugalia și Islanda.

În 20 de state membre, foștii fumători au fost mai mulți decât fumătorii actuali. Cele șapte state în care au existat mai mulți fumători actuali decât foști fumători au fost Letonia, Croația, Lituania, Grecia, Țările de Jos, Cehia și Irlanda.

sondaj vaping
Sursa: Euronews

OMS estimează că tutunul reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din lume, ucigând peste opt milioane de persoane pe an.

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor din UE este încă ridicat. Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene afirmă că consumul de tutun reprezintă „cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE”.

În Europa, 757 677 de cazuri de cancer pot fi atribuite fumatului și ar putea fi prevenite, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului.

Aproximativ 50 % dintre fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme.

Este interesant de remarcat că Suedia, țara cu cel mai mic număr de fumători din blocul comunitar, este și țara cu cea mai mică incidență a cancerului pulmonar.

Datele din Finlanda, Luxemburg și Portugalia arată, de asemenea, o corelație cu rate mai sănătoase ale cancerului pulmonar.

Eurostat este așteptat să publice următorul raport privind cifrele referitoare la consumul de țigări în 2027.

Sursa: Euronews

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...