G4Media.ro

Festival românesc la Washington

Foto: Unsplash/ Harold Mendoza

Festival românesc la Washington

Primul festival românesc începe sâmbătă la Washington, pe malul Potomacului, potrivit unui comunicat al ambasadei române.

La împlinirea a 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, Ambasada României în SUA și Institutul Cultural Român din New York organizează la Washington un program aniversar.

În 9-10 iulie 2022, publicul va avea acces la spectacole de dans și concerte live, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, ateliere interactive, lecturi publice, prezentări turistice, expoziții și degustări culinare și oenologice, organizate pe esplanada The Wharf, o zonă foarte populară pentru petrecerea timpului liber situată pe malul râului Potomac, nu departe de Capitoliu.

În centrul programului „Weekend-ului românesc” se află arta tradițională, meșteșugurile și atracțiile culturale și naturale ale Maramureșului, prezentate de Ansamblul Folcloric National Transilvania, de câțiva artizani excepționali, dar și prin intermediul unei expoziții de costume tradiționale și al ofertei turistice a regiunii.

Cap de afiș sunt Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu, creat și condus de etnomuzicologul american Shaun Williams; Ana Everling Trio; Ansamblul de Dansuri Folclorice „Carpathia” din Washington, format din dansatori americani, îndrăgostiți de cultura română; Tehno-Vrăjitoarele, care combină influențele culturii Roma și ale rap-ului american.

Pe parcursul celor două zile, câteva dintre cele mai active scriitoare româno-americane, Cristina Bejan, Domnica Rădulescu, Elena Secotă și Adela Sinclair, vor susține lecturi performative, în cadrul unei serii curatoriate de organizația româno-americană “Bucharest inside the Beltway” din Denver, Colorado.

În corturile special amenajate se vor derula ateliere de dans, demonstrații de olărit ale maestrului olar Daniel Leș, demonstrații de sculptură în lemn oferite de sculptorul Petrică Codrea și vor putea fi vizitate: o expoziție interactivă de costume populare, publicul fiind invitat să și probeze minunatele costume tradiționale; o expoziție de cărți semnate de autori româno-americani, apărute recent; un stand de prezentare a ofertei de etno-turism și turism cultural din zona Maramureșului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Se toarna sau tine de etnie festivalul?