G4Media.ro

Finlanda închide ultimul punct de trecere a frontierei cu Rusia

sursa foto: captura

Finlanda închide ultimul punct de trecere a frontierei cu Rusia

Finlanda va închide ultimul punct de trecere a frontierei cu Rusia, acuzând Moscova că orchestrează o criză a migrației, a anunțat premierul Petteri Orpo, citat de Le Figaro.

Închiderea acestui punct de trecere, situat în nordul țării, va avea loc miercuri seară și va dura până pe 13 decembrie, a declarat ministrul de interne Mari Rantanen într-o conferință de presă.

„Fenomenul observat în ultimele săptămâni la frontieră trebuie să înceteze”, a declarat premierul, precizând că „migrația instrumentalizată dinspre Rusia a continuat”. Aproape 1.000 de solicitanți de azil fără documente s-au prezentat la frontiera de est care separă cele două țări de la începutul lunii august, potrivit autorităților finlandeze.

„Finlanda este ținta unei operațiuni hibride rusești. Aceasta este o chestiune de securitate națională”, a subliniat ministrul de interne. Săptămâna trecută, Helsinki a restricționat trecerea frontierei sale cu Rusia la un singur punct, Raja-Jooseppi, în nordul țării. Acest aflux de migranți „este o activitate organizată, nu o urgență reală”, potrivit premierului.

„Ușurința cu care migranții au ajuns la punctul de trecere a frontierei îndepărtate Raja-Jooseppi este o dovadă în acest sens”, a adăugat el. Relațiile dintre cei doi vecini s-au deteriorat considerabil din februarie 2022 și ofensiva rusă din Ucraina, atac care a determinat Finlanda, îngrijorată de propria securitate, să adere la NATO în aprilie 2023. La vremea respectivă, Moscova a promis că va lua „contramăsuri” după aderare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...