G4Media.ro

Extrema dreaptă şi un nou partid populist de stânga din Germania au…

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Die Linke

Extrema dreaptă şi un nou partid populist de stânga din Germania au şanse să obţină majoritatea la alegerile din Turingia (sondaj)

Cu aproximativ două luni şi jumătate înainte de alegerile din landul Turingia, în estul Germaniei, sondajele arată că două partide care nu fac parte din curentul principal ar putea fi aproape de a câştiga majoritatea, informează dpa, transmite Agerpres.

Într-un sondaj dat publicităţii marţi de institutul de cercetare a opiniei publice Infratest dimap, extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) se află pe primul loc cu 28%.

Conform aceluiaşi sondaj, recent creata Alianţă Sahra Wagenknecht (BSW), care combină politica economică de stânga cu o poziţie anti-migraţie, are 21%.

Împreună, cele două partide ar putea câştiga aproape jumătate din voturi.

Creştin-democraţii conservatori au obţinut 23%, social-democraţii cancelarului Olaf Scholz au înregistrat doar 8%, iar extrema-dreapta Die Linke a ajuns la 11%.

Verzii şi Democraţii Liberi – cei doi parteneri ai cancelarului Scholz în coaliţia naţională aflată la guvernare – nu ar obţine suficiente voturi pentru a fi reprezentaţi în parlament, potrivit sondajului, care a chestionat peste 1.100 de persoane din landul Turingia.

Partidele politice au nevoie de minimum 5% pentru a intra în parlament, în conformitate cu legea electorală din Germania.

Septembrie va fi o lună crucială pentru Germania din punct de vedere politic, cu alegeri în Turingia şi Saxonia pe 1 septembrie şi în Brandenburg pe 22 septembrie. În aceste state, AfD se aşteaptă să obţine rezultate bune.

Până acum, toate celelalte partide au exclus o alianţă cu AfD.

Dacă rezultatele alegerilor vor fi cele prefigurate de sondaje, singura opţiune pentru partidele principale ar fi formarea unui guvern cu participarea BSW, ceea ce ar putea zgudui politica în plan local.

În prezent, la putere în landul Turingia se află o coaliţie condusă de Die Linke.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează