
Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz, achitat în apel de acuzaţii de mărturie falsă / Pedeapsa fostului său şef de cabinet, de şase luni cu suspendare, a fost menţinută / Ancheta cu privire la deturnări de fonduri continuă
Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz a fost achitat luni de Curtea de Apel de la Viena, unde şi-a contestat condamnarea la opt luni de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat de mărturie falsă într-o Comisie parlamentară, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Sebastian Kurz este achitat”, a anunţat unul dintre magistraţii care au luat hotărârea. ”Delictul de mărturie falsă nu a fost demonstrat”, a adăugat el.
Kurz, un fost ”copil-minune” al politicii austriece, care a ajuns la putere la vârsta de 31 de ani, în 2017, după care a demisionat în 2021, a fost găsit vinovat anul trecut de faptul că a minţit în faţa deputaţilor cu privire la rolul pe care l-a jucat în numirea unui apropiat la conducerea unei societăţi publice.
El susţinea că nu a avut niciun rol de decizie, însă justiţia a stabilit, în pima instanţă, contrariul. Condamnarea sa era o premieră în Austria a unui fost cancelar în ultimii 30 de ani.
El s-a retras din politică şi a respins concluziile tribunalului, acuzând justiţia de părtinire.
”Nu aveam deloc inteţia să fac o declaraţie falsă”, s-a apărat luni, la bară, fostul cancelar, în prezent în vârstă de 38 de ani, după care şi-a exorimat uşurarea.
El a declarat că a fost acuzat ani de zile şi şi-a exprimat bucuria că ”totul s-a năruit de la sine”.
IBIZAGATE
Avocatul său Otto Dietrich a susţinut că justiţia ”nu a examinat corect elemente de probă esenţiale”.
O pedeapsă la şase luni de închisoare cu suspendare, pronunţată împotriva fostului său şef de cabinet Bernhard Bonelli, a fost confirmată.
Bernhard Bonelli a fost inculpat, la rândul său, cu privire la mărturie falsă.
Această hotărâre este definitivă.
Însă Kurz nu şi-a încheiat socotelile cu justiţia austriacă şi ar putea să fie nevoit să se explice cu privire la acuzaţii mai grave decât cele cu privire la care a fost achitat.
În altă anchetă a parchetului, care se află în curs, el este suspectat de faptul că a deturnat fonduri publice pentru a comanda sondaje trucate şi a-şi cumpăra o acoperire de presă favorabilă în tabloide.
Aceste dosare decurg din scandalul ”Ibizagate”, care a zguduit Austria în 2019.
O înregistrare video cu camera ascunsă pe Insula spaniolă Ibiza, în timpul unei vacanţe a unor oficiali austrieci a dezvăluit practici dubioase în rândul clasei politice.
Aceste dezvăluiri au condus la demisia lui Sebastian Kurz în toamna lui 2021.
El a intrat după aceea în sectorul privat şi a colaborat cu cercuri apropiate preşedintelui american Donald Trump.
În 2023, el a lansat o întreprindere în domeniul securităţii cibernetice împreună cu fostul şef al grupului israelian NSO, care produce software-ul de spionaj Pegasus.
El continuă să-şi exprime în mod public poziţia în subiecte politice.
În 2017, el devenea, la vârsta de 31 de ani, cel mai tânăr lider condus din lume.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank