G4Media.ro

GALERIE FOTO A început protestul polițiștilor din penitenciare/ Aceștia refuză să intre…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

GALERIE FOTO A început protestul polițiștilor din penitenciare/ Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă

După ce au fost marţi în grevă japoneză, polițiștii din penitenciare protestează miercuri dimineață și refuză să intre la programul de lucru timp de 2 – 4 ore, după care vor bloca puşcăriile prin „exces de zel”, a anunțat luni, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Ei sunt nemulțumiți de proiectul de reformă a pensiilor speciale.

Polițiștii din cele 45 de penitenciare din România  vor refuza miercuri să intre în serviciui între orele 7-11 și nu vor ieși cu detinutii la muncă, a declarat pentru G4Media.ro liderul Sindicatului Penitenciarului Jilava, Florin Stoica.

„Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată într-un comunicat al FSANP.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai spune  că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea puşcăriilor prin „exces de zel”. Primul penitenciar blocat prin „exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Organizaţiile sindicale care participă la acţiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariaţi şi acoperă TOATE unităţile din Poliţia Penitenciară”, afirmă sindicaliştii.

Potrivit acestora, organizaţiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activităţii prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări:

1. Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017

2. Aplicarea legii pensiilor militare fara modificări

3. Actualizarea şi indexarea pensiilor militare

4. Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări

5. Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări

6. Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări

7. Deblocarea posturilor vacante

„Numărul minim de posturi necesare în Poliţia Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare naţională”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, acţiunea de miercuri „va demonstra că Poliţia Penitenciară se menţine funcţională doar pentru că salariaţii acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România”.

„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar şi pe termen scurt în special în sectorul operativ. Personalul operativ se va prezenta la serviciu, dar nu va intra în unităţi. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deţinuţilor nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc)”, au precizat sindicaliştii.

Potrivit acestora, acţiunea va fi menţinută pe durata a cel puţin 4 ore.

„Decizia de reluare a activităţilor sau de menţinere a refuzurilor de muncă suplimentară aparţine sindicatelor organizatoare şi va reprezenta voinţa membrilor de sindicat semnatari. Acţiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanţi precum şi dovada că suntem determinaţi să încetăm activităţile”, au precizat sindicaliştii.

Aceştia anunţă că, în luna iunie vor creşte blocajul de la 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările vor fi ignorate.

„Guvernul va trebui să identifice soluţii alternative pentru misiunile de pază, escortare şi supraveghere din penitenciare, precum şi pentru alte misiuni”, au mai transmis sindicaliştii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Cred ca domnii traiesc intr un univers paralel….habar n au de economia reala/productiva
  Domnilor, pazitul borfasilor din puscarii nu este munca..este stat degeaba
  Vreti mai mult…?Veniti in privat…daca stiti sa faceti ceva

  • Te referi la agentii de paza de prin parcuri de la firme private ?
   Sau te referi la agentii de paza din sali de pacanele de la firme private ?
   Aia consideri ca este munca grea ?
   Tu cati detinuti ai pazit de ti-ai format deja o parere ?

  • Nu stiu Pepsi
   Eu am muncit si muncesc in privat, nu stau degeaba
   LA MUNCA

 2. la un semn, deschisa-i calea… cate o greva pe saptamana, suficient pentru ca PeeSeeDee sa nu preia functia de premier, cu scaderea procentelor pentru alegerile din 2024… De ce ar vrea PeeSeeDee sa deconteze ei dezastrul guvernarii lor, cand au toata puterea oricum, dar decontul e mai mult la liberali? Cat/ce or fi „,negociat” cu liderii de sindicat ca sa inceapa toate grevele fix acum?

 3. Așa arată Nesimțirea. Pe DEX ar trebui pusă o poză cu ăștia protestand.
  1. Au salarii mari comparativ cu categorii mai instruite decat ei.
  2. Nu contribuie la pensii si iau pensii speciale de la 45-50 de ani.
  SI TOT MAI VOR!
  😒😒😒