G4Media.ro

FOTO  Medic aflat în prima linie în lupta anti-Covid: ”Nu mai pot citi…

FOTO  Medic aflat în prima linie în lupta anti-Covid: ”Nu mai pot citi mesajele celor care neagă în continuare existența Covid-19 sau spun că e o simplă gripă care trece!” / Cum arată plămânii unor tineri fără alte afecțiuni după ce s-au infectat cu coronavirus

„M-am vindecat repede”, „Covidul nu există”, „e o simplă răceală” sau „e doar o gripă”, sunt doar câteva dintre mesajele tot mai des postate pe rețelele de socializare. Un medic radiolog de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj trage un semnal de alarmă și explică în ce fel sunt afectați plămânii unor pacienți infectați. Doctorul Iulia Trifu a explicat pentru G4Media.ro că a observat că unii pacienți care au trecut prin această experiență, neagă existența Covid.

”Este foarte trist. Cei mai mulți fac forme moderate și severe, iar recuperarea este foarte lentă, e ceva ce n-am văzut niciodată”, a spus medicul.

Foto: Iulia Trifu, medic radiolog de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca / Sursa: G4Media.ro

Iulia Trifu, medic radiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, principalul spital din regiune care tratează paersoanele infectate cu Covid-19, precizează că mulți pacienți rămân cu leziuni la plămâni, chiar la săptămâni bune după vindecare. În plus, spune medicul, după ce a analizat sute de cazuri, peste 90% dintre cei infectați fac pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni.

„Am auzit foarte multe, prea multe inepții de genul <<am fost acolo, n-a fost atât de rău, n-am avut nimic, a fost o răceală>> sau, mai rău, <<„Covidul nu există”>>, chiar după ce s-au externat”. Ei sunt puțini, dar cei mai mulți pacienți fac forme moderate, iar o parte fac forme severe. În 90% din cazuri, evoluția înseamnă o pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni. E ceva ce n-am mai întâlnit niciodată, fiindcă evoluția spre vindecare e foarte lentă și foarte puțin influențată de tratament. N-am avut evoluții spectaculoase în bine. Iar în privința complicațiilor, acestea pot apărea la orice persoană. Ești tânăr și sănătos fără nici un fel de comorbiditate, dar poți să dezvolți forme severe, care îți pun viața în pericol”, spune medicul.

Doctorul oferă mai multe exemple.

Foto: Radiografie pulmonară a unui pacient cu Covid-19 / Sursa: G4Media.ro

„Am avut un tânăr jandarm, fără alte afecțiuni, care a dezvoltat o formă foarte severă cu complicații multiorganice, cu afectare musculară, cu ischemie și asociat cu embolia pulmonară, acele cheaguri care apar în plămâni și care amenință foarte serios viața. Până la urmă evoluția a fost favorabilă, dar în foarte mult timp. Nu există un tratament, aici pare că uneori nimic nu funcționează. Adică nu funcționează spectaculos, e o problemă reală. Am avut pacient un alt tânăr de 32 de ani, ușor supraponderal, adică nu se poate spune că avea comorbidități. I-am făcut analize, pe radiografie nu se vedea aproape nimic la plămâni, iar la CT (computer tomograf) plămânii erau puțin afectați. În 48 de ore a avut plămânii afectați în proporție de 75%, că abia mai vedeai ce-a rămas. A ajuns pe ATI, intubat, a stat cinci săptămâni în spital și s-a recuperat,  a fost externat după testele negative, însă cu leziuni semnificative rămase la plămâni. Eu nu-i doresc nimănui să experimenteze așa ceva. Sunt oameni tineri, sănătoși, care au ajuns pe ATI și-au stat săptămâni întregi acolo. Mie mi se pare incredibil că sunt persoane care neagă existența acestui virus sau oameni care îl compară cu o simplă răceală. Poate fi o formă ușoară, sigur, dar asta nu înseamnă că nu e pericolos. Nu mai pot citi mesajele celor care neagă în continuare existența Covid-19 sau spun că e o simplă gripă care trece!”, a mai explicat medicul.

Iulia Trifu a început să analizeze în ultimele săptămâni pacienți externați.

Foto: Radiografie pulmonară a unui pacient cu Covid-19 / Sursa: G4Media.ro

„Îi reevaluăm la aproximativ două săptămâni de la negativare. Unii sunt bine, dar alții au leziuni în continuare și îi vom rechema. Unii au leziuni semnificative, urme prezente ale pneumoniei, de unde focarele acelea n-au dispărut din plămâni. Nu e de joacă. Celor care nu cred în Covid-19 sau în efectele grave pe care le poate avea, le-aș spune în felul următor:  <<nu se știe niciodată dacă ești cel care va face o viroză de sezon, cum o consideri tu, sau o gripă care trece sau dacă vei face o formă moderată/severă, care poate duce la complicații care să-ți pună viața în pericol. E o loterie. Iar dacă ai o formă ușoară și nu te prea interesează, e important de știut că-i pui pe alții în pericol. Adică le pui viețile în pericol. Dacă nu te gândești la tine și desconsideri tot ce înseamnă avertisment din partea autorităților, medicilor și specialiștilor în sănătate publică, măcar gândește-te la cei apropiați, la familie. Ai părinți, bunici, ai rude apropiate. Repet, avem tineri de 30-40 de ani care au ajuns la ATI, unde au stat săptămâni întregi”, a mai spus Iulia Trifu.

Medicul nu știe când se va putea vorbi din nou despre normalitate în privința obiceiurilor zilnice dinainte de pandemie.

Foto: Radiografie pulmonară a unui pacient cu Covid-19 / Sursa: G4Media.ro

„Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să muncim, să fim atenți. Ultimele luni au fost cu multe emoții și cu mult stres pentru mine și pentru colegii mei, fiindcă e o mare necunoscută aici. Noi suntem un centru mare de primire și nu știam ce ne așteaptă. Ne-am pregătit de când am văzut ce e în Italia, ce e în China, și știam că e o chestiune de timp până să ajungă virusul. Eu sunt medic, soțul meu e medic, copilul nostru are trei ani. Fiind amândoi medici, ne-am asumat acest risc și am fost o familie, fiindcă era foarte dificil să ne lăsăm copilul pe termen nedeterminat la bunici, de exemplu. Dacă era unul singur dintre noi medic, apelam la autoizolare, dar așa e foarte dificil, să stea copilul fără niciunul dintre părinți. Am colegi, în schimb, care au făcut acest sacrificiu, care au stat departe de familie luni de zile. E foarte dificil”, a conchis Iulia Trifu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

118 comentarii

 1. Sunt de acord cu ce spune! Dar fără acei „dobitoci”, care nu cred în existența virusului sau pur și simplu nu le pasă (nu ii subestimați pe ăștia, sunt destui – ce credeți, că unul care fumează două pachete de țigări pe zi 20 de ani , nu știe ce îl așteaptă?), viața nu ar fi mers niciodată înainte. Știu, ea ne prezintă un punct de vedere din mijlocul luptei, sa zic așa, noi restul nu putem fi la fel de afectați ca ea, pentru că nu vedem, poate pe multi nici nu ii mai interesează!

  • unul care fumeaza 2 pachete tigari /zi x 20 ani chiar nu stie ce il asteapta.
   Pt ca una e sa vorbesti si alta e sa ti se intample
   Abia atunci ȘTII.

  • Doctorița vine cu două cazuri grave, si prezintă situatia ca si cum asta ar fi regula, si nu o excepție de la regulă. Să ne dea o statistica cu procentul imbolnavirilor si cazurilor cu evoluție gravă din masa de infectați și pe urma putem sa discutăm. Altfel este o manipulare grosolană, pentru a speria lumea si a băga pumnul in gura celor care sunt de altă părere.
   De ce nu se face o dezbatere între medici specialiști cu păreri diferite, si ni se serveste numai parerea lui Arafat si a slugilor lui? Nu mi se pare corect sa prezinți aceste date unor oameni fara habar în domeniu si să-i isterizezi.
   Adevărul va iesi in curând la iveală.

  • Sisif – punct ochit, punc lovit 🙂

  • le a luat 4 luni sa gaseasca o radiografie care sa arate asa

  • Doctorita cu nume si prenume, care vede pacienți cu boala asta, nu stie despre ce vorbeste, dar ilustrul comentator Sisif stie mai bine si ne lumineaza si pe noi. Dovada ca doar prostia e mai contagioasa decat coronavirusul.
   Din pacate nu merge cu vorba buna. Amenzi si iar amenzi pentru imebecili care îi pun si pe altii in pericol.

  • @gigi22 – Așa e, ai dreptate. Amenzi după amenzi, si biciul pe ei, cum mai spunea un comentator.
   Asta ne așteaptă, dacă oamenii cu minte tac.
   Oare nu mai avem si alți specialiști în țara asta, au rămas doar Arafat și fătuca asta sa ne faca bine de covid?
   Arafat poate nu știe, dar in țările creștine pe lângă știință, oamenii mai au si credință.
   Unde este credința aia care vindecă si mută munții din loc oameni buni??

  • Octaviane, eu de ceva de genul am zis la final! Ca ea e acolo, vede! Dar având în vedere ca peste 80% din cazuri sunt asimptomatice, e mai mare probabilitatea să mori de țigări decât de covid! Da o dracu’ de logică!

  • Sisif, quasimido, x-link – oferiti-va voluntari la spitalul de boli infectioase, ca acolo sunt tinuti bolnavii, nu la spitalul obisnuit. Oricum, ca au nevoie de voi. Daca nu, macar treceti pe acolo si spuneti buna ziua la doctori.

  • @sisif
   Credinta care vindeca virozele e doar in imaginatia sarmanilor cu duhul sau a trolilor de pe net.
   Oameni buni.

  • Baieti si fete sunteti terminati osa muriti si daca covid este la 2km distanta de voi sa stati in case sa nu iesiti la votare

  • Sisif este un amarat de semidoct care citeste un text din doi in doi, n-are omul discernamant dar are orgoliul inflamat. Mai intai ca nu este vorba doar de doua cazuri grave, sunt numai doua exemple, dar „Genialul” Sisaif pretinde sa i se prezinte lui personal in acest articol toate cazurile si statiasticile medicale. Ma intreb insa ce ar intelege un prost din toate astea, cand nu este capabil sa inteleaga nici macar imaginile din cele doua exemple? In al doilea rand, doamna doctor a mentionat clar ca nu toti pacientii dezvolta forme grave, dar cei cu forme usoare pot imbolnavi grav alte persoane nevinovata. O citez pe doamna Citez ca sa vada si semidoctul Sisif care are grave carente la lectura, ca n-are omul discernamant, nu stie sa aleaga ce este important: „Iar dacă ai o formă ușoară și nu te prea interesează, e important de știut că-i pui pe alții în pericol. Adică le pui viețile în pericol. Dacă nu te gândești la tine și desconsideri tot ce înseamnă avertisment din partea autorităților, medicilor și specialiștilor în sănătate publică, măcar gândește-te la cei apropiați, la familie. Ai părinți, bunici, ai rude apropiate.”
   In al treilea rand, e adevarat ca fumatul excesiv dauneaza grav sanatatii, dar de regula acesta este exclusiv riscul fumatorului (exclud aici fumatul pasiv), el nu-si tansmite boala generata de fumat persoanelor din jur; deci comparatia COVID 19 cu fumatorii este de-a dreptul tampita. Daca infectia cu COVID 19 ar fi optiunea fiecaruia, atunci n-ar fi o problema, cine vrea sau cine nu crede n-are decat sa incerce, vede el, e treaba lui personala. Numai ca din pacate, apare cate un descreirat care neaga tot si ca tampitul inbolnaveste in lant zeci de persoane, dintre care unele pot face forme grave. In acest caz individul trebuie tratat ca un criminal, care atenteaza la sanatatea publica cu buna stiinta. Crede sau nu crede, il priveste, dar regulile in societate trebuie sa le respecte, altfel daca produce victime nerespectand cu buna stiinta regulile de prevenire a propagarii bolii, intra sub incidenta legilor penale.

  • @Unchiul Gherase – Eu nu contest existența virusului si nici a măsurilor de prevenție. Ce mă deranjează este extrema cealaltă, de exagerare a pericolului, care este la fel de criminală. Prin inducerea si întreținerea permanentă a fricii de un virus ucigaș care bântuie prin aer si omoară fără mila. Persoanele in vârstă (am o mama de 87 de ani) sunt asa de panicate, ca nu mai ies din casă, si daca ies poartă mască si acolo unde nu este nevoie. Au ajuns sa le fie frică si de umbra lor, te înjură dacă te apropii prea mult sau le spui ca mască nu e necesară in aer liber si spatii deschise. Pana aici s-a ajuns.
   Vi se pare normal?
   Nu mai vorbesc de blocarea economiei si activităților sociale, cu imposibilitatea asigurării existenței pentru foarte multi oameni.

  • @Sisif:
   Dar tu nu vei fi aici sa il afli !

   PS. Tocmai te vei fi rostogolit in buda dupa bolovan sa il scoti la iveala a cata si a cata oara ! :))))

  • @Sisif
   Las-o balta domnule Sisisf, dumneata n-ai mama, n-ai tata, ai doar organizatia care te plateste ca sa imprastii aberatii prin presa, esti un amarastean de troll care trudeste pe un pumn de ruble care se devalorizeaza continuu, de asta si razbate atata disperare din comentariile tale, in incercarea prosteasca de a convinge lumea ca albul e negru si negrul e alb (nu ma refer la rase). Daca nu convingi, nu-ti iei amarata de simbrie.

  • @Susufler0 – Da, e drept, unii „bolovani” sunt mai greu de scos din rahat. Dar merită încercat.
   Altfel ce sens mai are viața? Știu ca sunt destui care îmi apreciază truda. 😉

   P.S. Nu-ti doresc sa rămâi la sfârșit doar cu zeflemeaua! Vezi poezia cu acelasi nume de C. Petrescu.

  • Unul care fumează 2 pachete de țigări de 20 de ani doare CREDE că știe ce-l așteaptă dar nu știe. Pe scurt, se dă mare. Mătușa mea a fumat 40 de ani și mereu făcea mișto și zicea că și ce dacă face cancer, o să fumeze pînă moare. În ziua cînd i s-a pus diagnosticul de cancer pulmonar în stadiu avansat n-am om mai speriat în viața mea. N-a mai pus țigară în gură dar era pre tîrziu. În 2 luni s-a curățat. Nu, fumătorii habar n-au ce îi așteaptă. Doar se laudă.

  • Sa va fereasca Dzeu sa ajunge ti pe Ati .nu este gluma Sau conspiratie. unii Chiar sunt afectati de acest virus f grav .

 2. Sa le dea Dzeu sănătate duamnei Weber și CCR ului ca a scăpat pe romani de carantina, amenzi și maltratări prin spitale! Dar sa le dea cum le-a dat tinerilor menționați in articol!…
  Și cu Moartea umblând pe lângă ei, nemernicii ăștia de PSD neagă și fac tot posibilul sa iasă cât mai rău!
  Nu ma pot abține sa nu mai dau obplacutza muedeza PSDului și acoliților lor, inclusiv Latrinei 3!

  • Oare Cioclii natiunii: CeCeReaua, avocata Popoului, razboinicii din morbidele partide (psd, porno-ponta si peticul alde) sunt mai prejos decat Ciuma sau decat SARSaila? Nu e de mirare, deci, ca acesti diavoli ironici, ignoranti si intriganti reusesc sa irite.

  • Stai izolat în casă dacă ți-e frică!
   Conform datelor oficiale morbiditatea e 7,9%, raportat la cazurile depistate, câte or mai fi în plus, care scad procentul nu știm.
   Și din cei 7,9% majoritatea sunt cu comorbiditati, pentru sub 1% decese cazuri de oameni sănătoși nu e cazul să fiu speriat.
   Dar tu, dacă ești speriat, stai acasă, că nu vin eu peste tine să îți dau covrigul :)))

  • @dan
   Poate contează dacă printre cei 7.9% îi ma-ta sau printre cei 1% ai fi tu.
   Dar până avem noi bulanul ăla, poartă draq mască măcar când ieși la magazin.

  • Luati si de la mine o placuta suedeza ,daca se aduna mai multe poate-si fac efectul.Una pentru renata,,una pentru ccr si ultima ,dar cea mai mare ,pentru psd.Intentionat am scris substantivele proprii cu litera mica.

 3. Nu sunt de acord cu expresia „cei mai multi” fac forme grave, de unde stie doamna doctor ca cei mai multi, stie cati sau infectat, sau are vreo statistica exacta?
  Cei mai multi care ajung la ea probabil, caci altfel sunt multe date care spun si altceva.
  Si nu ar mai trebui impartite taberele in cei care cred, cei care nu cred in virus, sau cei care cred ca este o simpla raceala.
  Mai sunt si cei care cred, stiu ca poate duce la unele complicatii, deces in cazul unora, care sunt de acord cu masurile de distantare, dar care nu sunt de acord cu internarea asimptomaticilor, inchiderea afacerilor, etc.

  • De acord cu tine! Cei mai mulți dintre cei care ajung la ea! Alaltăieri cdc din America a publicat rezultatele testării prin sondaj să ajungs la concluzia că 20 de milioane de americani sunt sau au fost infectați! Mortalitatea a scăzut la 0,63! Păstrăm proporția, bănuiesc că și la noi sunt câteva sute de mii de infectați, lejer. Că nu om fi noi mai șmecheri că ăia …

  • Comentariu pertinent. Sustin!

  • @Ciprian: acel 0.63% mortalitate se referă la toată populația de 300mil americani, ca sa nu propagam informații false. 5% din cazurile depistate sunt mortale.

   25% din cei cu forme ușoare rămân cu sechele pe viață. Te trezești că urci 2 etaje și ești epuizat. Parca nu e ce îți dorești, sa nu menționăm că trombii iti pot ataca orice alt organ, inclusiv creierul. E greu pentru cei de 20 de ani sa se vadă vulnerabili, din cauza vârstei și hormonilor specifici.

  • Gogule, tu ai mari probleme tată, în a înțelege ceva! Cum ai înțeles ieri că eu compar covid cu herpes! Nu tata, pricepe o dată: 125000 morti din 20 de milioane de infectați, înseamnă 0,63%! Din 350 de milioane ar însemna un rahat, nici nu mai stau să fac socoteala! Dacă vrei să pricepi bine, dacă nu, pune-ti în continuare poalele în cap și urlă că o să murim toți! Ia ti costum de astronaut și stai doi ani în casă!

  • Ba,vreo 80% rămân cu sechele pe viață! :))) Da, ca așa vrei tu! Și ce ar fi nou să fiu epuizat după două etaje?! Eu oricum sunt epuizat dupa doua etaje si asta de vreo 10 ani, nu de ieri de azi! Tu vrei să participi la maraton? :))) Ce îți place să bagi panica în oameni!

  • 20 mil de infectați? 0.63% mortalitate? O sursa, ceva? Moscova News probabil. Fumați și postați, cu mama Omida sursa oficială…

   In mai toate țările mortalitatea pe cazuri testate e in jur de 5%, cu 15% cazuri ce necesita internarea. Nici măcar în Moscova nu mai e loc în spitale din cauza COVID, dar neinformați că voi o tot dau cu certitudinile voastre, evident incapabili să dea o sursa credibilă, ceva, orice…

  • Are dreptate Ciprian, majoritatea studiilor serioase indica in jur de 0.6%. Greseste in schimb daca i se pare putin. La gripa e in jur de 0.1%, deci covid-ul e de vreo 6 ori mai rau decat gripa. Nu e putin deloc, si se si raspandeste foarte usor.

  • Vlad, nu am zis ca mi se pare nicicum! Fauci a zis ca chiar si asa mortalitate e de 3-6 ori mai mare ca la „o gripa sezonieră”! Ia Gogule….BBC te coafeaza?
   https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53186075

  • Bine, bine! Si pe cine vreti sa omorati din familie, prieteni sau cunoscuti? Ca la asta se reduce.

  • Caligula, cu riscul de a fi previzibil: soacrele, normal! :))))

 4. De parcă barbarii înțeleg vreodata ce este un Rx.

 5. @doctori-eroi

  Atata vreme cat nu aveti tratament, nu stiu ce asteptati de la noi. Sa stam in casa sa murim de foame? Pana gasiti voi un vaccin?
  E un risc pe care ni-l asumam – moartea din Covid e o necunoscuta, sa mori de inanitie e o certitudine.

  • Aici e problema de fapt.Iar in Romnia unde lumea nu are nici resurse de normal ca oammenii inebunesc vazand in ce directie o ia viata.In alte tari s-a gestionat bine situatia materiala a celor blocati(U.K, de ex) dar si acolo resursele o sa se termine, ca e vorba de miliarde….si atunci ce fai?Pana la urma trebuie reluate activitatile in situatia data.In Romania mai sunt si magariile specifice locului, care s-au intamplat si acum si atunci e si mai si …pai uite de aia fac si dreg…

  • Creaturi ca tine ucid
   Cu filozofia asta ieftina de creier primitiv
   Nu exista doar 2 variante: 1. Stai in casa. 2. Iesi afara urland salivand imbratisand rafaind scuipand ca o maimuta

   Mai e si a 3a SI PE ASTA insista medicii : iesi din casa si fii PRECAUT. Respecta i pe ceilalti. Fii om

  • „e un risc pe care ni-l asumăm”. Cine și-l asumă? Voi? Adică un grup, niște prieteni, niște vecini, o gașcă? N-aveti decât, asumați-va ce vreți dar boala asta e contagioasă, n-ai aflat?
   Vreți să ne obligați și pe noi să ne asumăm riscurile voastre? Cum ar fi dacă noi v-am obliga să vă asumați riscurile noastre? Bunăoară eu și colegii mei de club practicăm boxul și ne asumăm niște riscuri dar nu vrem să te obligăm…

  • Nu înțeleg cine mai sta in casa (în afara de cei rugați să se auto-izoleze, sau cei în carantină). În rest restul lumii e cam libera sa cutreiere tara…maine poimâine vor cutreiera și europa. Deci, de ce atâta drama?

   Nu sunt medic, dar astea sunt așteptările mele de la tine și de la alții:

   Mă aștept că atunci când intri in magazin să îți pui afurisita de masca. Chiar nu mori 10-30 de minute cu ea pe fata. O poți da jos când ieși, și nu mai intri în alt loc plin de oameni.

   Mă aștept să pui masca și în autobuz,sau daca din diverse motive nu ți-o pui, sa nu vb la telefon in gura mare, sa nu vb cu ceilalți călători, sa nu strănuți și apoi să pui mana pe bara,scaune etc. Dar sincer , asta așteptam și înainte de pandemie 😂

   Mă aștept să nu îmi sufli in ceafă când sunt la coadă la magazin. Dar și asta e pur și simplu dovada de bună creștere.

   Mă aștept să te speli pe mâini des și bine.

   Cam atât.Nu cred că e marea lucru. Poarta masca unde trebuie și spala-te pe maini des cu apă și săpun.

   Desigur, mă aștept să fii precaut în general și să nu te comporți că o oaie. Nu, oaie nu e ala care urmează regulile pt el și pentru binele celorlati, oaia e ala care vede un grup de oameni și se duce și el, sa nu rateze ceva …daca sunt reduceri la ceva și el nu prinde…sau daca e distracție și el ca fraierul ratează. Asta înseamnă personalitatea de tip oaie.

   Dar când vezi câtă drama…vai nu m-au lăsat să intru la Mega fara masca.. .vai libertatea mea…vai drepturile mele…vai suntem colonie germana … 😂😂😂 asta in timp ce același gen de persoane nu zic nimic când li se cere o mită sau poate inițiază chiar ei mita…

  • Cu parere de rau, exceptand bunele maniere, pe care tot omul ar trebuii sa le puna in aplicare….esti modelul de sclav perfect, exact ce isi doreste sistemul.
   Comunismul s-a instaurat sub aceiasi deviza….”binele comun”.
   Gandeste cu mintea ta, daca vrei sa nu fii oaie cu personalitate…sau sclavul perfect.

 6. Fake news
  Pozele sunt amestecate: radiografii si computer tomograf. Aspectul e de pneumonie bilaterala. Pentru comparatie gasiti intr-un atlas de radiologie imagini de pneumonii bacteriene cu opacifieri mult mai extinse
  Daca te duci cu asa ceva la un congres medical fara alte date paraclinice gen gazometrie te faci de ras.

  • Serios??????Ok.Unu, a zis exact asta PNEUMONIE BILATERALA?Care e fake news-ul.In rest comment=ul e o tampenie.Eu mai inteleg ca am cu ce./Da’ …acu o sa caute lumea fix opacifieri in atlas;-))Dar a zis clar de pneumonie,O diferenta esentiala, ea face aceste decalaratii cu nume si poza, tu esti un anonim.Ti se pare ca esti credibil cumva?????

  • Poarta masca… că nimeni nu îți cere mai mult.

  • anonim, ai incercat sa pari destept, dar se vede cat de retardat esti defapt.
   Nu vrei sa mergi tu la bals, sa faci poze si sa pupi niste pacienti de acolo? Sunt sigur ca nu o sa iei acest virus „fals” .

  • @Adrian
   Prezentarea poza aia poate sa fie a oricarui pacient cu pneumonie. Care e dovada ca imaginea aceea provine de la leziuni cauzate de coronavirus si prin ce mecanism?
   Eu inteleg ca doctorii sunt tulburati de ciudatenia acestui virus dar nu inteleg de ce trebuie sa faca apel la comunicate lacrimogene in loc sa explice foarte clar ce stiu si ce nu stiu despre aceasta boala. Nu vreau sa acuz ca nu isi fac meseria dar inca nu am auzit vreun doctor sa explice de ce in 999 cazuri din 1000 boala nu produce niciun simptom alarmant (gen febra, tuse, dificultati in reaporatie etc) si in al 1000-lea evolueaza foarte grav.
   Daca dam timpul cu 10 ani inapoi am avut cazul mediatizat al lui toni tecuceanu: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/despagubiri-de-4-milioane-de-euro-pentru-familia-lui-toni-tecuceanu-care-sunt-argumentele-lui-paul-tecuceanu.html. tocmai de aceea medicii ar trebui sa evite asemena declaratii lacrimogene care au iz de fake news si doar contribuie la cresterea neincrederii.
   Asa face si arafat: mai intai zice ca e o recomandare care trebuie luata ca un ordin, apoi ameninta cu masuri mai severe si azi o da pe sentimente cu saracii doctori care trebuie sa decida cine trebuie sa traiasca si cine nu (dar spitalele stau goale), in timp ce prim-ministrul chefuieste si baietii destepti vand la suprapret carpe pe post de materiale sanitare.
   Concluzia: sa lasam stirile sentimentale si povestile de telenovela. Mai bine sa faca doamna doctor o prezentare completa a cazului cum ar trebui trimisa la o revista medicala („peer review”)

  • @anonim

   Băiatule, mai puțin de 50% sunt asimptomatici, NU 99% !
   Din ceilalți 50%+, o parte au simptome ușoare, altă parte sunt de internat dar fără terapie intensivă, iar din cei ce ajung la aparat cu oxigen mortalitatea e 80-90%.

   După aia… tu vrei să-ți prezinte ție, special, o davadă, acum pe loc, că pozele acelea sunt ceea ce pretinde medicul respectiv că sunt ? Tupeu nerușinat !
   Ce peer review să facă mă medicul ăsta, e caz real, pe bune, i se întâmplă, nu e studiu științific !

 7. Articolul acesta sună ca o postare de blog și, mai mult, părți din el par contrare informațiilor din articolul cu Raed Arafat care apare mai jos pe prima pagină.

  Având în vedere importanta subiectului, acest gen de articole ar trebui tratate mai serios, enunțate clar punctele de vedere (mai ales cele oficiale), inclusiv prezentate puncte de vedere ale instituțiilor de specialitate din alte țări dezvoltate, comparate dacă este cazul etc.

  Nu va bazați doar pe oameni să facă munca de cercetare (unii nu sunt în stare nici dacă ar vrea), acesta este rolul presei în societate. Și la fel de important – preveniți crearea de isterii colective (în orice sens s-ar naște ele).

 8. Frica e lanţul invizibil ce ţine în sclavie caracterele mărunte…

 9. Dacă nici după publicarea imaginilor de mai sus nu respectați recomandările specialiștilor mă gândesc foarte serios să vă prezint și eu câteva fotografii cu păcătoși la cazan și poate chiar o fotografie cu Dracu’ gol…!

  • Ar fi interesant,ca pe cei imbracati in haina de oaie(blana) ii vedem mereu,un lucru e cert Covidul nu iarta pe toata lumea,asa ca protectia minima este cea mai sigura.

 10. „În 90% din cazuri, evoluția înseamnă o pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni”

  cata prostie sa spuna un doctor asa ceva. prostie statistic, prostie gramatical.
  fake news oficial

 11. Total decese legate de coronavirus :
  497.000
  Total crestere populație anul acesta :
  39.000.000

  E prea blând coronavirusul

  • @mario 2
   Mario draga, co covid sau fara, omenirea a depasit deja punctul de „no return”. Nu de la Covid se va trage extinctia ci de la temperaturile insuportabile. „Black lives matter”, da, da, cu adevarat conteaza, doar ei mai au poate sansa sa reziste la ce va urma.

 12. Medic radiolog – ma asteptam sa aflu de la un medic de infectioase nu radiolog. Radiolog e fix pedala. N-a putut mai mult la rezidentiat. Da, virusul exista, dar daca era asa de grav cum spune ea, eram morti de mult. Ea o duce bine, are salariu peste 10.000 lei, are prima de virus etc.
  Pe noi ne tin legati, fara paine si fara apa. Ma pis pe ea viata, decat sa traiesc cum zice o tuta ca asta.

  • Si ce n-ai putut pana la rezidentiat ? Sa mananci shaorma de la dristor?

   Aaaa vrei sa zici ca te-ai fi facut medic, dar e sistemul de vina.
   Mars in plm de ratat.

  • Cred că unui cârcotaș ca tine mai bine i-ar explic direct taica părintele ce urmează să se intâmple in situația în care medicii nu mai au soluții!
   Și la o adică cu fotografii, cu tot tacâmul, că doar taica se laudă in gura mare de relațiile pe care le are in lumea de apoi…

  • Nu inteleg care e ideea cu „nu a putut mai mult rezidentiat”. Chiar tu spui ca leafa e buna si munca usoara. De ce ar vrea cineva „mai mult”?

  • Dacă îți e prea dificil să te speli pe mâini des, să nu stai foarte aproape de alții când ieși din propria casă și să porți mască (că doar atât ți se cere) îți dau eu gratis funie și săpun. Fă-o mai repede și lasă-ne.

  • Se vede ca suntem un popor de analfabeti functionali. Eu vorbesc de toanta care da interviul, ei inteleg ca e vorba de mine. Ptiu, drace!

  • @Plictisitu
   Bai nerodule, diagnosticul la plamani nu-l pune in mod direct medicul de infectioase, ci pe baza unor analize si imagistica medicala. Tu in ignoranta ta iti imaginezi ca un medic de infectioase doar inchide ochii si ghiceste care este diagnoeticul pacientului! Valeu, dar multi tampiti exista pe lumea asta! Ai grija ca virusul asta nu ataca doar plamanii. Daca te loveste s-ar putea sa poti respira dar sa nu te mai poti pisa pe viata.

  • @Juju – cati medici radiologi ai cunoscut? Ti-au pus diagnostic? Vezi ca ai o problema cu ambele capete.

 13. Pozele ce le-ați afișat nu sunt radiografii ci secțiuni in plan coronal și axial a unei investigați numite computer tomografie

 14. Omul asta e un fel de Gica FLuid. Auzi la el, „I can’t read the messages”. Pai don’t read. L-ai terminat pe Shakespeare?

 15. Doctorița vine cu două cazuri grave, si prezintă situatia ca si cum asta ar fi regula, si nu o excepție de la regulă. Să ne dea o statistica cu procentul imbolnavirilor si cazurilor cu evoluție gravă din masa de infectați și pe urma putem sa discutăm. Altfel este o manipulare grosolană, pentru a speria lumea si a băga pumnul in gura celor care sunt de altă părere.
  De ce nu se face o dezbatere între medici specialiști cu păreri diferite, si ni se serveste numai parerea lui Arafat si a slugilor lui? Nu mi se pare corect sa prezinți aceste date unor oameni fara habar în domeniu si să-i isterizezi.
  Adevărul va iesi in curând la iveală.

  • Nene, tu si altii cu texte asemanatoare confirmati din plin vorba aia, ca prostia, ticalosia si ingamfarea ieftina nu au odihna niciodata. Sau nu exista asa o zicere ?!… Dupa comentarii de-astea oricui i-ar veni in minte, oricum…

  • @rcp – Eu cred mai degrabă ca prostia și ticăloșia au ținut spitalele goale si au lăsat bolnavii non-covid sa moară acasă din lipsa de asistență medicală. Numărul acestor morți depășește cu mult morții de covid. Pentru ei cine o sa răspundă?

  • Mai Sisif, dar se pare ca tu duci o adevarata lupta cu „bolovanul” vanitatii tale! Ia o pauza, omule bun, trage aer in piept si incearca sa vezi dincolo de parerile de sine.
   Doamna Doctor a simtit nevoia „strigatului in desert”! Nu-i usor sa fii zilnic printre „ghinionisti”, si sa suporti cu seninatate scepticismul ignorantilor sau bascalia „norocosilor” care au scapat cu forme usoare! Da, tu poti avea, din varii motive, o forma considerata usoara, dar pentru cel de langa tine, aceeasi forma poate fi fatala. Dar, desigur, tu ai inteles asta! Problema ta (si a celor ca tine), este ca tu nu patrunzi dincolo de zid. Stai linistit: mai devreme sau mai tarziu, vei deveni si tu un… „privilegiat”!
   Eu sunt unul dintre cei cu o forma usoara de covid. Dar ea a devenit usoara abia in momentul in care am pus in practica tratamentul unei doamne doctor, care a trecut ea insasi prin infectarea cu covid, atunci cand Romania nu era inca afectata de pandemie. Totusi, spre deosebire de tine, niciodata nu am indraznit sa neg pericolul acestui virus. Pentru ca nu se comporta ca orice gripa, ci TE SUFOCA! O gripa netratata, trece in sapte zile, iar tratata, trece intr-o saptamana. Ei, cu sars cov 2 nu merge asa. Daca nu iei masuri urgente si eficiente, te poate invinge. Cred ca asta ar trebui spus de fapt: sa fim pregatiti (apropo, masca nu cred ca ne ajuta decat atunci cand este folosita de cei deja infectati, dar care practic, n-au ce cauta in public, pana nu se vindeca), iar la primul semn, sa nu ne panicam, ci sa actionam cu tot arsenalul: fructe si sucuri proaspete, pentru o imunitate ridicata, si evident paracetamol, biomicin, biosept, vitamina C retard, si ceaiuri Gripovit max c si Hapciu-instant! E mare lucru sa intri in „statistici” cu o „forma usoara”, decat cu complicatii, sau mai grav, la rubrica celor care au pierdut batalia!
   Pentru fiecare dintre noi, infectarea cu covid este ca un test de matematica: unuia ii pica o adunare simpla, pe care o rezolva in joaca, iar altuia (cu comorbiditati si nu numai), sa-i cada un test pe care doar matematicienii de elita il pot rezolva. Viata pare uneori nedreapta, dar Dumnezeu are propria Sa intelepciune, pe care noi, oamenii, o intelegem mai greu, mai tarziu sau n-o intelegem niciodata!

 16. Spune sincer doamna doctor cu cat ai fost platita sa minti

 17. Lasati-ne cu eroii din prima linie :)))))) . Atat s-au ridicat in slavi acest oameni care nu sunt in stare de nimic. Cand iti fac un tratament, iti fac pe incercate. Iar daca organismul tau rezista, foarte bine, esti norocos. Daca nu rezista, aia e, nu sunt ei de vina. Tu esti de vina ca ai apelat la ei.

 18. ”În plus, spune medicul, după ce a analizat sute de cazuri, peste 90% dintre cei infectați fac pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni.” Mă mir că nu îi crapă obrazul de rușine doctoriței. Sau cui a scris articolul, mă rog… Aruncați cu vorbele, nici voi nu vă uitați ce scrieți, numa’ să iasă panică, deh, că așa a cerut tovar’șu Arafat…

 19. Iliescu si poporul rus PESEDEU ne-au adus !
  Tare ar fi bine ca acesti troli bolsevici să semneze pe proprie răspundere că dacă vor fi infestați să fie lăsați fără tratament in izolare. Sa vad atunci viteji ! Până atunci INFECTEAZĂ MAI MULT DECAT COVID-UL au ajuns să se priceapă ca STALIN la toate ! Prin propagarea minciunii nu fac decat să-și reducă electoratul deoarece majoritatea celor care nu au scăpat au peste 60 de ani .
  Oricțte comorbidități ar avea cineva, viața lui este mai prețioasă decât orice !
  Oameni buni nu mai ascultați și nu mai credeți trolii bolșevici care vă doresc moartea prin Covid !!!

 20. @rcp – Eu cred mai degrabă ca prostia și ticăloșia au ținut spitalele goale si au lăsat bolnavii non-covid sa moară acasă din lipsa de asistență medicală. Numărul acestor morți depășește cu mult morții de covid. Pentru ei cine o sa răspundă?

  • Ai schimbat placa ?!… Ce vrajitor de Oz mai esti ! Fara date se poate turna orice minciuna, asa va scrie voua la manual… V-au facut actualizari la el ?!.. „Politica de pandemie”, sau „Pandemia politicii de postac vioi”, cam asa s-ar potrivi…
   De fapt, nu sunteti decat niste scelerați sinistri

  • @rcp – cred că mă confunzi. Eu nu fac politica, caut doar adevarul, spre binele celor din jurul meu. Trăim intr-o țară în care nu mai există nici o sursă credibilă pentru adevăr. Sa nu-mi spui ca mata esti in posesia adevărului, ca nu te cred.
   Am devenit Toma necredinciosul.

  • „…caut doar adevarul, spre binele celor din jurul meu.” „…nu mai exista nici o sursa credibila pt adevar.”

   PPS. Nu ar fi mai bine sa il cauti in liniste doar pt tine ?

   PPS. Ti-a dat citate din comment poate realizezi cat de ridicol suna ! :((

  • Ma Sisif, tu chiar nu ai nimic de facut in viata ? Stai aici si scrii non stop prostii si te tine nevasta, sau cum ? Mai ia dreaq o pauza, esti ubicuu !

 21. ..cu postacii ma-tii

 22. „Este foarte trist. Cei mai mulți fac forme moderate și severe, iar recuperarea este foarte lentă, e ceva ce n-am văzut niciodată” e o afirmatie care nu are cum sa fie adevarata. N-am mai citit nimic dupa asta, daca incepi cu fantasme si imprecatii de tip samanist inseamna ca nu esti chiar medic.
  Ce sa-ti povestesc, cei mai multi fac forme grave si moderate si face sistemul medical romanesc minuni sa-i salveze, in frunte cu cei 40% dintre medicii care nu si-au gasit loc in strainatate.
  Da, da, e adevarul curat.

 23. @gigi22 – Așa e, ai dreptate. Amenzi după amenzi, si biciul pe ei, cum mai spunea un comentator.
  Asta ne așteaptă, dacă oamenii cu minte tac.
  Oare nu mai avem si alți specialiști în țara asta, au rămas doar Arafat și fătuca asta sa ne faca bine de covid?
  Arafat poate nu știe, dar in țările creștine pe lângă știință, oamenii mai au si credință.
  Unde este credința aia care vindecă si mută munții din loc oameni buni??

  • Don Sisif, am si eu o nedumerire, poate ma luminezi matale vizavi de necredinta in spusele acestei doctorite. Spui ca ea ne minte in fata sau ca rastalmaceste evidentele pentru a ne manipula?! Dupa opinia dumitale care sa fie interesul ei sa ne minta? Face parte din oculta mondiala cumva? Nu-i asa ca „borfasita” e mâna in mana cu guvernantii nostri? A fost cumparata si ne vinde gogosi ca sa ne infricosam de covid si sa stam in case? Terminati mai oameni buni cu derapajele astea de logica, ca nu suntem toti cu creierul sters. Nu sunt tocmai un simpatizant al guvernantilor de acum, insa te asigur ca ei nu ne vor neaparat in casa. Daca ei ar fi interesati doar sa ne fure, logic ei trebui sa ne tina afara sa muncim, astfel incat sa aibe din ce sa se infrupte pentru ei. Au de vandut masti pe stoc la suprapret? Cine te pune sa cumperi la suprapret?! Vor sa se manipuleze constiintele ca sa ne pregateasca de implanturile cu cipuri si alte dracovenii?! Voi chiar credeti imbecilitatile astea fumate sau chiar sunteti atat de naivi sa puneti botul la proesteala asta? Tot ce trebuie inteles din toata tarasenia asta este ca trebuie sa ne protejam de acest coronavirus: maini spalate, masca pe fata in spatii inchise si distantare fata de cei cu care intram contact. Nimeni nu-ti garanteaza ca acaesta napasta ta va ocoli sau odata contractat virusul vei scapa doar cu sperietura.

  • @Sisif:
   Ai trecut de la cautarea adevarului stiintific, obiectiv la cautarea adevarului prin credinta ! :)) Chiar ca schimbi placile una dupa alta. Se poate conchide ca esti viclean dar nu intr-atat pe cat era cel care ti-a dat ideea nickname-ului !

   PS. De fapt care e interesul tau… pe bune ?!

 24. Au murit pe capete, oameni cu late afectiuni care aveau nevoie de ingrijire si tratament si acesti „eroi” au dat bir cu fugitii. Iar acum, dupa ce au stat in spitale fara sa miste un deget pt. cei care aveau nevoie, au fost recompensati pe langa salariile uriase, cu suplimente, sporuri, zile de recuperare si alte privilegii pentru ceva ce erau obligati sa faca prin profesia pe care o aveau. Cum justifica guvernantii cheltuirea acestor sume in conditiile in care intr-un spital de 800 de paturi au fost tratati 200 de pacienti?
  Dar faptul ca bolnavii cronici nu au avut acces la tratamente medicale si au murit cu zile, nici apa sau alimente nu primeau cei care erau considerati suspecti COVID, chipurile sa faca economie la echipamente personalul medical?!!!
  Multi s-au imbolnavit din cauza bacteriilor din spitale, la internare nu aveau nicio suspiciune de infectare cu COVID. apoi cand starea lor s-a inrautatit, au fost izolati ca niste carpe in spatii in care personalul medical se dezechipa si arunca echipamentul de protectie in niste tomberoane. Diferenta dintre pacient si tomberoane o facea un paravan improvizat, pacientul cu pricina a fost trantit intr-un pat cu toate bagajele trantite peste el , zile intregi nu l-a vizitat niciun medic, din cand in cand la presiunile familiei si dupa multe interventii a mai intrat cate un rezident sau o infirmiera. Dar au avut grija sa-i treaca in foaie exact acele afectiuni care la o adica sa poata fi declarat decedat infectat COVID cu comorbiditati. Ulterior, s-a dovedit ca pacientul nu avea o parte din acele afectiuni, a scapat ca prin minune, datorita presiunilor familiei. Un alt caz revoltator a fost al unui pacient care suferea de diabet, avea membrele inferioare amputate si nu se putea deplasa, familia nu a avut acces in spital din cauza restrictiilor iar personalul medical l-a lasat fara apa si nu l-a ajutat nimeni sa mearga la toaleta. A murit ca un caine, singur si fara nicio vina. Ca sa nu mai vorbim despre cei care au murit pe drum. in ambulante, plimbati intre spitale, pentru ca nimeni nu voia sa-i interneze. Si cu toate astea personalul medical este considerat „eroi albi”, li se acorda in continuare o gramada de privilegii iar pacientii sunt in continuare lipsiti de asistenta medicala, umiliti, tinuti la cozi interminabile la corturile de triaj,s.a.m.d. . Pentru toate astea cine plateste?!!!

 25. 1. Toate statisticile astea se bazează pe pacienți tratați + persoane testate pozitiv doar la momentul decesului. Nu există statistică pe persoane care au refuzat tratamentul.

  2. Conspiraționiștii care sunt testați pozitiv ar trebui să aibă opțiunea de a refuza tratamentul, dar cu condiția să fie izolați și păziți ca la pușcărie. Cu ocazia asta am putea afla procentul de supraviețuitori fără tratament. Să văd atunci care mai bravează cu e doar o gripă, doar 0,6% crapă, etc. Bine, dacă vreunul dintre ei se răzgândește și cere tratament, să fie tratat , dar cu condiția să plătească din buzunar, nu din asigurarea medicală.

  Simplu, eficient, experiment științific pe bune, fără să punem în pericol restul populației. Dintre tâmpiți scapă cine poate. Dublu câștig pntru restul cetățenilor, bani mai puțini cheltuițI și scăderea numărului de votanți PSD.

  • @Alina M
   Din cate stiu eu, privarea de libertate o poate face doar un judecator, nu un medic si nici celebra Alina M. Am iesit de destule ori „pe semnatura” din spitale, asa ca stiu ce vorbesc. Masura internarii fortate e un abuz si o prostie si se petrece doar in Romania pentru ca sunt comentatori isteti ca tine care amesteca bolile, epidemiile si privarea de libertate cu politica.
   Spune-ne cu ce partid votezi tu, sa stiu sa-l ocolesc. Prea sunteti nesimtiti.

  • @Deștptovici Declarație pe proprie răspundere că nu vor tratament + izolare obligatorie pentru că e vorba de sănătatea publică. Se numește carantină, nu privare de libertate. Pentru agitați ca tine nu aș cheltui nici măcar un leu ca să vă internez forțat. V-aș lăsa în carantină până:
   a.) vă vindecați, sau
   b.) chemați ambulanța, sau
   c.) decedați. Și dup-aia v-aș număra și aș face publice rezultatele.

   Referința la PSD e pentru că au organizat „proteste” ale oamenilor care nu cred ]n coronavirus, gen proasta aia de Oana Sparanghel din clanul de pesediști primari pe viață Resmeriță. Alți membri ai psd-ului au refuzat să poart mască în spații închise, un post exemplu pentru cei care îi susțin și îi votează.

   Sunteți o ciumă, voi care puneți în pericol oameni care fac tot posibilul să respecte regulile de igienă și izolare. Un singur moment de neatenție din partea lor îi poate costa viața când intră în contact cu voi, cei care nu faceți un minim efort să vă feriți de cel mai contagios virus din ultima sută de ani.

  • @Alina M
   Nu stiu ce te face sa crezi ca o sa numeri tu pe cineva si n-o sa iei covid19 in timp ce esti numarata de ceilalti. Poate esti nemuritoare, poate esti indestructibila sau poate n-a ajuns pana la tine ideea ca pana si tampitii pot sa faca forme grave, chiar daca sunt membri de partid.
   Nu stiu de unde pana unde cheltui tu un leu pentru mine sau altcineva, dar e posibil ca eu sa cheltui mai mult decat tine pentru asigurari sociale si de sanatate. Intamplator am o firma careia ii merge binisor. Tampitii care lucreza la stat gandesc ca tine, dar stiu ca tu nu esti tampita asa ca nu e cazul.
   Nu dau doi bani pe opiniile tale politice, nu dau doi bani pe orice individ care amesteca politica cu o epidemie sau o criza asemanatoare. Parerea mea despre asemenea indivizi e ca-s niste viermi pe care-i gasesti printre mortaciuni si gunoaie.
   PS Tot nu mi-ai spus cu ce partid votezi, te-am pus putin pe ganduri, eh? Vai de tine…

  • @Vali
   Prostane, tu spui ca ai iesit de multe ori din spital pe semnatura, dar atunci era problema ta strict personala. N-AI IESIT PE SEMNATURA FIIND INFECTAT CU O BOALA EXTREM DE CONTAGIOASA, PENTRU CA ATUNCI MERGEAI DIRECT LA PUSCARIE IN IZOLARE, PENTRU CA PUNEAI IN PERICOL SANATATEA COMUNITATII.

  • @juju
   Usurel cu pianul pe scari, cetatene, nu suntem rude asa n-ai de unde sa stii ca-s prost.
   1) Daca te externeaza in 10 zile cum de iesi din spital inca pozitiv? Atunci nu mai esti o amenintare pentru comunitate? Stiu ca-i greu, dar fa un efort si compileaza asta.
   2) N-ar trebui sa ajungi la spital doar pentru ca ai covid19 (discutam acum despre asimtomatici si formele usoare ale bolii), poti sa stai si acasa unde ai conditii de mii de ori mai sanatoase si ceva mai multe sanse sa supravietuiesti, macar te poti hrani cumsecade si te poti spala ca oamenii. Alimentatia corespunzatoare si igiena chiar ajuta oamenii, nu stiu daca stiai.
   Nu-ti doresc sa te vare astia in carantina fortata, nu sunt destul de nebun pentru asta. Poate ai ceva prieteni sau rude care au patit treaba sau poate citesti pe undeva. Cata grija au de ei, cum sunt tratati si cata bataie de joc e acolo in timp ce oamenii cu adevarat bolnavi stau afara si spera sa-si poata continua tratamentele sau sa-si faca procedurile chirugicale amanate de 6 luni.
   Pericol pentru comunitate esti tu, cetatene. N-ai nimic in cap, doar o frica ingrozitoare ca ai putea pati ceva si nu-ti pasa de nimeni si de nimic desi ma acuzi pe mine de asta.
   P.S. Folosirea mjusculelor e doar un semn de instabilitate, nu impresionezi pe nimeni.

  • @Vali
   Eu nu te cunosc direct ci indirect prin ce scrii. Comentariile tale si argumentatia dezlanata ca si zborul unei muste bete, fac demonstratia ca esti prost. Cu alte cuvinte, tu singuri demonstrezi asta. Exista un proverb: Daca taceai, filozof ramaneai. Dar n-ai tacut si te-ai demascat.

