G4Media.ro

FOTO Un candelabru de 2,5 tone din Primăria Oradea va fi restaurat…

FOTO Un candelabru de 2,5 tone din Primăria Oradea va fi restaurat și poleit cu aur

Un candelabru impunător, de 2,5 tone, din sala mare a Primăriei din Oradea, va fi restaurat și poleit cu aur, conform unui comunicat trasmis de autoritatea locală.

„La sfârșitul lunii ianuarie au început lucrările de reabilitare a Sălii Traian Moșoiu. Astfel, aici s-au montat schelele, se curăță pereții și elementele decorative, iar acum se lucrează la restaurarea candelabrului. Acesta a fost coborât, a fost curățat de vopseaua anterioară, se decapează și se sablează cu nisip pentru o curățare temeinică, după care se va aplica o foiță lichidă din aur”, au transmis reprezentanții Primăriei.

sursa foto: Primăria Oradea

Candelabrul este compus din elemente din oțel și cupru, are o greutate de 2,5 tone, o înălțime de 2 m și un diametru de cca 4 m.

Restaurarea candelabrului face parte din lucrările de reabilitare a clădirii primăriei care au început în toamna anului 2019 și care au fost realizate, până în acest moment, în proporție de 80% la exterior și de 40% la interior, conform adminstrației locale. Valoarea contractului de reabilitare se ridică la aproximativ 15 milioane de lei.

Clădirea Primăriei Oradea este un monument istoric reprezentativ pentru oraș și face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea.

Clădirea monument are o suprafață de 5.508 mp, suprafața construită a clădirii fiind de 1.137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp. Imobilul are demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului.

sursa foto: Primăria Oradea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. În vremuri de răstriște se văd prioritățile.

  • Una din prioritati se vede direct din postarea ta – educatia elementara ( răstriște in loc de restriște)

  • Mersi, am învățat ceva astăzi.

   Cât despre logica și puterea ta de a trage concluzii.. mai bine nu comentez. Mult noroc!

 2. Si eu care credeam ca tichie de mărgăritar ii trebuie chelului…
  N-ar putea primarul să-și pună mai bine un lanț gros de aur, ca orice cocalar? Sau sa facă o catedrală a prostirii neamului cu bani publici, ca alți nesatui.

 3. Construita de….?

  • Imperiul austro-ungar, normal, doar nu de ragateni munteni olteni sau moldoveni!

 4. @T,
  cum îți explici că Titu Maiorescu are o poezie întitulată: ÎN RĂSTRIȘTE (poezie care este un strigăt de neputință al omului fără de Dumnezeu și deci și fără speranță și cu o optică răsturnată în ce privește adevărul, amăgindu-se cu iluzia deșartă că mormântul e punctul final și că nu va trebui va stea în fața lui Dumnezeu la judecată)?
  Vrei să spui că și Maiorescu nu avea educație elementară?Omul după cum se poate vedea din poezie era un ateu , dar totuși avea o fărâmă de educație.Credința nu vine prin educație ci prin auzirea Cuvântului lui Dumnezeu.
  „În adevăr, nu este nicio deosebire între iudeu şi grec, căci toţi au acelaşi Domn, care este abundent în îndurare pentru toţi cei ce-L cheamă.
  Fiindcă oricine va chema Numele Domnului va fi salvat .
  Dar cum vor chema pe Acela în care n-au crezut? Şi cum vor crede în Acela despre care n-au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propagator?
  Şi cum vor propaga, dacă nu sunt trimişi? După cum este scris: „Cât de frumoase sunt picioarele celor ce anuță pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia!”
  Dar nu toţi au ascultat de Evanghelie. Căci Isaia zice: „Doamne, cine a crezut propovăduirea noastră?”
  Astfel, credinţa vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.”(romani 10:12-17)

  • Avrămuț, tu ești?

