G4Media.ro

Germania va naționaliza gigantul de gaze Uniper / Falimentul ar fi avut…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Germania va naționaliza gigantul de gaze Uniper / Falimentul ar fi avut un efect „Lehman Brothers”

Statul german va naționaliza 98,5% din gigantul gazier Uniper, sufocat de reducerile de gaze rusești, a anunțat miercuri dimineață acționarul majoritar al companiei, grupul finlandez Fortum, potrivit Le Figaro.

„Guvernul va prelua aproximativ 99% din Uniper”, a precizat miercuri Ministerul german al Economiei într-un comunicat. „Uniper este un pilon central al aprovizionării cu energie a Germaniei”, a declarat Berlinul pentru a justifica intervenția radicală. Compania de energie furnizează gaze la sute de municipalități germane.

Acest acord înlocuiește un prim plan de ajutor prezentat în iulie anul trecut, care prevedea ca Berlinul să preia o participație de 30% în acest grup, care este cel mai mare importator de gaze al Germaniei. În detaliu, Germania va cumpăra toate acțiunile Fortum la un preț de 1,70 euro pe acțiune, pentru un total de 500 de milioane de euro, potrivit documentului. Berlinul va efectua, de asemenea, o majorare de capital de 8 miliarde de euro, a precizat guvernul. Acordul prevede, de asemenea, rambursarea de către Germania a unui împrumut de 8 miliarde de euro pe care Fortum l-a acordat filialei sale. Această „cesiune a Uniper este pasul corect de făcut, nu numai pentru Uniper, ci și pentru Fortum”, a comentat Fortum într-un comunicat.

Impactul războiului din Ucraina

Uniper, cel mai mare importator de gaze și cea mai mare companie de stocare din Germania, a fost grav afectat de reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești de la războiul din Ucraina. Compania a fost principalul client al grupului rus Gazprom în Germania. Pentru a-și îndeplini contractele, trebuie acum să obțină gaz pe piața spot, unde prețurile au crescut vertiginos. În total, pierderile suferite se ridică la „8,5 miliarde de euro”, a precizat miercuri Fortum.

Situația s-a înrăutățit atunci când gigantul rus Gazprom a închis temporar, la începutul lunii septembrie, gazoductul Nord Stream 1, principalul furnizor de gaz rusesc către Germania. În ultimele luni, Berlinul a avertizat în mod repetat asupra „efectului Lehman Brothers” pe care l-ar avea un faliment al Uniper asupra piețelor energetice. Având în vedere dimensiunea Uniper, prăbușirea acesteia ar zgudui piața energiei și ar duce la penurii de energie pentru mii de clienți.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Nu este nici o problema, depozitele de gaz sunt pline 90%.

  2. noi de ce nu nationalizam?

  3. Când este în criza, Germania nationalizeaza fabricile pentru a le salva de la faliment. Pe noi, Germania ne forțează sa le închidem pe motiv ca sunt falimentare. Ei de ce nu le închid???
    Alo, sholt!!! Alo, ursula!!!

  4. Pare o masura buna de nationalizare, avand in vedere ca pretul actiunilor Fortum este acum ~13euro, in crestere cu 10%.
    Dar cum nu ma pricep, poate verifica si confirma cineva daca statul german cumpara cu 1.7euro actiuni care valorau 12euro la momentul anunțului?

  5. statul roman, nu statele actionare la telekon sau apanova