G4Media.ro

GRAFICE Creşte euroscepticismul în România? Cum a evoluat încrederea românilor în Uniunea…

Sursa Foto: Facebook/Erdogan

GRAFICE Creşte euroscepticismul în România? Cum a evoluat încrederea românilor în Uniunea Europeană şi NATO în ultimii şapte ani

Încrederea în Uniunea Europeană şi NATO pare să fi înregistrat o cădere dramatică în ultimele trei luni ale acestuia an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de către institutul INSCOP Research în perioada 15-27 septembrie 2012, intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”.

Astfel, potrivit cercetării INSCOP, dacă în luna iunie 55% dintre români susţineau că au multă şi foarte multă încredere în Uniunea Europeană, în septembrie procentul acestora a ajuns la 42,5%, adică a fost înregistrată o scădere de 13% procente.

De asemenea, şi încrederea românilor în NATO a fost puternic afectată. Dacă în luna iunie aceasta ajunsese la 60%, în septembrie a scăzut la 47%.

Potrivit lui Remus Ştefureac, preşedintele Strategic Thinking Group – „starea de nemulţumire profundă instalată în societatea românească contaminează şi încrederea în ţări, organizaţii sau lideri internaţionali.

Românii rămân pro-occidenatali convinşi, marea majoritate apreciind că SUA şi UE au mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României. Totuşi, diminuarea încrederii în repere precum Uniunea Europeană sau NATO reflectă în primul rând un fundal emoţional intens, marcat de anxietate şi lipsa de orizont provocate de cele trei crize interne care afectează societatea românească – criza sanitară, criza social-economică şi criza politică”.

În afară de acestea cauze, scăderea încrederii românilor în Uniunea Europeană ar putea să fie influenţată în următoarea perioadă şi de alţi factori, precum introducerea green pass-ului şi implementarea PNRR.

În condiţiile în care România înregistrează cea mai mică rată de vaccinare dintre ţările Uniunii Europene, limitarea libertăţii de circulaţie, deci şi a oportunităţilor de găsire a unui loc de muncă mai bun, prin obligativitatea prezentării green pass ar putea genera o reacţie negativă la adresa UE.

De asemenea, aşteptările foarte mari în privinţa banilor europeni care vor fi alocaţi României prin programul PNRR, pe care Klaus Iohannis împreună cu guvernul condus de Florin Cîţu le-au generat în rândul românilor şi comunităţilor locale ar putea determina, de asemenea, o scădere a încrederii românilor în Uniunea Europeană.

1) Încrederea în Uniunea Europeană şi NATO în ultimul mandat de preşedinte deţinut de Traian Băsescu

Turbulenţele politice care au marcat sfârşitul primului mandat de zece ani al unui preşedinte în fruntea statului s-au făcut resimţite şi asupra încrederii românilor în instituţiile internaţionale.

Deşi încrederea românilor în NATO şi Uniunea Europeană a rămas la cote înalte, oscilaţiile pe care le-a înregistrat pe parcursul anului 2014 au fost influenţate de contextul politic intern specific anului prezidenţial.

Dacă în prima parte a anului USL (Uniunea Social Liberală) era puternic ancorat la nivelul Parlamentului şi al Guvernului, iar retorica liderilor acestei construcţii politice era presărată, în principal, de discursuri anti-UE, a urmat apoi ieşirea PNL de la guvernare şi destrămarea alianţei care obţinuse la alegerile parlamentare din 2012 peste 60% din voturile românilor, iar finalul anului a consfinţit alegerea unui nou preşedinte de dreapta în România, fapt care a determinat şi o explozie a încrederii în NATO şi Uniunea Europeană. (sursa date sociologice: inscop.ro)

Sursa: Inscop

2) Încrederea în Uniunea Europeană şi NATO în primul an din mandatul de preşedinte deţinut de Klaus Iohannis

Primul an din mandatul de preşedinte a lui Klaus Iohannis a generat destul de mult optimism în rândul românilor, fapt care s-a reflectat şi încrederea foarte mare pe care aceştia declarau că o au în instituţiile internaţionale.

