G4Media.ro

Ghinion Iohannis

Ghinion Iohannis

4 iulie trebuia să fie climaxul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis, altfel goale de conținut. O ceremonie aproape regală la Cotroceni pentru promulgarea legilor educației, legi făcute exclusiv pentru șmecherii sistemului, a fost stricată chiar de președinte și oamenii săi. Ministerul Educației a greșit rezultatele de la Evaluarea Națională, iar prezența judecătorilor CCR a ridicat semne de întrebare față de corectitudinea deciziei de săptămâna trecută.

Priviți fotografia cu președintele care defilează cu cele două decrete de promulgare. Un personaj e în plus acolo. E Marian Enache, președintele Curții Constituționale. Ce căuta el la o ceremonie exclusiv politică, fără relevanță instituțională? Ce căutau la Cotroceni ceilalți judecători ai CCR, prinși și ei în insectarul de rectori și directori beneficiari ai legilor?

Cotroceni, legile educatiei, Klaus Iohannis, marian enache
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nu avem nici o explicație oficială, Cotroceniul nu comunică în mandatul lui Iohannis. Dar știm că această CCR, despre care președintele ar putea spune liniștit că e ”Curtea lui”, pe modelul ”guvernului lui”, l-a ajutat și a respins rapid sesizarea de neconstituționalitate a legilor educației depusă de USR și Forța Dreptei. Specialiști în drept constituțional spun că decizia CCR e de neînțeles, inacceptabilă, cel puțin într-un punct: segregarea elevilor de liceu de către puternicele colegii naționale.

În acest context, prezența judecătorilor CCR la Cotroceni arată ca o indecență instituțională, o recunoaștere a raportului de subordonare față de un actor politic. ”Nimeni nu e mai presus de lege” nu mai are suport în realitate după ce la Curte au ajuns judecători vulnerabili precum Bogdan Licu ori Giani Stan.

Al doilea episod care a stricat complet ceremonia nimicului e haosul produs de Ministerul Educației, care a publicat greșit ierarhia celor 150 de mii de copii care au susținut Examinarea Națională. Ministerul condus de Ligia Deca, creația lui Klaus Iohannis, a publicat o ierarhie eronată pentru că a încurcat criteriile de departajare.

Eroarea a pus pe jar părinții a 150 de mii de copii și a zdruncinat și mai mult încrederea în stat. Dacă acest stat nu e capabil să rezolve o problemă simplă, precum ierarhia rezultată în urma unui examen, ce încredere mai pot avea părinții în repartizarea automată în licee, de exemplu?

În mod normal, o astfel de gafă se solda cel puțin cu o demisie la vârful ministerului. Până acum, nu s-a întâmplat. Cu excepția câtorva site-uri independente, televiziunile au ignorat subiectul. Aceleași televiziuni plătite cu bani grei de partide ca să tacă.

Contrareforma din educație era de așteptat însă după ce același președinte și-a trecut în palmares cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani, cu zeci de mii de cadre didactice care au mărșăluit prin București și marile orașe, cerând salarii decente. Mare realizare pentru fostul profesor ajuns șef al statului.

Și tot în mandatele lui Iohannis România bate constant recorduri negative în educație în fiecare an. De exemplu, numărul școlilor fără promovați la Bac s-a dublat în ultimii patru ani, după cum a descoperit Edupedu.ro.

În plus, în acest an numărul zilelor de școală efectivă s-a prăbușit datorită deciziilor președintelui și ale guvernului: vacanțe mai dese, plus zile libere legale, plus punțile care leagă aceste libere, plus zilele în care se organizează simulările pentru examenele naționale, plus săptămânile „Școala altfel” și „Verde”, plus greva.

Nu doar România este mai prost educată, ci și conducătorii ei promovați de președinte. Șeful liberalilor instalat de președinte se confruntă cu acuzații de plagiat, la fel numărul doi din partid până mai ieri ministru de interne. Contraselecția din politică a atins în regimul Iohannis cote alarmante.

Pe scurt, în mandatele lui Klaus Iohannis, calitatea actului de educație s-a degradat accelerat iar în politică au făcut carieră non-valorile, oportuniștii, incompetenții. Cu atât mai ridicolă e obsesia președintelui pentru ”România educată”, proiectul de care se agață pentru a-și salva moștenirea politică.

Ironia face că ziua pe care Iohannis și-o dorea memorabilă pentru educația grație promulgării legilor să devină într-adevăr memorabilă. Dar din alt motiv. Al erorii fără precedent a Ministerului Educației, cu rezultatele greșite de la ierarhia pentru Admiterea la liceu..

Unii îi spun karma. Alții – ghinion.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Văleleu, „unu si altu”! Rezumat:
    – să fii, nu „sa fi” și mai trebuia și o virgulă înainte de „ziaristule”
    – dulapu’ nu „dulapu” (asta apropo și de „unu si altu”)
    – concediați din cauza lipsei, nu „concediați pt. lipsa”
    – fără responsabilizarea, nu „fără responsabilitatea”
    – a-l acuza, nu „al acuza”
    – și hotărăște-te: ori cu diacritice, ori fără
    De sensul comentariului nu mai zic nimic…

  2. pai tocmai asta e vina. Legile educatiei nu a modificat modul de concediere a functionarului si profesorilor incompetenti. Erau suficiente cateva criterii de performanta. oare cine a trantit-o pe deca ministra? cine a ales colaboratorii din minister? Candva se spunea ca „elevul este oglinda profesorului”. Invechit nu? Profesorii sunt genii care se chinuie zi de zi sa indrume elevii, care nu vor/nu pot sa invete nu? La ce note au profesorii la definitivate si titularizari, elevii chiar au note mari.

  3. S-a vrut doar o lege și atâta tot , pentru că fiecare politician aflat la putere dorește să aibă asta în palmares, să clameze că el a reformat sistemul prin acea lege.Opiniile sunt împărțite.că e bună sau rea această lege rămâne de văzut dacă ea va fi pusă în aplicare în caz de schimbare pe viitor a legislativului și executivului(căci practica a demonstrat că nu există continuitate și fiecare vrea să demoleze ce a construit celălalt),iar în cazul în care va fi pusă in aplicare rămâne ca timpul să arate viabilitatea și calitatea ei.Greșeala făcută la afișarea listelor e majoră și fără precedent,dar astfel de greșeli s-au făcut și anterior la nivel înalt(mi-aduc aminte din presă de afișarile grșite la examenul de admitere la Academia Națională de Informații de acum trei ani, când la fel s-au afișat greșit ierarhiile și mediile,iar instituția și-a cerut scuze).Până la urmă nu e un capăt de cer,e omenește să greșești(cu toate că operatorii informatici responsabili din sistem trebuie luați la întrebări),greșeala e una remediabilă,nu iremediabilă,însă Ministerul Educației Naționale ar trebui să iasă public și să își ceară scuze.

  4. Degeaba ii criticam pe unii (PNL, PSD, AUR, Iohannnis) daca nu promovam pe nimeni care sa le ia locul.

    • Cum promovezi pe cineva sa le ia locul celor din PSD/PNL/AUR ? Ca la vot nu prea iese decit promovarea PSD/PNL/AUR .

  5. Câtă prosteala a instituțiilor, de la cel mai înalt până la cel mai mic nivel, e în țara asta, Doamne ferește!!!

  6. Cam (foarte) tras de par articolul.
    Dar asta-i stilul.

    • In schimb evenimentul nu a fost foarte tras de par.
      Dar asta-i ordinul.

    • @Unu

      Sa-l ia naiba de eveniment, ca nici Dorel de la santuri, nici croitoreasa din colt, nici agricultorul si nici profesorul nu-si schimba mentalitatea in functie de cine cu cine se pupa la Cotroceni, la SRI sau in Parlament.
      Sa-l gasesti permanent vinovat pe Iohannis, pt tot marasmul din politica romaneasca din ultimii 30 de ani mi se pare nu doar infantilism jurnalistic, ci de-a dreptul incompetenta profesionala.
      In 2025 ce-o sa faca jurnalistii?
      O sa dea copy/paste la articolele de-acum si vor schimba doar numele presedintelui?
      Chiar nu s-au saturat de polemica asta despre „tatucul natiunii” care trebuie sa rezolve tot si e gasit vinovat pt orice porcarie din Romania?
      Ca de vina a fost Iliescu, apoi Constantinescu, apoi Basescu, acum Iohannis.
      E chiar plictistor si aberant.

  7. Inadecvat, batjocoritor, vetust. Aceste 3 cuvinte imi vin in minte cu gandul la evenimentul de la cotroceni.

  8. Comentariul tău aşteaptă moderarea.

  9. Au trecut mai mult de 30 de ani de cand această Constititie este in vigoare si Parlamentul nici acum nu i-a dat Presedintelui,prin lege,toate atributiile pe care le prevede si nici acesta nu le-a cerut,desi toti(presedintii)au jurat pe ea in cadrul cel mai solemn(de ex. „Presedintele vegheaza la buna functionare a institutiilor publice”).
    Pană acum primii doi candidati cu potential de a ajunge la Cotroceni au fost „prefabricati”,cu exceptia,probabil,a lui Emil Constantinescu.De aceea,problemele sunt cam aceleasi,de-a lungul timpului,ba chiar se cam complică.Statul nostru,privit prin legile de astazi,seamană cu o gaura neagra din Univers.Pe margine putere mare(„ciolan”),iar in mijloc o gaura,unde se afla seful statului,care-i tine isonul(puterii de pe margine;covrigului🤣,ca tot îl avem pe ” covrigar” la Guvern.