G4Media.ro

Fonduri PNRR pentru Digitalizare în Educație: Un liceu din Suceava, respins, inițial,…

Sursa: Unsplash

Fonduri PNRR pentru Digitalizare în Educație: Un liceu din Suceava, respins, inițial, de la finanțare cu 48 de puncte din cele minimum 70 cerute, a obținut bani după ce, la contestații, a primit 23 de puncte în plus. Directoarea liceului este membru PNL

Situație neobișnuită în cadrul unui concurs de proiecte organizat de Ministerul Educației pentru repartizarea a 117,5 milioane de euro necesari dezvoltării de laboratoare digitale inteligente în licee, colegii, școli profesionale, precum și în palatele și cluburile copiilor. Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Suceava, respins, inițial, de la finanțare deoarece a avut 22 de puncte mai puțin decât punctajul minim de 70 de puncte, a depus contestație și a primit 23 de puncte în plus, ceea ce l-a inclus pe lista proiectelor finanțate, cu 71 de puncte.

Ministerul a explicat pentru G4Media.ro că ”în primă fază, s-a evaluat parțial un criteriu din cererea de finanțare, aspect punctual, care a fost contestat și admis după etapa de contestații.” Programul este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În luna decembrie 2022, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții, a lansat apelul competitiv de proiecte https://www.edu.ro/PNRR pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență.

În cadrul acestui apel erau disponibili aproape 117,5 milioane de euro care să fie cheltuiți în vederea dotării cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pentru dezvoltarea unui laborator digital inteligent în licee, colegii, școli profesionale, precum și în palatele și cluburile copiilor. Pentru a primi finanțare, unitățile de învățământ trebuiau să depună proiecte care urmau să fie evaluate.

Conform procedurii, punctajul minim pentru admiterea pe lista proiectelor finanțate era de 70 de puncte, iar cel maxim – 100 de puncte.
Pe 9 mai 2023, pe site-ul Ministerului au fost publicate punctajele celor 1.126 de proiecte depuse: 1.115 candidați au fost anunțați că vor primi fonduri, iar 11 au ”picat”. Pe locul 1.125 din 1.126, cu doar 48 de puncte, s-a clasat Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Suceava.

Sursa: edu

Regulamentul de organizare al apelului a permis depunerea de contestații, modalitate la care a recurs si instituția suceveană, cu succes. În final, Colegiul a înregistrat cea mai mare mărire de punctaj dintre toate contestațiile, ajungând la 71 de puncte (au mai fost admise alte patru contestații). Drept urmare, va primi fonduri PNRR de 589.134 lei, fără TVA.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro pe tema celor 23 de puncte, Biroul de Presă al Ministerului Educației a transmis: ”(…) contestația a fost analizată de o comisie de evaluatori care nu au participat la evaluarea inițială, împreună cu grilele de evaluare întocmite de evaluatorii inițiali. În urma analizei comisiei de contestații, s-a observat că, în primă fază, s-a evaluat parțial un criteriu din cererea de finanțare, aspect punctual, care a fost contestat și admis după etapa de contestații. Menționăm că este vorba despre un aspect punctual care nu decredibilizează comisia de evaluatori, dată fiind evaluarea a peste 1.120 de proiecte depuse în cadrul acestui apel, dintre care aproximativ 1.115 nu au suferit modificări în urma evaluării calitative.”

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Suceava este condus, de anul trecut, de profesoara Silvia Corina Nuțu, anterior inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, instituție condusă, din 2019, de Grigore Bocanci, consilier local PNL într-o comună din județ.

Director Silvia Corina Nuțu,: Facebook
Sursa: Facebook

Profesoara Nuțu, care, în declarația de interese, a menționat că este membru PNL, a fost numită inspector școlar în 2020, în mandatul liberalului Bocanci. Tot PNL, prin ministrul Ligia Deca, deține și conducerea Ministerului Educației, organizatorul procedurii de mai sus.

Distribuire.jpg Postare distribuită pe contul de Facebook de directoarea Nuțu. Gheorghe Flutur este liderul PNL Suceava Sursa captură: Facebook

Contactată de G4Media.ro, directoarea Silvia Corina Nuțu a declarat despre creșterea punctajului că ”A fost redactată greșit cererea… Aș dori să nu comentez, nu știu ce să vă spun, nu m-am ocupat personal de acest proiect”. Ea a negat orice legătură între calitatea sa de membru PNL și rezultatul contestației.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E mișto bancul ala care e pe net….” copilul meu trebuie sa dea bacul,sau sa se facă direct membru de partid?”…..radio Erevan, deja devine parlamentul României! Speaker ,Ciutacu, ciolacu sau care dr.acu or mai fi și gânditorul profesionist, șeful autobazei de la ministerul muncii!

  2. Când va deveni România o țară normală? Se pare că niciodată . Cică nasturi dotați cu camera de fotografiat tezele-din examene, în dotarea elevilor…Halal!