  • Am motive sa cred ca datorita ciudatilor fără număr din tara asta, care-ti seamana, vom fi in continuare o țară de mâna a doua. Dupa logica expusa de tine, toti cei arsi si gazati in lagarele de exterminare, intr-al doilea razboi mondial, nu s-au rugat Domnului sau nu credeau in el, nu?

  • Din câte știu poezia aparține lui Alexandru Macedonscki nu lui Titu Maiorescu.

 5. @Dorin,
  Când se vorbește despre salvare, Dumnezeu are în vedere în primul rând salvarea sufletului omului din păcat și de supt puterea păcatului , pentru a putea avea părtășie cu Dumnezeu și să ajungă în glorie pentru eternitate , în fericire în Împărăția Lui Dumnezeu. A venit Fiul Dumnezeului Adevărat ,care a creat universul și pe om pe pământ să preia asupra Lui pedeapsa pentru nelegiuirile oamenilor care au trăit, trăiesc și vor mai trăi pe pământ , pentru ca omul care-și recunoaște păcatele, le regretă, și își cere iertare Lui Dumnezeu pentru ele și-L acceptă pe Fiul lui Dumnezeu ca Eliberator și Stăpân al său personal, încheind un legământ prin botezul în apă cu Dumnezeu , să poată primi iertare de păcate , eliberare de supt puterea păcatului, să se facă copil al Lui Dumnezeu , să poată primi o viață nouă cu Dumnezeu și promisiunea vieții eterne.
  „Dar, pe când cugeta el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului şi i-a zis: „Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevastă-ta, căci ce s-a conceput în ea este de la Spiritul Sacru.
  Ea va naşte un Fiu şi-I vei pune numele Isus, pentru că El va salva pe poporul Lui de păcatele sale.” ”(matei 1:20-21)
  Isus est un cuvânt ebraic care tradus în română înseamnă Salvator , Eliberator.
  „A doua zi, Ioan a văzut pe Isus venind la el şi a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!
  El este Acela despre care ziceam: ‘După mine vine un om, care este înaintea mea, căci era înainte de mine.Eu nu-L cunoşteam, dar tocmai pentru aceasta am venit să botez cu apă: ca El să fie făcut cunoscut lui Israel.”
  Ioan a făcut următoarea confesiune: „Am văzut Spiritul coborându-Se din cer ca un porumbel şi oprindu-Se peste El.
  Eu nu-L cunoşteam, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă mi-a zis: ‘Acela peste care vei vedea Spiritul coborându-Se şi oprindu-Se este Cel ce botează cu Spiritul Sacru.’
  Şi eu am văzut lucrul acesta şi am confesat că El este Fiul lui Dumnezeu.” ”(ioan 1:29-34)

  „Isus, plin de puterea Spiritului, S-a întors în Galileea şi I s-a dus vestea în tot ţinutul dimprejur.
  El învăţa pe oameni în sinagogile lor şi era glorificat de toţi.
  A venit în Nazaret, unde fusese crescut, şi, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească şi I s-a dat cartea profetului Isaia. Când a deschis-o, a dat peste locul unde era scris:
  „Spiritul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propag sclavilor de război eliberarea şi orbilor, căpătarea vederii, să dau drumul celor apăsaţi şi să anunț anul de îndurare al Domnului.”
  În urmă, a închis cartea, a dat-o înapoi îngrijitorului şi a şezut jos. Toţi cei ce se aflau în sinagogă aveau privirile ațintite spre El.
  Atunci, a început să le spună: „Astăzi s-au împlinit cuvintele acestea din Scriptură, pe care le-aţi auzit.” ”(luca 4;14:21)
  „Isus i-a zis: „Eu sunt Calea , Adevărul şi Viaţa . Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”(ioan 14:6)