De altfel, mandatul lui Klaus Iohannis a debutat cu semnarea la Cotroceni a „Pactului pentru Apărare”, prin care România s-a angajat să susțină atingerea în 2017 a unui nivel de minimum de 2% din PIB pentru Apărare. „E momentul să arătăm azi că România este un membru responsabil în NATO, care își înțelege bine atribuțiile” – declara şeful statului.

Aşa cum se poate observa şi din grafic, pe tot parcursul anului 2015 încrederea românilor în NATO a fost la cote mult mai mari decât încrederea în Uniunea Europeană.

Instalarea unui guvern format din tehnocraţi, marea majoritate a acestora provenind din diverse instituţii ale Uniunii Europene, și mai ales propaganda anti-europeană a unor televiziuni care atacau guvernul pe motiv că n-ar lucra pentru România a determinat o scădere a încrederii românilor în Uniunea Europeană. Cu toate acesta, încrederea în UE a rămas în limita a 50% sursa date sociologice: inscop.ro)

3) Încrederea în Uniunea Europeană şi NATO după doi ani de guvernare PSD+ALDE

Câştigarea alegerilor parlamentare din anul 2016 de către Partidul Social Democrat şi formarea alianţei de guvernare PSD+ALDE a determinat şi o excaladare a discursului naţioanlist şi anti-Uniunea Europeană.

Atât liderul PSD, Liviu Dragnea, cât liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-au făcut remarcaţi prin numeroasele atacuri la adresa Uniunii Europeane, fapt care nu a rămas fără consecinţe la nivelul încrederii electoratului.

De pildă, Liviu Dragnea i-a atacat pe liderii UE care au participat la Summit-ul de la Sibiu, pe care i-a acuzat că sunt invidioși pe rezultatele economice ale României. „Sunt supărați pentru că comunele noastre în câțiva ani de zile vor fi mai frumoase decât sunt comunele din vestul Europei”.

Într-un alt discurs susţinut în faţa partidului, Liviu Dragnea spunea că „dorinţa noastră, prin care am aderat la principiile Uniunii Europene, nu poate fi, şi nu acceptăm să fie confundată cu slugărnicia. Nu putem să avem limbaj dublu. De ce nici un oficial European până astăzi, până în acest moment, nu a scos o vorbuliţă despre protocoalele ilegale între SRI şi justiţie?”

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu sustinea că România este discriminată de UE, că băncile occidentale practică dobânzi mult mai mari decât în vest şi obţin profituri mari pe seama românilor, că firmele occidentale aduc în România produse de calitate inferioară. El susţinea, de asemenea, că nu este un discurs naţionalist, ci că urmăreşte să susţină o Uniune Europeană cu o singură viteză şi fără cetăţeni de mâna a doua.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

62 comentarii

 1. Motive : santajul UE la adresa statelor estice , obsesia LGBT in special , distrugerea suveranitatii statelor.
  Inca 3 ani de chin si iesim odata cu ajungerea la putere a AUR , sau poate avem noroc si ies polonezii sau ungurii primii si noi dupa ei mai rapid decat ne asteptam.

  • Cine vrea să iasă România din NATO și Uniunea Europeană este pro rus, iar propaganda și minciunile din Rusia au zăpăcit mulți români.
   Uniunea Europeană ne dezvoltă țara, rusia nu a vrut!

  • bre, laurentziule, nu mai citi g4media, ca face rau la creier 🙂

  • Eu abia aștept să se întâmple asta, să trăiesc doar in occident și să rup orice legătură cu toparlanii din România.

  • Mare chin, intra-devar, cu pensii speciale, platite de la buget dar și din împrumuturi, și miliarde de euro primiți pe de a moaca, cu milioane de compatrioți care trăiesc și muncesc în UE, cu liberă circulație și comerț de pe urma căruia avem ce mânca…AUR nu are niciun fel de soluții la problemele majore ale societatii, e doar o *maskirovka* (camuflaj) al politicii lui Putin față de România. Această *entitate artificială * există doar in scopul propagandei, bazându-se pe narațiuni iraționale, dar bine camuflate.

  • Toti postacii rusi canta prohodul UE, din invidie, fiindca Rusia e o hazna dictatoriala.

  • Continuați să vă desfășurați visele umede patriotarde prin rubricile de comentarii întrucât acolo vor și rămâne. Polonia și Ungaria prin președintele respectiv premierul lor au specificat clar că ieșirea din UE nu este o variantă de luat în calcul. Cât despre ajungerea AUR la guvernare, având în vedere usurința cu care marea masă a populației este manipulată prin niște informații firave și ușor de demontat -nu exclud căderea într-un abis naționalisto-maniacal asemănător cu situația anilor 30′ însă acest fapt va duce la migrarea ultimei fărâme de bun simț și rațiune rămasă în țara asta care e oricum un proiect eșuat încă din fașă (102 ani) și care dacă nu își găsește stabilitatea va ajunge la un deznodământ tragic.

  • O sa crapi de atata patriotism, nu alta.

  • Hai sa o dam pe logica.
   INSCOP=PSD
   PSD=APP
   APP=Liviu Dragnea
   Sa continui?

  • nu inteleg ce teraba are Rusia cu LGBTHDTV++

   daca nu iti place propaganda LGTVHD++ inseamna ca esti rusofil? sunteti inceti rau dar utili 🙂

  • Nu e nevoie sa iesim din UE (ca oricum suntem rupti in kour). E suficient sa renuntam atitudinea de sclavi in colonie. Dar nu sunt sanse pentru asa ceva cu usr si pnl.

  • @ laurentiu

   1. Cine are cifra de afaceri cea mai mare in schimburile comerciale cu rusika ?

   2. Cine i-a gaz direct de la rusika ?

   3. Ce legatura este intre putinika si merkelika ?

   4. Cum l-a intampinat pe putinika ministra de externe a austrikai la propria ei nunta ?

 2. si dragnea si tariceanu au avut mare dreptate s/a dsemonstrat din cauza dulapului din deal am ajuns aici

 3. Niciun cuvânt despre posibilitatea ca propaganda și dezinformarea rusească să fi avut vreun rol?

  În alte țări din UE, statul a făcut campanii de informare pentru a contracara influența rusă, în România pauză.

  • Influența rusă a cuprins deja ca un cancer instituțiile UE, ale cărei „principii” sunt cópii fidele ale celor bolșevice: dreptate socială, ateism, globalizare, poliție morală, salvarea oprimaților (minoritățile sexuale), desființarea proprietății private, înfierarea capitalismului. Și mai nou, controlul populației prin certificatele verzi. Ce anume a mai rămas din civilizația occidentală?

  • Dezinformarea e practicata de institutiile statului roman si institutiile europene.
   Eu eram un ultra pro uniunea europeana si natoo, iar acum vreau parasirea lor.
   Acestea sunt niste organizatii marxiste, blamiste, elgibitiste care promoveaza minciuni. Vezi frigurosul an curent care a fost ,,cel mai cald din istorie”.
   Viitorul il reprezinta china, rusia, ungaria, polonia, turcia, nu ticaloasa de greta si verner.

  • Oricine foloseste cuvantul „marxist”, sau „neomarxist” lucreaza pentru Rusia.

  • „…promoveaza minciuni. Vezi frigurosul an curent care a fost ,,cel mai cald din istorie”.

   Cel mai tare argument anti EU pe care l-am auzit vreodata 🤠
   Chiar asa, de ce nu aduc neomarxistii astia vreme calda si la noi? Cu ce ne incalzesc statisticile astea care zic ca septembrie a fost cea mai calda luna prin Spania si Olanda daca nu aduc soarele ala si pe la noi?
   Uite azi dimineata au fost -2 grade in Transilvania! In inceput de octombrie!
   E normal asa ceva?
   Huo statistica, Huo schimbarile climatice, huo neomarxistii!
   Când vom avea guvern hAUR va fi cald si bine toata iarna, stam cu burta la soare!

 4. INSCOP=Remus Ștefureac=omul infractorului Dumitru Nicolae aka NIRO, că să l cităm pe Călin Bot.

 5. Cred ca statistic romanii au o latenta in a absorbi informatii vs de cei mai la vest de noi ex. tarile Visegrad. Probail lipsa de acces la informatii de calitate si solide vs anumite probleme ale _ue sau nato de ex.
  La noi propaganda e all in in a apara si scuza nebunii si nedreptati ce vin de la vest de noi…nothing to see here.
  Cum zicea dracnia care a mai deranjat interese…ca ordin …nu deranjam partenerii nu suparam cu nimic nu i suspicionam…ei is raiul pe pamant iar noi trebuie sa executam in tocmai si la timp ce ni se dicteaza.
  Nu intamplator suntem in acest punct.

  • Apropo de latenta, lipsa de informatie de calitate…la o emisiune recenta, crin antonescu amintea de o discutie de vreo ora avuta cu viktor orban in 2012 parca. Zicea ca omul i s-a parut un pic dus in ce i explica. Conluzia, dupa toti acesti ani, se pare ca a avut dreptate Orban V.

 6. Pentru ca statul roman doarme in papuci si nu are o strategie de contracarare a dezinformarii. Incompetenti si lacomi, interesati doar de statut si salarii bune, sute de functionari nu vad si nu aud ce e in jurul Ro.

  • Si poporul e la fel ca guvernantii, ticalos pana in maduva oaselor, putred si corupt.

  • dar de coruptii lor niciun cuvant?! adica de unde credeti ca au invatat coruptii nostri?! cine au fost primii care i-au corupt inaca dinainte de 1989?! in germania nu exista coruptie, dosarele de coruptie sunt ingropate din fasa, iar restul care sa umple un pic statistica se termina cu „da si tu, sefu’, niste bani la stat aka la mafia noastra inapoi si gata, te iertam!”.

 7. Granita la Rusi e deschisa

 8. Inscop ??
  Adica Felix Rache + realitatea tv + Ponta + Mihai Tudose si
  Remus Ioan Stefureac fost/actual(?) consilier SRI + Dumitru Nicolae(NIRO) + Mircea Geoana
  G4media , unde mergeti ? Incotro va indreptati ?

 9. Sa va zic eu de ce am devenit eurosceptica:
  – UE toleraza coruptia statelor balcanice, cu toate ca ar fi putut lua masuri severe (infringement, santiuni economice, blocarea transferurilor de bani catre paradisurile fiscale). Ati vazut cat de usor primarul Negoita a sifonat bani prin Cipru si a facut afaceri ilegale in imobiliare.
  – zero proeocupare pentru nivelul de trai. De exemplu, uniunii nu-i pasa ca multi copii din Romania merg flamanzii la scoala, ca traies in conditii mizere, ca nu apuca sa-si termine scoala si ca nu au unde sa munceasca dupa aceea.
  – multa vorbaraie si putine rezultate la nivelul institutiilor UE.
  – preocupare excesiva fata de problemele minoritatilor sexuale, in timp ce problemele grave sunt ignorate (oruptie, nivel de trai, sanatate publica).
  – nu sunt luate in serios petitiile catre institutiile UE, chiar daca arata ca s-au incalcat directive europene.

  • Toate problemele grave pe care le invoci si le mai si umfli putin, pentru că așa dă bine, sunt o consecință a corupției generalizate, devenită politică de stat, împotriva căreia doar UE ne mai poate salva, impunând condiții legate de respectarea statului de drept (MCV de exemplu) in schimbul banilor primiți. E chiar așa de greu de priceput?

  • Aleluia!

  • Carmen cu l mic, nu ai fost eurosceptica niciodata si nici nu ai devenit. Traiesti in UE, stii regulile.
   De ce ceri pomana?
   UE nu poate fi mama/tata pentru copiii tai daca tu ti-ai pierdut instinctul matern/pater pe fundul sticle, intr-o dugheana din Rusia.
   Asta ar mai trebui, sa mearga UE sa „duca gunoiul” rusilor.
   Dar poti sa mergi tu , carmen cu l mic , in Rusia si sa testezi pe pielea ta „infringementul, sanctiunile economice si preocuparea pentru nivelul de trai ” lui Putin .
   Asteptam sa ne scrii de acolo , despre coruptia lui Putin , de exemplu.

  • Nu UE e cauza problemelor descrise de tine.
   Deschizi TV-ul vezi politicienii romani, unu si unu, unul mai hot ca altul, unul mai corupt ca altul si ai gasit raspunsul la problemele tale. Astia tolereaza coruptia, nivelul scazut de trai si educatia slaba. Cu siguranta i-ai si votat, probabil de mai multe ori.

   Vrei sa vina acum UE sa ii bage la inchisoare pe astia ? Presupunand ca ar putea face asa ceva o sa sari in sus ca vine UE si se baga peste noi. Probabil faci asta si acum cand auzi de MCV, ca nu ne lasa UE sa facem aia, nu ne lasa ailalata … Si asa din ce ai scris dai vine pe UE pentru orice. Si politicienii aia asta promoveaza. Ei sunt imaculati si vor binele tarii, dar na, nu ne lasa UE (in traducere: nu putem sa furam mai mult ca ne impun niste reguli de bun simt).

   Nu vezi mizeria din ograda ta si zici ca mirosul vine de peste peste gard.

 10. După ce ţi-au distrus industria, agricultura şi economia, cum să nu iubeşti UE?

  După ce nu mai produci nimic şi doar cumperi, cum să nu iubeşti UE?

  Românii au marea şansă de a munci în ţări civilizate ca salahori, zilieri, prostituate, căpşunari sau interlopi.

  Cum să nu iubeşti UE?

  Suntem vânduţi FMI-ului şi am defrişat toate pădurile pentru a exporta aproape gratis în UE.

  Cum să nu fii fericit?

  Am ajuns o colonie africană, un stat eşuat, cum să nu fim fericiţi?

  Mâncăm furaje, consumăm ciurucuri şi nu suntem fericiţi?

  Am ajuns groapa de gunoi a UE şi ne gazăm cu arderi de deşeuri şi cum să nu iubim UE?

  ÎŢI MULŢUMIM DIN INIMĂ UE CĂ EXIŞTI !

  • lol.
   Inainte sa fie EU eram raiul pe pamant, nu eram colonia nimanui! Din salariul de 100 de dolari platit in bancnote de hartie igienica iti permiteai orice!
   Romanii aia care muncesc ca medici, ingineri, ITisti in EU sunt la deruta, doar salahori si sparanghelisti avem voie! De ce nu ne angajeaza direct ca manageri?
   Si doar UE ne impune toate mizeriile astea, nu Dragnea, Iohannis, penele pesede mafia. Nu, aia care voteaza mafia nu au nici o vina ca voteaza toporul ca sa poata fi taiati mai apoi.

  • @Tree fitty:
   – nu, inainte din salariu puteai sa-ti cumperi o locuinta la un pret modest. Astazi iti trebuie credit de 20-30 de ani si numai daca ai salariu peste medie.
   – multi romani sunt prea saraci ca sa mai ajunga ingineri, IT-isti etc. Un procent zdravan nici nu ajung sa-si termine liceul si merg la cules legume sau la ingrijit bosorogi (pe langa alte activitati ilegale pe care nu le mai enumar). UE este multumita u sclavii ieftini.
   – UE este forte ok cu Dragnea, Iohannis, penele, pesede, mafia etc. Ultima data, Ursula a aprobat PNRR-ul Romaniei, chiar daca stie ca guvernul Citu este dictatorial si corupt.

  • Uite un om care spune adevărul !
   Corect ! Bravo !
   Am ajuns doar consumatori in ue

  • Doamna Carmen, comentariul dumneavoastra nu e neaparat incorect dar arata aceeasi deflectie logica ca si celelalte – anume invinovatiti EU pentru probleme noastre autohtone care erau si mai mari inainte de aderare.
   Si va asteptati sa fie salvatorii supremi in acelasi timp.
   Ar fi trebuit sa nu aprobe pnrr-ul din cauza crizei politice din Ro?
   Aveti impresia ca Bosnia, Albania etc nu sunt ‘doar consumatori UE’? Dimpotriva, acolo companiile mari nemtesti sau franceze pot sa faca chiar tot ce vor, nici macar nu au cui sa se planga.

  • @carmen I
   Cumăpărai pe drac’ locuință din salariu!