 26. Cei mai multi contaminati cu Covid 19 sunt asimptomatici sau dezvolta forme usoare,asta cel putin dupa rezultatele cercetarilor date publicitatii pana acum.Si tot aceleasi cercetari ,cel putin rezultatele lor date publicitatii pana acum, releva ca asimptomaticii trec prin boala imunizandu-se,adica sistemul lor imunitar a asimilat virusul si boala nu s-a mai putut dezvolta.De aceea persoanele aflate in aceasta situatie trateaza lucrurile ca pe o bagatela,ca pe o raceala banala sau gripa sezoniera.
  Situatia se schimba insa pentru persoanele care dezvolta forme medii si severe si aici eu ii dau dreptate doamnei doctor, fie ca persoanele in discutie au sau nu comorbiditati.Procesul de vindecare a acestora este lent si pot ramane cu sechele, iar la formele foarte severe s-au raportat decese.Totul depinde de sistemul imunitar al persoanei contaminate cu virusul Covid 19.Si chiar daca aceste persoane sunt slava domnului mai putine,prioritara in emiterea unei opinii e ocrotirea sanatatii lor si a vietii acestora.Cand e vorba de sanatate si viata nu conteaza ca ocrotirea acestor valori,care sunt pana la urma cele mai importante,vizeaza o pondere mai mica sau foarte mica de semeni ai nostri care nu au nicio vina pentru ca au un teren patologic preexistent sau un sistem imunitar mai scazut.Pana la urma e o loterie daca odata ce ai fost contaminat cu SARS-COV-2 ramai asimptomatic sau prezinti o forma usoara,ori dimpotriva pe un fond imunitar scazut dezvolti o forma medie sau severa si suferi complicatii pulmonare grave, ori doamne-fereste mori.
  Prin prisma celor ce preced ,eu le-as spune celor care se intrec in aprecieri despre experienta lor cu Covid si care au dezvoltat forme usoare,sa nu mai emita opinii stiintifice prin care sa asemuiasca boala cu pricina cu o raceala sau o gripa sezoniera minora, prin particularizarea cazului lor, pentru ca induc in mod mincinos ideea ca o persoane infectata cu Covid 19 nu poate dezvolta forme medii sau severe, care sa se soldeze cu complicatii grave pulmonare sau chiar cu deces.Sa-i multumesca lui Dumnezeu ca au ajuns sa dezvolte numai forme usoare(oricum ale infectiei cu Covid 19 si nu ale gripei sau racelii cum gresit au perceput) sau au ramas asimptomatici,imunizanu-se prin boala si nu au ajuns sa dezvolte forme medii sau severe ori sa dea ortul popii.Sa nu mai emita opinii subiective prin particularizarea cazului lor macar din respect pentru persoanele care au fost afectate grav de boala si au trecut prin experiente dramatice.

  • De acord cu o parte din comentariul dumitale, cu cateva observatii:
   1) N-am vazut niciun cetatean cu o forma usoara care sa „emita opinii stiintifice” despre Covid19. Poate ne dai dumneata un link sau ceva asemanator, eu nu gasesc nimic de tipul asta.
   2) „Boala cu pricina” e o un soi de raceala, asa cum si gripa spaniola a fost un soi de gripa. Daca nu-ti place cum suna gripa, gaseste-i dumneata o alta denumire, dar sa stii ca tot gripa este. Doar in mintea dumitale denumirea de gripa bagatelizeaza ceva. Gripa ordinara omoara cateva sute de oameni in fiecare an si nu exista tratament pentru ea. Nu mai amintesc de dezastrul denumit „gripa spaniola”, banuiesc ca ai inteles ce-am vrut sa-ti spun.
   3) Sunt oameni care au trecut pe langa moarte din cauza Covid19, asa este. Opinii subiective au si ei si au si cei care au avut forme usoare sau au fost asimptomatici. Nu poti dumneata si nici n-ai voie sa interzici cuiva sa aiba opinii, indiferent ce forma a avut, e clar? Daca tot e vorba de respect, haideti sa nu alegem categorii demne de respect, ci indivizi care-l merita. E o loterie, nu-i un merit. Nimeni nu-i vinovat pentru ca a facut o forma usoara, iar cel care a avut o forma grava nu-i un erou. Asa a fost sa fie.
   In concluzie: stai la locul dumitale si nu ne mai invata sa vorbim sau sa traim, bine? In niciun caz n-o sa ma inveti dumneata cum sa privesc lumea si cum sa denumesc o gripa sau o alta boala.
   Un pic de modestie n-ar strica, zau asa.

 27. La caté comentarii pro sau contra existentei COVIDului nu se demonstreza decat faptul ça comentacii stai acasa. E un fapt bun. In loc sa neg existenta sau gravitatea acestei boli noi, mai bine m-as pazi ça eu cred ça frica de necunoscut e benefica. Tari cu mult mai pricepute si dotate in medicina au problème grave cu acest virus.
  In celebdin urama toti vom lua acest virus, autoritatile fac tôt posibilul sa nu ne contaminam toti odata ça atunci ar fi o mare problema. Deci pentru asta se fac eforturile Care se fac.
  In tarile occidentale deloc nu s-a stat blocati in case, au circulat si batranii si tinerii dar la oarece distanta, la cei prinsi in grup s-au oferit amenzi nu exagerate ça la noi (100€) o Luna jumate au fost deschise doar magazinele Care au in vaneare alimenté, de un timp s-au deschisa cafebarurile. Oamenii nu comenteaza ci respecta.

  Cu respect, Nicu

 28. Bai, cat e de plin de postaci smecheri pe aici ! Nu-i mai luati in seama, fac si ei dupa cat ii duce mintea sau caracterul si (unii) de unde le iese oarece profit. As vrea sa cred ca ultimii sunt minoritari, dar cred ca e un „optimism” naiv…
  O lume intreaga trece printr-o drama, dar astia, sceleratii, se bazeaza pe faptul ca voi cititi si vedeti doar ce e in limba romana, unde, n’-așa, e numai manipulare, ca, deh „Trăim intr-o țară în care nu mai există nici o sursă credibilă pentru adevăr.”
  Sunt aceiasi care ne vaitau ca „la noi nu se testeaza suficient…” pt ca stiau ca asta ținea la cei care nu citeau statisticile din lume.

  Acum au texte noi, tot pentru neinformati. Evita sa afirme ca „o lume intreaga e dusa de nas”, cu tot cu medicii ei si cu oamenii intregi la cap, pentru ca stiu ca n-ar crede nimeni. Asa ca ii dau intr-una cu placile căcănarilor chibiți si scelerați de la care se inspira.

  Va indeamna sa fiți „curajoși”, „credincioși”, „inteligenți”, „realiști”, de parca nemernici de teapa lor ar cuprinde macar cu mintea ce inseamna cuvintele astea.

  Da’ stiti care e norocul ?.. Ca, grație Domnului, mintea românului are un „ce” protector la momente-cheie, pe care ei nu reusesc sa-l inteleaga pana la capat, oricâtă otrava ar varsa peste ea.

  Sunteti, totusi, niste jalnici, postacilor, puteti s-o priviti in față. Pentru marea majoritate sunteti doar niste târâtoare…

  • Cred ca parintii dumitale sunt ingrijorati ca vorbesti singur. Iti canti si-ti descanti cu inflacarare, faci afirmatii pe care le contrazici singurel si pe urma te si bucuri.
   Destul de neplacut…

  • Ia uite-l ! 🙂
   Ce vigilent esti, bravo !

 29. Pe mine nu prostii care neaga existenta virusului ma deranjeaza, ci cei care chiar cred ca exista dar fumeaza si se duc la mare zilele astea doamne ce era la plaja!

  • Cu ce te deranjeaza cei care fumeaza si se duc la plaja? Elaboreaza un pic ca nu pricep ce vrei sa spui?!

 30. CDC confirmă rata remarcabil de joasă a mortalității prin covid!
  CDC (Centers for Disesease Control) = Sanepidul, DSP-ul din SUA!
  Să nu vă mai aud cât de periculoasă este infecția!
  https://www.conservativereview.com/news/horowitz-cdc-confirms-remarkably-low-coronavirus-death-rate-media/?fbclid=IwAR1yaFO-7FHUT_JV-Klz3X6hviross6DzniHyXrbq6y0S25xunlNpTeCrGk
  Imaginile de care vorbește radioloaga sunt cele de dinainte sau după ce medicii au aplicat protocoloul greșit indicat de OMS? Se pare că de la intubare mor pacienții și ce pomenește doctorița este bronhopneumonia de ventilator, cu germeni de spital, adica o infecție nosocomială. Apropo, doamna doctor pomenește ouă cazuri și în rest se bazează pe cazuri de care a auzit, la fel cum reporterii dau aceleași imagini din spitale din SUA când vorbesc despre spitalele din Italia. Articolul este pură propagandă covid!