  „Au pus pe Petru şi pe Ioan în mijlocul lor şi i-au întrebat: „Cu ce putere sau în numele cui aţi făcut voi lucrul acesta?”Atunci Petru, plin de Spirtul Sacru, le-a zis: „Mai-mari ai poporului şi bătrâni ai lui Israel!
  Fiindcă suntem traşi astăzi la răspundere pentru o facere de bine făcută unui om bolnav şi suntem întrebaţi cum a fost vindecat,s-o ştiţi toţi şi s-o ştie tot poporul lui Israel! Omul acesta se înfăţişează înaintea voastră pe deplin sănătos în* Numele lui Isus Hristos din Nazaret, pe care voi L-aţi crucificat, dar pe care Dumnezeu L-a înviat din morţi.
  El este ‘piatra lepădată de voi, zidarii, care a ajuns să fie pusă în capul unghiului’.
  În nimeni altul nu este salvare, căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim salvaţi.” ”(faptele mesagerilor 4:7-12)
  „Să ştiţi dar, fraţilor, că în El vi se vesteşte iertarea păcatelor,şi oricine crede este iertat prin El de toate lucrurile de care n-aţi putut fi iertaţi prin Legea lui Moise.”(faptele mesagerilor(apostolilor) 13:38-39)
  „Apoi le-a zis: „Duceţi-vă în toată lumea şi propagaţi Evanghelia la orice făptură.
  Cine* va crede şi se va boteza va fi salvat, dar cine nu va crede va fi osândit.”(marcu 16:15-16)

 6. Are cinev idee – dintre cei ofensati de risipa de aur – cat metal se consuma pentru asa ceva?
  Ca se acopera cu aur sau cu email, costurile substanriale sunt la manopera, mult peste material.
  Dar daca vrei sa pastrezi demnitatea unui obiect de patrimoniu trebuie sa-l ingrijesti macar din timp in timp. Asa fac natiunile civilizate si pentru asta platim bani ca sa vizitam orase pline de monumente peste care pare ca nu au trecut secole; nu le mai enumar. Niciunul nu e in Romania.
  Dar daca nu s-a depasit stadiul de a rasturna scrumiera din prsche la semafor nu se poate concepe ca intretinerea monumentelor se face cu cheltuiala. La fel si curatenia in casa.

 7. @ Inapasevedeinvers,
  când inima ți-e de lut , degeaba te poleișeti cu aur; fă-ți inima de aur , chiar dacă bei apa din vase de lut!

 8. Phiii… M-ai rupt!
  Spune-i asta ayatolahului teodosie daca vrei sa ai o discutie teologica.
  Eu vorbeam despre restaurarea unui obiect de arta si, la modul minimal despre intretinerea gospodareste, a unor acareturi dintr-o casa. O data ce le-ai construit trebuie sa le si pastrezi.
  Daca vrei sa le darami si sa traiesti „in pestera de stanca pe-un munte pravalatec” asta-i alta poveste.
  Dar, inca o data, esti pe langa subiect. Chiar si in pestera de stanca oamenii au simtit nevoia sa-si faca adapostul mai frumos. Si asta, nu de ieri de azi, de zeci de mii de ani, de cand aceasta specie face umbra pamantului, cu sau fara voia dumitale.

 9. @ Inapasevedeinvers,
  în țara acesta s-a dărâmat din abundență , fabrici ,școli, spitale,sisteme de irigație, căi ferate, rafinării, termocentrale, unități militare , s-au ras muții și dealurile de păduri, s-au înstrăinat resurse naturale, s-au vândut pământuri, s-au desființat milioane și milioane de locuri de muncă, etc. , etc. , etc. , și tu vorbești de un candelabru? Aici nu mai aplici teoria ta :„O data ce le-ai construit trebuie sa le si pastrezi.”?
  Unde ai fost când s-a jefuit țara? Ai rămas cu un candelabru , precum Dănilă din poveste, care de la doi boi a rămas cu o pungă goală.Așa și aici ai rămas cu candelabru și mai vrei să-l poleiești cu aur, ca să ce , ca să mai salvezi aparențele?Ai rămas cu punga goală , dar vrei să o poleiești cu aur, să te fălești că totuși nu e o pungă oarecare.
  Un biet amărât care nici măcar nu-și conștientizează starea, care se laudă cu punga goală poleită cu aur!
  Dar toate aceste s-au petrecut pentru că nu au fost omenii de caracter.Ori un caracter dumnezeiesc, nu se poate realiza fără credința Adevărului și sacralizarea spiritului, adică fără o naștere din nou din Dumnezeu prin credința în Fiul Lui Dumnezeu care s-a sacrificat pentru păcatele oamenilor.

