G4Media.ro

Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra Pripyat, orașul fantomă de lângă centrala…

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra Pripyat, orașul fantomă de lângă centrala nucleară de la Cernobîl

Trupele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului fantomă Pripyat, situat în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, a anunțat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit CNN.

„Astăzi, 3 aprilie, unități de parașutiști ai Forțelor Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra zonei orașului Pripyat și a zonei de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei cu Republica Belarus”, a precizat acesta într-o postare pe Facebook.

Postarea a inclus o fotografie cu steagul ucrainean fluturând deasupra orașului.

Context

Pripyat a fost evacuat în 1986, în urma exploziei și incendiului de la Cernobîl, cel mai grav dezastru nuclear din lume.

Peste 30 de persoane au murit imediat după explozia care a sfâșiat reactorul nr. 4 de la Cernobîl, la 26 aprilie 1986.

La sfârșitul lunii februarie, în timpul primei săptămâni de război, centrala de la Cernobîl și teritoriul înconjurător au căzut în mâinile trupelor rusești. Dar joi, trupele rusești și-au anunțat intenția de a pleca și de a preda controlul personalului ucrainean, potrivit întreprinderii de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina.

„A fost confirmat faptul că ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din Zona de excludere, au mărșăluit în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus”, a declarat Energoatom într-un comunicat publicat pe Telegram.

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter