G4Media.ro

Gazprom nu mai garantează funcționarea gazoductului Nord Stream / Moscova a anunțat…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Gazprom nu mai garantează funcționarea gazoductului Nord Stream / Moscova a anunțat anterior că gazoductul a fost oprit pentru reparații

Gigantul energetic rus Gazprom a informat că nu poate garanta funcționarea gazoductului Nord Stream și că nu știe dacă un motor de turbină va fi returnat din Canada, relatează Deutsche Welle conform Reuters și AFP.

Moscova a anunțat anterior că gazoductul, care face legătura între Rusia și Germania, a fost oprit pentru reparații.

Gazoductul Nord Stream a fost închis pentru reparații, dar în Germania se pune întrebarea dacă și când vor fi redeschise robinetele.

Gazprom a comunicat miercuri că funcționarea Nord Stream nu poate fi garantată nici măcar atunci când  turbina „critică” pentru gazoduct se va întoarce din Canada, unde ar fi fost trimisă pentru reparații.

Printr-un comunicat de presă, compania energetică de stat rusă a transmis că: „Gazprom nu are niciun document care să permită Siemens să scoată din Canada motorul turbinei cu gaz care este reparat în prezent acolo”.

În comunicat se mai precizează că: „În aceste condiții, nu este posibil să se tragă o concluzie obiectivă cu privire la evoluția situației și asigurarea funcționării în siguranță a stației Portovaya – o instalație critică pentru gazoductul Nord Stream”.

Nord Stream a fost închis luni sub pretextul oficial al „reparațiilor”. UE și în special Germania care este dependentă de gazul rusesc așteaptă acum să vadă dacă gazoductul va fi repornit.

Turbinele pentru Nord Stream sunt în curs de reparare la un subsidiară canadiană deținută de compania industrială germană Siemens.

În weekend, Canada a acceptat să livreze turbinele Germaniei, în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei și a apelurilor din partea Ucrainei. Luni, ambasadorul Canadei la Kiev a fost convocat din cauza deciziei pe care Ministerul ucrainean de Externe a calificat-o drept „inacceptabilă”.

Deși lucrările anuale au fost programate cu mult timp înainte, circumstanțele politice legate de decizia Rusiei de a invada Ucraina și sancțiunile punitive ale UE ca răspuns au făcut ca Europa să se întrebe dacă gazoductul va fi repus în funcțiune după finalizarea reparațiilor.

Luna trecută, Gazprom a redus livrările prin conducta Nord Stream cu 60%. Aceasta este principala sursă de aprovizionare a Germaniei cu gaz rusesc, care reprezenta 35% din gazul țării până la intrarea în vigoare a sancțiunilor care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina.

Nord Stream este cel mai vechi dintre cele două gazoducte care circulă din Rusia spre Germania. Este principala conductă de gaz rusesc către Europa, mai ales după ce tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a fost redus din cauza războiului.

Germania a oprit lansarea noului gazoduct  Nord Stream 2, ca parte din acțiunile împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, relatează Deutsche Welle.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Si iata cum trece si vara, vine toamna, toata lumea doarme si sa vedeti distractia naibii cand incep sa scada gradele sub 10….
    probabil va fi o iarna cu rationalizare de gaz.
    minunat, o sa ne aducem aminte de vremurile comuniste de acum 30-40 de ani cu foarte mare (ne)placere.

    • Atât? Ha ha ha ha! Ha ha ha ha! Poate tu deja ai învățat de bună voie discursurile și biografia piticului. Pe mine nu mă tentează perspectiva. Ha ha ha ha! Hhhai pa!

    • g te cheamă, „g” neuroni ai în cap. „g” de la „gol” sau de la „gaură”?
      Waaxxere, dreaqu te va lua la iarnă.

    • Apare si aici numele Siemens. Nu a existat nici o porcarie din ultimii 70 de ani in Germania care sa nu aiba o cat de mica legatura cu firma asta.

  2. G4Media inca are o sansa sa va puna sa legati un mail de comentariile astea. Le zic deja de vreo 3 ani. Ciuciu Gonzales.

    • Fă-ți un control la mansardă.

  3. renuntati la gaz cat mai puteti, inca e timp sa va mutati pe pompe caldura sau centrala lemne / peleti