G4Media.ro

Fără brad de Crăciun la Betleem, unde războiul din Gaza umbreşte sărbătoarea…

Sursa foto: Unsplash / Tessa Rampersad

Fără brad de Crăciun la Betleem, unde războiul din Gaza umbreşte sărbătoarea Naşterii Domnului

Anul acesta nu va exista un brad de Crăciun în Betleem, locul naşterii lui Iisus, unde tradiţionala sărbătoare a Naşterii Domnului va avea loc „fără fast şi fără prea multe luminiţe”, din cauza războiului din Gaza, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Betleemul este situat în Cisiordania, lângă Ierusalim, şi a fost scena unor confruntări israeliano-palestiniene. În acest an, atmosfera este umbrită de conflictul din Fâşia Gaza, la aproximativ cincizeci de kilometri distanţă.

Israelul a lansat o contraofensivă în Gaza după un val de crime şi răpiri comise la 7 octombrie în sudul Israelului de către bărbaţi înarmaţi din gruparea islamistă palestiniană Hamas.

În fiecare an, la începutul lunii decembrie, creştinii se adună la Betleem pentru a deschide perioada care precede Crăciunul, ceea ce atrage numeroşi turişti. În acest an, străzile şi pieţele oraşului rămân goale şi întunecate sub soarele de iarnă.

„Nu am mai văzut niciodată Betleemul aşa, nici măcar pe vremea COVID. Oraşul este gol şi trist”, a declarat pentru Reuters părintele călugăr franciscan Ibrahim Faltas, în faţa Bisericii Naşterii Domnului. „Aceasta ar trebui să fie o zi de bucurie”.

Autorităţile din Gaza estimează că numărul palestinienilor morţi este de peste 15.000, în timp ce Israelul susţine că a pierdut 1.200 de oameni în atacul iniţial al Hamas şi peste 70 de soldaţi în luptele din Gaza.

La Betleem, niciun brad de Crăciun nu a fost ridicat în Piaţa Naşterii, unde Biserica se pregăteşte să celebreze slujbele religioase „cu sobrietate”, a declarat părintele Francesco Patton, Custodele Ţării Sfinte. „Aceasta înseamnă fără fast şi fără prea multe lumini, mai degrabă în familie decât în piaţă”, a adăugat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Indiferent care sunt motivele și intensitatea conflictelor dintre israelieni și arabi, atunci când vine vorba despre creștini (pelerinii sunt tolerați de secole pentru că aduc bani) acestea trec pe alt plan, iar energiile se unesc împotriva creștinilor. Nu este tocmai confortabil să fii creștin pe meleagurile acelea nici în vreme de pace, dar cu atât mai puțin le pasă lor acum de Crăciun!

  2. Mai bine asa Ca „oamenii pacii” ar fi luat ostateci pelerinii crestini si ar fi violat bradul de Craciun. Ca asa e modelul lor cultural

    • „În fiecare an, la începutul lunii decembrie, creştinii se adună la Betleem pentru a deschide perioada care precede Crăciunul, ceea ce atrage numeroşi turişti.” – sau poate nu, ce zici?