G4Media.ro

Federația Veterinarilor reclamă discriminări salariale și le solicită președintelui Iohannis și Executivului…

Federația Veterinarilor reclamă discriminări salariale și le solicită președintelui Iohannis și Executivului să reglementeze alocarea sporurilor

Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care reclamă o discriminare salarială, transmite News.ro. Sindicaşiştii spun că sporurile nu au fost acordate decât angajaţilor care au ajuns la salariul maximal din 2022, iar estul nu pot beneficia de sporuri pentru ca nu le aveau în plată în decembrie 2019. Sindicaliştii ameninţă cu proteste, dacă rezolvarea situaţiei va fi în continuare tergiversată.

”Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România vă semnalează şi pe aceasta cale situaţia de discriminare salarială constatată ca atare şi menţinută la nivelul angajaţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, în principal a instituţiilor subordonate acesteia. (…) Discriminarea s-a produs şi continuă să-şi producă efecte prin acţiunile şi/sau inacţiunile Guvernului României, prin perpetuarea acestei stări de injustiţie şi inechitate socială, ce afectează grav drepturile şi aşteptările legitime ale membrilor noştri de sindicat, fiindu-le afectate drepturi esenţiale, garantate de Constituţia României”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit sindicaşiştilor, aplicarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la nivelul ANSVSA şi instituţiilor subordonate acesteia, începând cu 01.01.2018, s-a realizat în mod discriminatoriu, prin faptul că sporurile pentru condiţiile de muncă specifice sistemului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor nu au fost acordate decât pentru angajaţii cu salarii mari, respectiv cei care au ajuns la grilele maxime (pentru anul 2022), prevăzute de legea 153/2017, în timp pentru angajaţii care nu au ajuns la salariile maximale, sporurile specifice nu s-au acordat.

”Situaţia de discriminare a devenit “legală” prin dispoziţiile OUG nr.114/2018 (art. 34) care a menţinut cuantumul sporurilor în plată la nivelul lunii decembrie 2018 şi prin OUG nr. 1/2020 care a menţinut cuantumul sporurilor în plată la nivelul lunii decembrie 2019, în concret cei care nu au ajuns la salariul maximal din 2022 nu pot beneficia de sporuri pentru ca nu le aveau în plată în decembrie 2018 si pe cale de consecinţă nici în decembrie 2019. Demersurile de până acum pentru corectarea situaţiei de discriminare existentă s-au concretizat, la finalul anului 2019 în proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – PL-x nr. 717/2018, lege susţinută de toţi parlamentarii Camerei Deputaţilor (nici un vot împotrivă), inclusiv PNL, demersuri care, din păcate, au fost blocate de Guvernul României prin atacarea proiectului de lege la Curtea Constituţională a României, în data de 31.12.2019, care a admis sesizarea, pe motive procedurale de legiferare. Cu precizarea că atacarea proiectului de lege, la Curtea Constituţională a României, s-a realizat în ultima zi în care acesta putea să fie promulgată de Preşedintele României”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia fac apel la toţi factorii decizionali ai Statului Român ”să înţeleagă situaţia existentă la nivelul sistemului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, să conştientizeze gravitatea situaţiei şi corelativ să se implice în rezolvarea situaţiei de discriminare existentă, uzând de prerogativele fiecăruia dintre aceştia”.

Sindicaliştii ameninţă cu proteste, dacă rezolvarea situaţiei va fi în continuare tergiversată.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Intr-adevar sporurile ar trebui reanalizate si reglementate. Nu e posibil ca toti bugetarii sa beneficieze de spor pentru conditii grele si de spor de risc pentru periculozitatea muncii pe care o desfasoara. Nu e suficient ca multi bugetari beneficiaza de pensii speciale, le mai da, pe langa salarii nemeritate si sporuri nesimtite, iar apoi guvernantii si politicienii se mira si se vaita de dereglarea executiei bugetare si a deficitului bugetului de stat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.