G4Media.ro

Fermierii polonezi îi cer lui Putin „să facă ordine în Ucraina” /…

Sursa foto: FNSEA

Fermierii polonezi îi cer lui Putin „să facă ordine în Ucraina” / Ministrul de interne reacţionează: „Nu va exista nicio toleranţă pentru astfel de acţiuni criminale”

Fermieri polonezi care au protestat în masă marţi împotriva importurilor de cereale ucrainene au amplasat pe un tractor o pancartă în care îi cereau liderului rus Vladimir Putin să „restabilească ordinea în Ucraina”, ministrul de interne polonez Marcin Kierwinski reacţionând imediat, a relatat publicaţia ucraineană online Ukrainska Pravda, transmite Agerpres.

Pe pancartă scria: „Putin, fă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi în guvernul nostru!” Acesteia îi era ataşat un steag sovietic.

Când un jurnalist de la Gazeta Wyborcza a atras atenţia asupra bannerului scandalos, organizatorii protestului nu şi-au ascuns uimirea, subliniind că protestatarii sunt responsabili în mod individual pentru conţinutul pancartelor lor.

Potrivit unor informaţii neoficiale, persoana care a postat acest banner va fi inculpată pentru propagandă în favoarea unui sistem de stat totalitar.

Comentând situaţia, ministrul polonez de interne a confirmat că vor fi luate măsuri suplimentare împotriva autorului bannerului.

„Poliţia şi procuratura iau măsuri împotriva creatorului său. Nu va exista nicio toleranţă pentru astfel de acţiuni criminale”, a scris Marcin Kierwinski, într-o postare pe reţeaua X (ex-Twitter).

Fermierii polonezi au blocat marţi calea ferată în apropierea punctului de control Şehîni-Medyka şi au vărsat o parte din cerealele ucrainene dintr-un vagon de marfă în dimineaţa zilei de 20 februarie. Însă doar o cantitate mică de cereale a fost vărsată pe şinele de cale ferată, a indicat ulterior agenţia de presă PAP, citată de DPA.

O înregistrare video de pe reţelele de socializare difuzată de televiziunea ucraineană arată fermieri descărcând porumb din mai multe vagoane de marfă din Ucraina, în timp ce intonau imnul naţional al Poloniei. Poliţia a izolat o parte din zonă şi a cerut manifestanţilor să părăsească locul.

Căile ferate ucrainene au confirmat incidentul de la graniţa cu Polonia în staţia Medyka. Cele două vagoane de cereale deschise erau destinate Germaniei, conform DPA. În total, erau în jur de 40 de vagoane ucrainene care transportau produse agricole prin această staţie.

Acţiunea face parte din protestele fermierilor polonezi la nivel naţional. Acestea sunt îndreptate împotriva politicii agricole a UE, dar şi împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina. Marţi, aceştia au blocat şi autostrăzi, sensuri giratorii şi intersecţii în 200 de oraşe.

„Noi, fermierii din toată Polonia, am fost primii care au întins o mână prietenească şi le-am urat bun venit fraţilor noştri din Ucraina. Şi acum suntem prejudiciaţi de ei”, a declarat Roman Kondrow de la iniţiativa „The Deceived Village” postului de radio Rmf.fm. „Diferite organizaţii mafiote aduc acest grâu în Polonia. Nu se poate spune altfel”, afirmă el.

Ca răspuns la acţiunile poloneze, transportatorii ucraineni au început să protesteze la punctele de control Rava-Ruska-Hrebenne, Krakoveţ-Korczowa şi Şehîni-Medyka.

Oleksandr Kubrakov şi Iulia Sviridenko, prim-viceprim-miniştrii guvernului ucrainean, au cerut o soluţionare rapidă a blocării punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia şi Ucraina, inclusiv obstrucţionarea traficului de pasageri.

Fermierii polonezi se plâng de faptul că Green Deal-ul UE le impune noi condiţii, în timp ce cerealele şi alte produse agricole din Ucraina, care sunt produse mai ieftin fără aceste condiţii, sunt permise pe piaţă.

Ministerul de Externe de la Kiev a cerut Varşoviei să oprească blocajele şi să ia măsuri împotriva „retoricii antiucrainene”, potrivit DPA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. asta nu e un caz individual. Fermieri din toata Europa au admiratie pentru Putin. Fermierii sunt in general cea mai conservatoarea ( a se citi neprogresista) patura sociala. Ei voteaza in masa pe Erdogan in Turcia, pe Trump in USA etc. Sa nu va mire amploarea protestelor fermierilor in Europa in momentul in care avem conflictul actual cu Rusia.

  • @gacandi – Vorbesti fix pruostii! N-o fi un caz individual, da’ nu generaliza ca te faci de ras. Statistic vorbind, cam cat e procentul de extremism in Europa, cam atat e procentul de extremisti si printre fermieri. Fermerii de fapt vor sa scape de Green Deal si ii inteleg. Daca UE amana Green Deal ai sa vezi ca le trece de ucraineni.

 2. munca la camp dauneaza grav sanatatii mentale!?

 3. Ce de retarzi pe aici care uita imediat de libera exprimare mult clamată in așa zisele democrații europene!

  • Minti trol muzzcal,Cine nu te lasa sa comentezi pe aici…Esti in Romania,nu in muzzcalia nespalatule!

 4. Iar după ce termină de făcut ordine în Ucraina o să facă ordine în Polonia. Pe urmă o să-i vină cheful să dea cu aspiratorul și prin alte țări. Țărănoi de doi bani!

 5. Cred ca pancarta aceea era a unui „polonez” din Kaliningrad

 6. @pentru toti postacii de mai sus – Hai sa citim corect stirea: UN fermier de la protest a afisat UN banner! Chiar organizatorii au fost surprinsi de gestul aluia. Plus ca a fost inculpata o singura persoana – cea care a afisat bannerul, deci despre ce vorbim.

  • Hai sa mai spun intr-un fel – Daca sosoaca se strecura neobservata la protestul fermierilor nostri si afisa un asemenea banner, insemna ca toti fermierii sunt ca sosoaca? Numai ca sosoaca a noastra a vrut reclama, a vrut sa fie aclamata si drept consecinta a fost huiduita.

  • Hai sa mai spun intr-un fel – Daca sosoaca se infiltra la protestul fermierilor nostri si afisa un asemenea banner, insemna ca toti fermierii sunt ca s.o.so.aca? Noroc ca pentru so.soaca a noastra e mai greu cu infiltratul, na, n-are ochii rosii sa se ascunda in cires.