G4Media.ro

Fosta șefă a Vămii din Portul Constanța, trimisă în judecată în dosarul…

Sursa: Garda de Coastă

Fosta șefă a Vămii din Portul Constanța, trimisă în judecată în dosarul contrabandei cu deșeuri din Marea Britanie/ Aproximativ 100 de containere cu deșeuri ar fi intrat în România pe filiera corupției din vamă

Unul dintre cei mai controversați șefi din Direcția Vamală a Portului Constanța, Adriana Filimon, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța. Aceasta a fost imediat suspendată din pozițiile pe care le ocupa în cadrul Vămii, instituție în subordinea Fiscului.

Parchetul Curții de Apel Constanța a trimis-o la sfârșitul anului trecut pe Adriana Filimon, fost șef al Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud-Agigea. Conform documentelor consultate de G4media, dosarul în care Adriana Filimon este acuzată de procurori de ilegalități este cel al contrabandei cu deșeuri din Marea Britanie.

ANAF a decis să o suspende din funcție în data de 15 decembrie. În luna februarie 2020, procurorii au descoperit 26 de containere cu deșeuri, gunoi care era trecut ca produse second-hand. Anchetatorii l-au trimis în luna iunie în judecată pe Marian Râșnoveanu, șeful Gărzii de Mediu din Constanța, pentru că a favorizat contrabanda cu deșeuri.

Suspendată din Vamă

Conform documentelor obținute de G4media, reiese că „începând cu data de 15 decembrie 2020 se constată suspendarea de drept a raportului de serviciu al doamnei Adriana Filimon, cu funcție publică de execuție de inspector vamal clasa I, grad profesional superior, gradația 5 la Biroul Supraveghere și Control Vamal, Biroul Vamal de Frontieră gradul I Constanța Sud, Direcția Regională Vamală Galați – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, întrucât s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea infracțiunii dintre cele prevăzute la art. 465, literara h”.

Este vorba de „săvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată prevăzută și pedepsită de art 271 din Legea 86/2006, complicitate la import ilegal de deșeuri prevăzut și pedepsit de articolul 4 din Legea nr 101/2011 cu aplicarea articolul 48 Cod Penal și complicitate la folosirea de acte nereale la autoritatea vamală prevăzută și pedepsită de 272 din Legea 86/2006 cu aplicarea art 48 Cod Penal, toate aplicate conform art.38 Codul Penal”, se mai precizează în documentul consultat de G4media.

Adriana Filimon a mai fost implicată de-a lungul timpului în mai multe situații suspecte. Rise Project scria că aceasta a fost înlocuită temporar în 2018 după s-a descoperit transporturi suspecte de lemn. Am încercat s-o contactăm pe Adriana Filimon, dar nu am reușit să stăm de vorbă cu aceasta nici după ce i-am transmis apropiaților săi că am dori să-i luăm un punct de vedere legat de ancheta procurorilor.

În 1999, Adriana Filimon, pe atunci controlor vamal la Albiţa, a fost arestată în dosarul privind transporturile fictive de alcool înregistrate la această vamă. În acest dosar, ea a fost însă achitată definitiv. La începutul anului 2020 de an, presedintele ANAF Mirela Călugăreanu a înlocuit-o pe Filimon cu Emel Osman.

Soțul fostei șefe a vămii, colonel în rezervă SRI

Adriana Filimon este din județul Vaslui, stabilită însă în județul Iași, după ce s-a căsătorit cu Claudiu Filimon. Acesta este un ofițer în rezervă în cadrul SRI, așa cum ne-au declarat colegi din Vamă ai Adrianei Filimon.

Conform declarației de avere a acesteia, soțul este director securitatea la firma GIP Est SRL și manager securitate la societatea GIP Guard SRL, ambele din Iași.

GIP Est SRL are ca acționar unic pe Dorin Eduard Marin, iar administrator este Ștefan Marțin. În schimb, la GIP Guard SRL sunt co-acționari Radu Eugen Moisescu și Elena Marin, iar administrator este tot Ștefan Marțin. Elena Marin este sora Sorinei Eliza Marin, fost șef al Vămii din Vaslui, și o cunoscută a Adrianei Filimon.

Contrabanda cu deșeuri

Deșeurile din Marea Britanie care au trecut de Portul Constanța cu ajutorul lui Marian Râșnoveanu și a Adrianei Filimon, conform procurorilor, au fost importate de două firme RGV Lucky Start Export SRL și Product Development SRL. Acționarii sunt Gheorghe Tălpău și Vlad Chiru (ultimul din Vaslui), conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro.

În containere erau: valize cu diverse obiecte murdare și deteriorate, lămpi ruginite, veselă de plastic și de ceramică incompletă, uzată și murdară; ornamente de Crăciun sparte, instalațiile de luminat erau tăiate, lipsa cablului de alimentare cu energie electrică, constatându-se de fapt că acestea sunt DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice), aparate de epilat damă uzate, abajur vechi și uzat, jucării de pluș bucăți de jucării murdare și stricate, echipament electric/electronic deteriorat etc.

Cu privire la încărcătura din aceste containere, lucrătorii Gărzii Naționale de Mediu au concluzionat că acestea sunt deșeuri. „Produsele cosmetice care au fost identificate în conținutul containerelor sunt considerate în legislația de mediu din România deșeuri cu conținut de substanțe periculoase ce pot afecta sănătatea umană și mediul înconjurător, întrucât ar fi putut ajunge în depozitele de deșeuri din România. În consecință, încărcătura din aceste containere a fost considerată deșeu și amestec de reziduri, ceea ce a dus la concluzia că este un transfer ilegal de deșeuri în conformitate cu Regulamentul CE din 2006”, au transmis anul trecut anchetatorii.

Comisarul șef Marian Râșnoveanu a permis intrarea deșeurilor pe teritoriul României neavând la baza nimic legal. ”În fapt, Râșnoveanu Marian a mințit vizavi de intenția Comisariatului General privind controlul celor două containere. Acest lucru nu s-a întâmplat în realitate, iar la nivelul G.N.M. nu a fost primită și nici înregistrată nici o adresă cu privire la solicitarea de verificare în teren”, susțin anchetatorii.

„Din investigațiile efectuate a ieșit la iveala faptul că din luna septembrie a anului 2019 și până la data ultimului control, New Henna Traders UK Ltd din Regatul Unit al Marii Britanii ar fi expediat către cele două societăți din România aproximativ 100 de containere cu astfel de mărfuri”, s-a precizat într-un comunicat al anchetatorilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Lasa-mă să ghicesc. Duduia e antimască! Sau a rămas mască?

  2. Cum naiba se face ca toate actiunile astea mafiote sunt realizate ba de teleormaneni ba de vasluieni. Te-ai astepta la unii de prin Bucuresti, Constanta, Timisoara. Adica mai aproape de centru actiunii…

  3. Ce gunoaie…… de oameni !

  4. Gunoaie umane.
    Deșeurile acestea erau probabil arse de comunitățile sărace din jurul orașelor. Și ne mai mirăm de ce se înroșesc senzorii de poluare.

  5. Sat fără câini!

  6. ANDRIANA nu mai plânge …cine se aseamănă se adună…Gunoi ești gunoiul te-a înfundat …