G4Media.ro

Franța va prelua comanda forței de intervenție rapidă a NATO începând de…

Franța va prelua comanda forței de intervenție rapidă a NATO începând de la 1 ianuarie

Franţa va prelua începând de sâmbătă, timp de un an, comanda Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJFT), unitatea NATO de intervenţie rapidă, creată în 2014 ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi la tensiunile din Orientul Mijlociu, a informat miercuri Alianţa Nord-Atlantică, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Mulţumesc Franţei pentru conducerea forţei de reacţie rapidă a NATO în 2022”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat într-un comunicat de presă.

VJTF, care poate ajunge la un efectiv de până la 40.000 de militari, este pregătită să intervină într-o perioadă de maximum 48 până la 72 de ore de la declanşarea unei crize.

„VJFT este o contribuţie substanţială pentru apărarea noastră colectivă, iar conducerea asigurată de Franţa este o demonstraţie puternică a angajamentului şi capacităţilor. Într-o perioadă de provocări de securitate fără precedent, nu trebuie să existe nicio înţelegere greşită cu privire la hotărârea NATO: suntem uniţi pentru a apăra şi proteja toţi aliaţii”, a afirmat Stoltenberg.

În 2022, VJTF va cuprinde o forţă multinaţională de câteva mii de militari. O brigadă franco-germană, care numără aproximativ 3.500 de militari, va servi drept nucleul unităţii NATO. Cu sediul la Lille (nordul Franţei), brigada franco-germană este o unitate binaţională, dar şi alte state membre ale NATO – precum Spania, Portugalia şi Polonia – vor pune la dispoziţie militari pentru VJTF.

Franţa înlocuieşte Turcia, care a asigurat anul acesta conducerea unităţii NATO de intervenţie rapidă, iar în 2023 conducerea VJTF va fi preluată de Germania.

Sursa foto: NATO.int

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Se vor face antrenamente intense focusate pe retragerea in fuga, aruncarea armelor nefolosite, mersul cu spatele cu tancurile, avioanele și orice alt mijloc de locomotie, capitularea necondiționată și Înjuratul inamicului in goana mare.

  2. Franța??? Ha ha ha ha ha ha ha…
    Pai Franța n-a mai purtat un război de la WW2, iar atunci au căzut după doar 45 de zile. Adică patruzecisicinci de zile de război. Franța e ca șoșoacă, ea zice ca e avocat, dar crede ca se pricepe și la medicina, și la drepturile omului, și la politica….
    Doamne ferește-ne!!!