  „Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi închideţi oamenilor Împărăţia cerurilor: nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi să intre.
  Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi mâncaţi casele văduvelor, în timp ce, de ochii lumii, faceţi rugăciuni lungi, de aceea veţi lua o mai mare pedeapsă.
  Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi înconjuraţi marea şi pământul ca să faceţi un tovarăş de credinţă şi, după ce a ajuns tovarăş de credinţă, faceţi din el un fiu al gheenei, de două ori mai rău decât sunteţi voi înşivă. Vai de voi, povăţuitori orbi, care ziceţi: ‘Dacă jură cineva pe Templu, nu este nimic, dar, dacă jură pe aurul Templului, este legat de jurământul lui.’
  Nebuni şi orbi! Care este mai mare: aurul sau Templul, care sacralizează aurul?
  ‘Dacă jură cineva pe altar, nu este nimic, dar, dacă jură pe darul de pe altar, este legat de jurământul lui.’
  Nebuni şi orbi! Care este mai mare: darul sau altarul , care sfinţeşte darul?
  Deci, cine jură pe altar jură pe el şi pe tot ce este deasupra lui;
  cine jură pe Templu jură pe el şi pe Cel ce locuieşte în el;şi cine jură pe cer jură pe scaunul de domnie al lui Dumnezeu şi pe Cel ce şade pe el.
  Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuie să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute.
  Povăţuitori orbi, care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi curăţiţi partea de afară a paharului şi a blidului, dar înăuntru sunt pline de răpire şi de necumpătare.
  Fariseu orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, pentru ca şi partea de afară să fie curată.
  Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi sunteţi ca mormintele văruite, care pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţie.
  Tot aşa şi voi, pe dinafară vă arătaţi neprihăniţi oamenilor, dar pe dinăuntru sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.
  Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi zidiţi mormintele profeților, împodobiţi gropile celor inocenți ziceţi: ‘Dacă am fi trăit noi în zilele părinţilor noştri, nu ne-am fi unit cu ei la vărsarea sângelui prodeților.’
  Prin aceasta confesaţi despre voi înşivă că sunteţi fiii celor ce au ucis pe profeți.
  Voi dar umpleţi măsura părinţilor voştri!
  Şerpi, pui de năpârci! Cum veţi scăpa de pedeapsa gheenei?
  De aceea , iată, vă trimit profeți, înţelepţi şi cărturari. Pe unii din ei îi veţi ucide şi crucifica, pe alţii îi veţi bate în sinagogile voastre şi-i veţi perescuta din cetate în cetate,ca să vină asupra voastră tot sângele nevinovat care a fost vărsat pe pământ, de la sângele inocentului Abel până la sângele lui Zaharia, fiul lui Barachia, pe care l-aţi ucis între Templu şi altar.
  Adevărat vă spun că toate acestea vor veni peste neamul acesta.
  Ierusalime , Ierusalime, care ucizi pe profeți şi ucizi cu pietre pe cei trimişi la tine! De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum îşi strânge găina puii sub aripi, şi n-aţi vrut!
  Iată că vi se lasă casa pustie;căci vă spun că de acum încolo nu Mă veţi mai vedea până când veţi zice: ‘Binecuvântat* este Cel ce vine în Numele Domnului!’” ”(matei 23:13-39)

  • Domnule, bateti campii!! la greu, nu asa…

 10. @ Inapasevedeinvers,
  Lucrurile care se văd sunt trecătoare , pe când cele care nu se văd sunt eterne!

  „Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept.
  Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: „El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor.”
  Şi iarăşi: „Domnul cunoaşte cugetele celor înţelepţi. Ştie că sunt deşarte.” ”(1corinteni 3:18-20)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.