G4Media.ro

Fostul premier pakistanez Imran Khan, anchetat de poliție în baza legii antiteroriste

sursa foto: site-ul oficial al prim ministrului Pakistanului

Fostul premier pakistanez Imran Khan, anchetat de poliție în baza legii antiteroriste

Autoritățile pakistaneze investighează dacă fostul prim-ministru Imran Khan a încălcat legile antiteroriste și i-au interzis să vorbească în direct la televizor, ceea ce ar putea inflama tensiunile dintre Khan, care se bucură de un sprijin popular masiv, și guvernul de coaliție, relatează CNN.

Potrivit unor documente ale poliției, consultate de CNN, poliția a deschis o anchetă după ce Khan a promis să „ia măsuri” împotriva șefului poliției și a unei magistrate în timpul unui discurs susținut sâmbătă la Islamabad.

„Ascultați, domnule director inspector general (al poliției), nu vă vom lăsa să plecați, vom deschide un dosar împotriva dumneavoastră. Și doamna magistrat ar trebui, de asemenea, să vă pregătiți, vom lua măsuri împotriva dumneavoastră”, a declarat Khan în fața a sute de susținători ai săi, în timpul unui miting organizat în sprijinul fostului său șef de stat major, Shahbaz Gill, care a fost arestat la începutul acestei luni sub acuzația de răzvrătire după ce a îndemnat soldații să nu respecte ordinele primite de la liderii militari.

Khan a afirmat că poliția l-a torturat pe Gill în timp ce se afla în custodie, afirmații care au căpătat amploare în rândul susținătorilor fostului prim-ministru. Poliția din Islamabad a negat acuzațiile lui Khan, declarând sâmbătă la CNN că Gill nu a fost torturat.

Duminică, poliția din Islamabad a postat pe Twitter o înregistrare video a discursului lui Khan, spunând: „Orice persoană care face amenințări sau acuzații va fi tratată conform legii”.

Khan nu a fost arestat și nu a comentat public ancheta. Partidul său, Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI), a declarat că ancheta se bazează pe „acuzații frivole, fără temei legal”.

Echipa lui Khan a depus luni o cerere de eliberare pe cauțiune înainte de arestare la Înalta Curte din Islamabad, a declarat coordonatorul media al PTI, Raoof Hassan, pentru CNN.

„Acum, dacă vor trebui să-l aresteze, va trebui ca cererea de cauțiune înainte de arestare să fie respinsă. Aceasta va deveni acum o bătălie juridică”, a declarat Hassan.

Sute de susținători ai lui Khan s-au adunat în fața locuinței sale sâmbătă seară, în urma informațiilor privind ancheta poliției, promițând să „preia controlul” asupra capitalei dacă acesta va fi reținut.

„Imran Khan este linia noastră roșie”, a declarat sâmbătă un politician de rang înalt din cadrul PTI și fost ministru de externe, Shah Mahmood Qureshi. „Fiecare copil și adult din Pakistan va răspunde la apelul lui Khan, iar (premierul) Shahbaz Sharif va fi responsabil pentru consecințele care vor urma”.

Interzicerea transmisiunilor în direct

Pe măsură ce tensiunile cresc, Autoritatea de reglementare electronică din Pakistan (PERA) a emis sâmbătă târziu un ordin prin care a interzis ca discursurile lui Khan să fie transmise în direct la televiziune, invocând „discursul urii”.

Khan „lansa acuzații nefondate și răspândea discursul urii prin declarațiile sale provocatoare împotriva instituțiilor statului”, se arată într-o declarație a PERA, adăugând că aceste comentarii erau „de natură să tulbure pacea și liniștea publică”.

Canalele pot difuza discursurile sale înregistrate, potrivit ordinului.

Într-o postare pe Twitter luni, Khan a acuzat guvernul că a blocat temporar YouTube în timpul discursului său de sâmbătă. „Aceasta nu este doar o încălcare gravă a libertății de exprimare, ci afectează în mod negativ și industria media digitală și mijloacele de trai ale multora”, a spus el.

Tensiunile dintre Khan și guvernul lui Sharif au scăzut de când jucătorul de cricket transformat în lider populist a fost înlăturat în mod dramatic în urma unui vot de neîncredere în parlament la 10 aprilie.

Khan a susținut că există o conspirație condusă de SUA împotriva sa, acuzându-l pe Sharif și armata pakistaneză că lucrează cu Washingtonul pentru a-i răsturna guvernul. SUA, Sharif și armata pakistaneză au negat toate acuzațiile.

Dar afirmațiile lui Khan au atins o coardă sensibilă în rândul populației tinere dintr-o țară în care sentimentul antiamerican este comun, iar furia față de establishment este alimentată de o criză a costului vieții în creștere. Popularitatea durabilă a lui Khan s-a tradus prin recentele victorii ale partidului său în alegerile provinciale, iar acesta a cerut în mod repetat un nou vot parlamentar la mitingurile de masă organizate de la înlăturarea sa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pakistanul da lectii si SUA pentru Trump si noua pentru Iliescu (’89, mineriadele etc) si pentru Dragnea & Iohanis pentru 10 august.