G4Media.ro

Federația „Solidaritatea Sanitară” va protesta la porțile Parlamentului în cele două zile…

Federația „Solidaritatea Sanitară” va protesta la porțile Parlamentului în cele două zile în care va fi discutat bugetul de stat

Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat, duminică, proteste pentru zilele de 1 și 2 martie, când urmează să fie discutat și supus votului bugetul de stat pe 2021, la porțile Parlamentului, cerând majorarea bugetului alocat sănătății.

„Federația „Solidaritatea Sanitară” protestează la porțile Parlamentului, „asediind” parlamentarii cu revendicările lucrătorilor din sănătate. Acțiunile de protest au ca scop determinarea parlamentarilor să adopte amendamentele la Buget care conțin modificările ce corespund revendicărilor noastre, pe primul loc aflându-se creșterea bugetului alocat sănătății și alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate”, precizează un comunicat de presă al federației.

Potrivit sursei citate, parlamentarii au primit deja pe e-mail „solicitările fiecăruia dintre cei aproape 18.000 de lucrători din sănătate care au semnat pentru acest protest”.

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”:

1. Creșterea alocării bugetare pentru sănătate.
2. Respectarea drepturilor câștigate. Intenția Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizație de hrană, reducerea unor sporuri și eliminarea voucherelor de vacanță, arată că actuala putere se dovedește total indiferentă față de eforturile și sacrificiile lucrătorilor din sănătate. În contextul în care profesioniștilor din sănătate le este interzisă demisia iar protestele de tipul grevei sunt interzise, reducerea veniturilor salariale mută acești lucrători în zona muncii forțate
3. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Alături de intervențiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă și următoarele măsuri:
a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.
b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
e. Limitarea răspunderii profesionale la condițiile create de „noua normalitate”
f. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
4. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
5. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
6. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
7. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
8. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
9. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
10. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
11. Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.
12. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.

Sursa foto: Federația Solidaritatea sanitară / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Pe langa ca trebuie sa dai spaga si la infirmiera cand ajungi intr-un „spital” romanesc mai au tupeul sa si protesteze. Auzi acolo, spaga-i prea mica si nu-si mai permit vacante in grecia.
  Dupa ce au omorat oameni in spitale din cauza incompententei si coruptiei a sistemului medical ei sunt de parere ca merita spor de 30%.
  Coruptie pe care ei au nascut-o din incompetenta si obedienta de care dau dovada.
  O rusine pentru societatea civilizata si pentru umanitate.
  Romania este o rusinea uniunii! O tara de tzighani j.egosi.

  • De cand a inceput „ERA COVID” s-au reorientat, nu mai merg in Grecia, isi fac vacantele in MALDIVE, ZANZIBAR, DUBAI, si nu o data pe an, de mai multe ori! Au si bani si concedii si congrese, conferinte, etc.!!!
   Trai pe vatrai! Pacientii n-au decat sa crape! De COVID, ca de acolo vin sporuri, indemnizatii, etc. Plus spaga!!!

 2. Ma bucur ca v-ati gasit iar timp sa protestati, ati mai facut-o, asemenea politistilor si a altor bugetari, pe vremea fostei guvernari de dreapta. In timpul PSD toate au fost la locul lor, spitalele utilate, salariile bune, conditiile de munca minunate, contractele colective bune de pus la rana. Bravo, se vede treaba ca aveti intentii bune si lideri onesti si nepolarizati politic.
  P.S. Hmmm, cum sa zic, ma scuzati, poate daca n-ar fi pandemie, perioada dificila mai ales pentru privatii din taxele carora va primiti leafa…

 3. Nici un leu in plus la bugetari .
  Dezmatul psd-ist sa fie oprit .