G4Media.ro

Franța: primul test major al guvernului Elisabeth Borne – proiectul legii de…

foto: captură video

Franța: primul test major al guvernului Elisabeth Borne – proiectul legii de protecție a puterii de cumpărare. Opoziția, majoritară în Adunarea Națională, cere concesii importante

Luni începe în Parlamentul Franței dezbaterea în primă lectură a proiectului care cuprinde măsuri de protecție a populației, confruntată cu o rată anuală a inflației ajunsă la 5,8%, cea mai ridicată în 40 de ani, iar opoziția a depus peste 1.000 de amendamente.

Printre cele mai importante măsuri prevăzute în proiect se numără reevaluarea anticipată cu 4% a pensiilor și a prestațiilor sociale, creșterea cu 3,5% a salariilor funcționarilor publici, un tichet de masă de 100 de euro condiționat de venit, la care se vor adăuga 50 de euro pentru fiecare copil. De asemenea, există prelungirea reducerii de 18 cenți pe litru la carburanți și a scutului tarifar pentru energie, eliminarea taxei de licență audiovizuală (138 de euro pe an) și triplarea bonusului Macron (scutire de taxe și impozite).

Opoziția de stânga, Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes, cu 151 de deputați din 577) dorește majorarea salariului minim net legal pe economie de la 1.300 la 1.500 de euro pe lună și indexarea salariilor cu rata inflației.

La rândul lor Republicanii (LR, centru dreapta, 62 de deputați) doresc plafonarea prețului unui litru de benzină la pompă la 1,50 Euro.

Dar chiar dacă opoziția nu va fi pe deplin satisfăcută, majoritatea grupurilor politice dau asigurări că nu vor bloca textul final. „Dacă această lege îmbunătățește viața de zi cu zi a francezilor, chiar dacă este imperfectă, chiar dacă am putea fi mai ambițioși, dacă rezultatul este pozitiv pentru francezi, atunci vom vota pentru ea”, a declarat Laurent Jacobelli, deputat al partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă, 89 de deputați).

Guvernul Borne poate conta pe sprijinul celor 250 de deputați ai confederației centriste pro-prezidențiale Ensemble (Împreună), dar majoritatea absolută în Adumarea Naționale este de 289.

Deputații au la dispoziție trei zile și trei nopți pentru a se pune de acord asupra acestui proiect de lege în favoarea puterii de cumpărare. Apoi, joi, 21 iulie, se vor concentra asupra textului asociat, bugetul rectificativ care va trebui să finanțeze aceste măsuri. În cazul în care planul guvernului va decurge fără probleme, adoptarea finală a proiectului de lege, după o navetă cu Senatul, este programată pentru 7 august.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...