G4Media.ro

Filipine îşi va apăra viguros teritoriul, avertizează preşedintele ţării, pe fondul tensiunilor…

sursa foto: captura video

Filipine îşi va apăra viguros teritoriul, avertizează preşedintele ţării, pe fondul tensiunilor cu China privind rutele maritime

Preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr, a declarat sâmbătă că ţara sa ”va apăra în mod viguros ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, transmite Reuters, conform News.ro.

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele a mai spus că ”împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”.

El nu i-a identificat pe intruşi, dar Manila şi Beijingul au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipine numesc ”manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că cererile majore ale Chinei nu au niciun temei legal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...