 31. PANDEMIA TESTARII!!!
  MANIPULARE!
  Aceasta „pandemie” este creata pe baza unor teste fals pozitive nicidecum pe o reala simptomatologie a asa zisei boli.
  Aceasta este si explicatia plauzibila pentru familile in care sotul iese negativ la test iar sotia iese pozitiv desi locuiesc in aceiasi casa.
  Cand exista boala, virus, exista si simptome acest termen de „asimptomatici” este unul nereal , nu are de a face cu omul bolnav!
  Restul este ce doriti voi dar nicidecum „pandemie, virus, boala”! 🙄🙄🙄

  • @Constantin
   Faci afirmatii tampite fara sa ai nici cea mai mica dovada. Iar cine face afirmatii tampite, este in mod cert el insusi un tampit. Mai bine mergi si te imbata, ar fi mai util pentru un creieras rudimentar ca al tau. Daca n-ar fi virusul, n-ar exista nici multimea de morti din sistemul medical dedicat bolnavilor de Covid. Asta dovedeste cat de molipsitor este acest virus.

  • @Juju – mi-e mila de tine, urla frica din tine prin toti porii. Nimeni nu contesta existenta virusului. Noi contestam masurile pompieristice luate si deplangem bolnavii de alte boli care sunt obligati sa stea acasa.
   Daca era o lume normala tu erai internat deja la nebuni, dar datorita virusului esti lasat sa te mai plimbi pe net.

  • Bai nefericitule, pastreaza-ti mila pentru tine si neamurile tale, scrii tampenii halucinante si nu ai nici un fel de compasiune tocmai fata de un idiot ca tine? Am sa redau ce ai spus tu si ce am raspuns eu, cititorii vor aprecia.
   Zice Plictisitu (27.6.2020 la ora 2:45 pm ),caruia-i plesneste pielea pe el de fudulia prostului: Medic radiolog – ma asteptam sa aflu de la un medic de infectioase nu radiolog. Radiolog e fix pedala. N-a putut mai mult la rezidentiat.
   Raspunde Juju (27.6.2020 la ora 11:16 pm ) : Bai nerodule, diagnosticul la plamani nu-l pune in mod direct medicul de infectioase, ci pe baza unor analize si imagistica medicala. Tu in ignoranta ta iti imaginezi ca un medic de infectioase doar inchide ochii si ghiceste care este diagnosticul pacientului!
   Cred ca cititorii au inteles acum cine esti. Mergi si cere simbria daca mai indraznesti. Tu n-ai contestat nici o masura pompieristica, tu ai negat ca un prost fudul ca virusul produce daune grave sanatatii. Acum du-te si mai ia o gura de covizi. cat despre spitalul de nebuni, daca ai adus vorba, poate ca acolo este de fapt locul tau daca tot il porti mereu in gand.

 32. Intai ca aia care nu cred ca exista covid19 sunt tampiti asa cum sunt si cei care cred ca pamantul e plat.
  Pe urma ca cei care vor sa intepenim viata sociala ca sa-si creasca speranta de viata sunt la fel de tampiti. Se poarta de parca urmeaza sa breveteze antigravitatia si e esential ca lumea sa se opreasca pentru a le spori lor sansele de viata. N-au facut nimic notabil toata viata, singurul lor merit e ca nu vor sa moara (o trasatura normala pentru orice traieste azi cu diferenta ca nu tot ce traieste poate sa si comenteze pe net). Se moare indiferent de merite, imi pare rau sa va spun.
  Apoi ca cei care se inchipuie sefi peste o potera care aresteaza, oprima si legifereaza pe criterii de merit uita ca n-au niciun merit si n-au facut nimic notabil in viata lor. Nu-i recomanda nimic pentru o pozitie de decizie, dar au o sete deosebita pentru a decide pentru ceilalti. Sunt niste ratati care cred ca au o sansa sa parvina. N-au. Nu te poti transforma din nimic in ceva, e doar o confuzie.
  In sfarsit: vedeti-va de vieti, lasati ceilalti oameni sa-si vada de ale lor, stati pe cururile voastre si nu mai fiti prea destepti pentru ca atunci se vede cu adevarat prostia.
  Sa ne vedem sanatosi anul viitor.

 33. Daca studiem putin curbele infectarilor active din anumite tari (Iran, Romania, Israel, Bulgaria, Cehia, Spania); in care a aparut un nou val (de fapt o continuare a primului val), putem deduce strict matematic ca avem de-a face cu doua tulpini distincte, cea de a doua fiind rodul mutatiilor suferite in timp scurt de prima tulpina. Totusi cea de a doua tulpina pare mai putin contagiosa rata de infectare fiind mai redusa, dar probabil ca este mai agresiva provocand imbolnaviri mai grave. Virusul s-a recalibrat. Lupta va fi grea.

 34. #statiincasa sa va imbolaviti si la urma sa va plangeti ca aveti Covid.
  Natura, gandire pozitiva, si incetati sa urmariti posturile stupide de televiziune care fac rating pe voi si va baga in sperieti.

  Chiar daca este acel renumit Covid, ce vreti sa va traiti toata viata in casa si speriati de bombe ?
  Chiar credeti ca Covid 19 ii singurul virus care a trecut prin corpul vostru ?

  Va expuneti zilnic la riscuri !
  De ce nu recomanda guvernul sa nu mai folositi masinile personale ca numarul de accidente ii foarte mare in Romania si riscati un accident grav in fiecare zi ?

  Of come on !
  Sa va traiti viata fratilor !

  • @IONEL
   Nu dau doi bani pe competenta ta ca sa-ti urmez indemnurile. Patreaza-ti sfaturile pentru tine si familia ta. Accidentele de automobil sunt rezultatul actiunii demente a unor indivizi ca tine care refuza sa respecte regulamentele. Eu ii cred pe experti, nu pe unul ratacit la minte ca tine.

 35. Măi da multă lume proasta si indobitocita mai scrie pe aici comentarii de genul ca pe putini e afecteaza, lor dă-le inca dovezi cu procentaje, in pula mea cind ajungi in pizda mati intubat ești pe un fir de ață cu viața si atunci doar să-ți aduci aminte ca mincai cacat ca virusul e o raceala si bla-bla-bla. Sa încercați numai unul sa văd ca nu respectă legile impuse antipandemie la nivel global de gen masca, distantare sociala si altele, unde te vad acolo o iei drept in bot.

 36. Chiar nu doresc nimanui sa experimenteze forma moderata a Covid. Am in clipa asta. Nu e deloc ca o simpla raceala sau gripa. Nu stiu daca ati avut pneumonie cand erati mici, sau bronsita mai grava de se lasa cu penicilina. Cam asa e. Si are dreptate dna dr.: parca nu mai trece odata. Deja am de 12 zile simptome. De 2 zile pot sa spun ca sunt mai bine, dar tot nu as fi chiar atat de sigur.
  Asa ca mai bine sa va feriti decat sa experimentati si chiar forma moderata de Covid.

 37. Bacterial Pneumonia Caused Most Deaths in 1918 Influenza Pandemic
  Implications for Future Pandemic Planning

  The majority of deaths during the influenza pandemic of 1918-1919 were not caused by the influenza virus acting alone, report researchers from the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), part of the National Institutes of Health. Instead, most victims succumbed to bacterial pneumonia following influenza virus infection. The pneumonia was caused when bacteria that normally inhabit the nose and throat invaded the lungs along a pathway created when the virus destroyed the cells that line the bronchial tubes and lungs. Un efect al măștilor ar putea fi și aceasta .

 38. Nu am fumat niciodată, medicii se mirau când facem radiografie la plămâni cât de curați erau. Am făcut un test împreună cu in prieten cu care trebuia să ies din țară. El a ieșit pozitiv,eu negativ. După două zile am început să am febră. Am făcut o formă de covid formă severă am stat trei săptămâni în spital, la terapie intensivă o săptămână,prietenul meu formă ușoară a stat acasă. Plămânii infectați 70%,am văzut moartea cu ochii. Sunt un om credincios și merg duminică de duminică la biserică și nu mă poate întoarce nimeni de la credință. Deci virusul există , e foarte periculos și imprevizibil.