   Eu am lucrat pe minimul pe economie în perioada 1990-2000 și inflația mânca o mare parte din din salariu, și destul de des rămâneam fără bani cu câteva zile înainte următoarea plată. Mai știi cum se scumpea curentul în anii ’90? Creștea cursul leu-dolar și odată cu el ratele la televizor sau la mașina de spălat, mai ții minte?

   Aa, că sunteți unii dintre voi neam de securiști și ați dus-o bine, fără rate, fără griji, că îl votați pe Adrian Năstase, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc și toți hoții care au vândut industria așa varză cum era, pe bani de nimic?

   Și acum dați vina pe UE? Gabriel Oprea a fost locotenentuș lui Miron Cozma, nu al lu’ Ursula. Dan Voiculescu, cel care nici azi nu dă socoteală pentru banii furați din conturile Securității, ce neam îi? Francez? Olandez?

  • Tree fitty: UE nu trebuia sa stea la discutii cu statele ultra-corupte, precum Romania. Toate fondurile europene trebuiau suspendate, inlusiv PNRR, pana cand Romania nu isi rezolva problemele cu statul de drept. Daca dai bani unuia ca Dragnea sau Citu este ca si cum sprijini hotia.

  • Dar cine nu te lasa sa produci , sparanghelistule ?
   Cu cat denigrati UE, cu atat mai mult lumea intelege disperarea lui Putin al vostru. Tot mai mic putinica, 0 sanse cracanel in fata UE .

   Nu mai sta in Rusia. Hai in UE. Poti sa faci industrie poti sa faci agricultura , poti sa produci cat si pentru altii.
   Acolo in Rusia ta , muncesti pentru Putin. Tu n-ai nimic , nu ai drept de proprietate . El are. Putin are drept de proprietate asupta ta si asupra a tot ceea ce tu produci cu mainile tale. Putin are palate si trai bun. Tu , nu ai nimic in proprietate. Nici comentul pe care-l scrii pe aici nu-i al tau. Nici tu nu crezi ce scrii.

   Nu-i vina UE daca romanii isi trimit gunoiul acasa si nu-i vina UE daca romanii isi taie padurile.
   UE nu intra in padurile tarii si stii si tu asta .

   Are Putin o putere de convingere ( novichok sau ceva ferestre deschise ?) daca faci fake news generator pe forumuri cu asa sârg si entuziasm.

   Si pana la urma nu este vina noastra daca tu iti ingreunezi intrarea in UE .

  • @michampa iti zic eu cine nu ne lasa sa producem :)) chiar vesticii! pentru ca bancile lor (banci romanesti pauza datorita lui manole) au dobanzi x5 la un credit de dezvoltare fata de un credit din vest, pentru ca nu poti vinde productia in mod industrial pentru ca lanturile de retail sunt vestice si trebuie mai intai sa vanda productia lor si daca mai e loc si productia ta, pentru ca tot lanturile lor vestice impun conditii neosclavagiste producatorului roman care, totusi, nu e actionar la aceste lanturi sa le subventioneze la nesfarsit…

 11. Ar fi o sublimă lovitură politică. Ar refuza PNL cel mai bun om al lor? :))
  „Nimeni nu ne impune premierul! Refuzam categoric cel mai bun om al nostru!

  • Un biet primar de catun care le-a luat unora ciorba de la gura si a ajuns mare vedeta. Un cartier din Bucuresti are mai multi locuitori decat catunul in care a fost Bolojan primar. Si in politica mare nu-l baga nimeni in seama.

 12. Vai dar ce au iesit din cazarmi aparatorii UE , cand a aparut pandemia si nu avea cune sa le culeaga sparanghelul nemtilor , olandezilor spaniolilor nu le mai pasa de boala vroiau sclavi si Klaus s-a executat , cand a fost nevoie de aparate cu oxigen si nu se gaseau nemtii nu dadeau unul statelor estice , cand se pune agenda LGBT inaintea bolnavilor de cancer UE se face ca ploua.
  Asadar mai usor cu entuziasmul UE.

  • Din acest meniu savuros ai uitat moaștele Sfântei Parascheva, construcția Catedralei Mîntuirii Neamului, conturile din paradisurile fiscale, balta Belina, Chivotul SRL, etc, ingredientele naționale la modelul UE si care constituie rețeta noastră originală de tratare a bolnavilor de cancer.

