G4Media.ro

Fostul șef SRI Eduard Hellvig: Iranul se simte suficient de puternic pentru…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Fostul șef SRI Eduard Hellvig: Iranul se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari

Eduard Hellvig, fostul șef al Serviciului Român de Informații, afirmă, într-o postare pe rețeaua socială X, că “toate semnalele converg către un Iran care se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari” în conflictul cu Israel.

Într-o scurtă analiză a situației explozive din Orientul Mijlociu, Hellvig afirmă că “diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău”.

  • “În octombrie, Iranul i-a sprijinit pe rebelii Houthi din Yemen să lanseze lovituri asupra Israelului. Concomitent, a sprijinit Hamas să provoace haos prin raiduri surpriză și atacuri cu rachete, care au provocat o reacție puternică din partea Israelului. Iranul întețește ceața războiului instigând milițiile din Siria și Irak în hărțuirea Israelului.
  • Vorbeam despre 2024 ca despre anul în care jumătate din populația lumii merge la urne. Cu harta în față, unele alegeri vor fi ură și ideologie în stare pură. În 7 februarie spuneam tot aici despre anul în curs ca fiind “dragonul tuturor anilor”, cu multiple capete care vor scuipa foc și vor agita săbii.
  • Suntem după doi ani de război în Ucraina și începem să înțelegem ce înseamnă “war fatigue” în Occident. Suntem după șase luni de conflict în Orientul Mijlociu și toate semnalele converg către un Iran care se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari.
  • Diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău.
  • Unul dintre acele momente în care îți dorești să nu ai dreptate”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...