G4Media.ro

Fiica fondatorului Huawei, arestată în Canada la cererea Statelor Unite; China cere…

Fiica fondatorului Huawei, arestată în Canada la cererea Statelor Unite; China cere eliberarea ei

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei Technologies și șefa departamentului financiar al companiei, a fost arestată în Canada, la cererea autorităților din Statele Unite, fiind suspectată că ar fi încălcată embargoul impus de SUA Iranului, transmite Reuters. Arestarea tensionează relațiile Statelor Unite cu China la numai câteva zile după ce președinții Donald Trump și Xi Jinping au decis împreună amânarea pentru 90 de zile a impunerii reciproce de taxe vamale suplimentare, timp în care cele două state să ajungă la un acord comercial. China a cerut deja eliberarea lui Meng Wanzhou.

Surse citate de Reuters anunțau încă din aprilie că autoritățile americane investighează din 2016 compania Huawei privind posibila încălcare a legilor privind exportul de produse în țările aflate sub embargou, printre care și Iranul

Arestarea lui Meng a afectat deja bursele americane și asiatice, deși Huawei nu este listată pe bursă. Ca exemplu, acțiunile companiei ZTE Corporation, al doilea producător chinez de echipament de telecomunicații, au scăzut cu 6% la bursa din Hong Kong, după ce autoritățile canadiene au anunțat reținerea fiicei fondatorului Huawei, Ren Zhengfei.

Huawei a confirmat reținerea  lui Meng Wanzhou. ”Companiei i s-au prezentat puține informații privind acuzațiile și nu are cunoștință de încălcări ale legii de către doamna Meng”, a precizat Huawei.

Reacția guvernului chinez a fost mai fermă. ”Detenția fără prezentarea motivelor încalcă drepturile omului. Am făcut demersuri oficiale către Canada și SUA cerându-le să clarifice imediat motivele detenției și eliberarea imediată”, a declarat un  oficial al Ministerului de Externe chinez, citat de site-ul BBC.

Compania Huawei este de mai  multă vreme sub supravegherea autorităților americane fiind suspectată că este folosită de către guvernul chinez pentru activități de spionaj.

În plus, arestarea din Canada a fost făcută chiar în ziua în care președinții Trump și Xi Jinping au căzut de acord, la Buenos Aires, să încheie un armistițiu în războiul vamal început în septembrie. China și SUA și-au fixat un termen de 90 de zile să ajungă la un acord comercial convenabil ambelor părți.

Foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. :))) s-au trezit americanii ca vor si chinezii sa faca bani si sa spioneze. Gelosi un pic? Sau poate ca nu. Mai bine de romani ca au inventat metoda accidentul si nu-i deranjeaza nici dreaq. PS fmmasistatpudilamorjanpsdalde.

  2. Coincidenta zilei cand Meng a fost arestata care coincide cu semnarea acelui tratat de 3 luni dintre cele doup puteri dovedeste faptul ca afacerile sunt afaceri iar securitatea/spionajul unui stat este mai presus de orice.

    Serviciile de informatii americane semnalau recent o eventuala actiune de spionaj din partea companiilor chineze sustinute de propriul stat.

    Insa, pe de alta parte, se relateaza faptul ca transferul de tehnologie dinspre vest spre China se face in baza unei intelegeri dintre compania occidentala falita si guvernul chinez.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.