 13. Ce bine, trăiesc în afara de prea mulți ani și ma bucur ca vreți afara din UE. Prea mulți toparlani m-au fact de ras. Mars afara c rilor.

  • Gore
   Nu vrea nimeni „afara” din UE.
   Cei care au vrut „afara” , regreta acum.
   Si tu esti in UE dar faci prop.aganda pu.tinista. Esti „pe mana” cu Noua Dreapta, extermistii care sunt impo.triva rromi, imp.otriva UE, imp.otriva NATO, im.potriva democratie, impo.triva diversitate religioasa, impotr.iva diversitate rasiala, impotr.iva a tot si toate .

 14. Pai dupa episodul „sparangheliada 2020”, multi ochi s-au deschis.

 15. Singurul partid cu tendințe politice reformatoare a fost aruncat în opoziție și izolat informațional de catre cartelul media, in timp ce restul partidelor, în frunte cu președintele, au pus piciorul pe frână sub presiunea mafiei transpartinice. La aceasta situatie se adaugă intensificarea propagandei rusești, agitația ortodoxistă, care-și găsesc adepți în toate aceste partide antireformiste. În această bulă se află în treabă și mulți „cetățeni ” care sunt „ajutați” să se radicalizeze aiurea-n tramvai, pe „principiul” Steaua contra Dinamo.

 16. Impunerea țărilor din est a hotărârile CJUE împotriva hotărârilor Curtilor Constituționale dar Germania,Franța Spania,Cehia și vor urma și altele ele nu se supun hotărârilor CJUE.Dubla măsură nu trebuie să existe pentru că asta duce la neâncrederea constatată în Polonia Ungaria România,Slovacia,Slovenia chiar și țările baltice.

 17. Frați români trebuie sa ieșim cât mai rapid că vine prăpăd dinspre vest, plin de corporatisto-marxiști. Ne fură religia și valorile si le înlocuiesc cu filme care ne distrug creierele noii generatii. Trăiască România dodoloață!

 18. ROEXIT URGENT !
  DOAR AȘA
  MAI AVEM O ȘANSĂ SĂ SCĂPĂM.
  Altfel o sa fie grav !
  În NATO trebuie să rămânem, altfel ne linșează Putin.

 19. ROEXIT URGENT !!!!

  DOAR AȘA
  MAI AVEM O ȘANSĂ SĂ SCĂPĂM!!!
  Altfel o sa fie grav !!!!
  În NATO trebuie să rămânem, altfel ne linșează Putin….

  • Matale nu stiu daca ai vreo sansa sa scapi, cu sau fara EU.
   Pare grava conspiratita, s-a acutizat.
   Caps Lock-u ala e abuzat rau de tot.
   Daca erai troll puteam macar sa te felicit pentru cele 7 semne de exclamare intr-un spatiu atât de restrans, dar din pacate ma depaseste situatia dvs.

 20. Gresala a fost a Uniunii. Trebuia ramas la 16. Nici un stat din fostul Tratat de la Varsovia, nu este pregatit pentru o democratie gen UE. Absolut nici unul. Ca UE (cei 16) trebuie sa ne recunoastem gresala.
  Pacat ca nu putem sa indreptam asta. Contam pe noii veniti, sa urmeze Regatul Unit si sa „sacpe” de sub jugul UE. Portile sunt larg, foarte larg deschise.

  • Hai sa nu exageram.
   E o situatie temporara cu guverne eurosceptice. Slovenia, Croatia, Slovacia, chiar si Cehia in mare parte s-au integrat bine, asemanator cu Germania de Est.
   Deocamdata pericolul pentru destramarea UE vine din Franta, Italia etc.
   In Est gargara este doar pana vine vorba de bani.

 21. Înainte să ieșim noi (probabil de nevoie) vor mai ieși alții. UE se va mai extinde totuși în Est, înainte ca alte state să părăsească această uniune semi-eșuată.

 22. Nu, dar a fost complice cu un Președinte cel puțin suspect (e vorba de ultimul)!

 23. Nu, dar a fost complice cu un Președinte cel puțin suspect (e vorba de ultimul)!