G4Media.ro

Extrema dreapta din Germania va participa la alegerile europarlamentare cu un program…

Extrema dreapta din Germania va participa la alegerile europarlamentare cu un program de ”refondare a unei UE eșuate”/ Partidul este pe locul doi în sondaje

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune pe care sondajele de opinie o plasează pe locul doi în ceea ce priveşte intenţiile de vot la nivel naţional, va participa la alegerile europene din 2024 cu propunerea de a „refonda” ceea ce consideră a fi o Uniune Europeană „eşuată”, transmite duminică EFE, citată de Agerpres.ro.

Participanţii la congresul partidului, întrunit la Magdeburg (estul Germaniei), au aprobat această moţiune susţinută de conducerea formaţiunii şi care propune înlocuirea actualei UE cu o „Federaţie a Naţiunilor” care să restituie puterile statelor care fac parte din blocul comunitar.

Această moţiune este o versiune oarecum atenuată a celei promovate de cea mai antieuropeană aripă a partidului şi care urmărea „dizolvarea ordonată” a UE sau ieşirea Germaniei din organizaţie – aşa-numitul „Dexit” -, un joc de cuvinte între „Deutschland” şi englezescul exit.

AfD face parte din grupul Identitate şi Democraţie din Parlamentul European, care include şi formaţiunea franceză Adunarea Naţională, a Marinei Le Pen, Liga Italiană şi formaţiunea austriacă FPO.

Programul pe baza căruia AfD va candida la alegerile din 2024 pentru Parlamentul European a fost aprobat la conferinţa partidului din Magdeburg, după ce membrii formaţiunii au alocat patru zile – weekendul trecut şi vineri şi sâmbătă aceasta – desemnării candidaţilor formaţiunii.

Cap de listă va fi Maximilian Krah, identificat cu sectorul radical condus de liderul regional al landului Turingia, Bjorn Hocke.

Restul candidaţilor aparţin şi ei în principal acestui curent al partidului, apropiat de conducerea bicefală a AfD, formată din Timo Chrupalla şi Alice Weidel.

În prezentarea candidaţilor au apărut intervenţii şi mai radicale şi chiar unele atacuri la adresa lui Hocke, notează EFE.

AfD este deosebit de puternic în Turingia, ca şi în întregul est al ţării, unde sondajele plasează această formaţie pe prima poziţie în ceea ce priveşte intenţiile de vot, şi pe locul doi la nivel naţional.

Agenţia de presă dpa aminteşte că AfD a fost fondat în 2013 ca un partid în primul rând eurosceptic, dar de atunci a devenit cunoscut pentru poziţiile sale de extremă dreaptă cu privire la imigraţie.

Unul dintre liderii partidului AfD, Alice Weidel, a declarat duminică că negociatorii au ajuns la un compromis asupra formulei folosite şi că noul program este susţinut de principalul candidat al AfD la alegerile UE, Maximilian Krah.

Potrivit programului, AfD reprezintă ideea unei „Europe a naţiunilor, o comunitate europeană de state suverane, democratice”. Programul descrie „eşecul complet al UE în toate domeniile care afectează Europa în mod existenţial, inclusiv în politica de migraţie şi climă”.

Programul AfD detaliază şi viziunea partidului privind „federaţia naţiunilor europene”, care ar urma să includă o piaţă economică comună, protecţia frontierelor externe împotriva imigraţiei nereglementate, autonomie strategică în politica de securitate şi păstrarea „diferitelor identităţi” în Europa.

„Bazându-se pe aceşti piloni principali, statele membre pot în mod autonom şi flexibil să încheie tratate funcţionale bilaterale sau multilaterale în funcţie de nevoile lor”, se arată în programul AfD, care respinge totodată moneda euro, reiterează criticile frecvente ale AfD la adresa leadership-ului american în NATO şi sancţiunile UE care vizează Rusia – fără a numi însă nici una dintre ţări.

„Respingem orice dominaţie a politicii externe şi de securitate europene de către mari puteri non-europene”, conform programului AfD.

Delegatul AfD, Hans Neuhoff, a declarat că „Europa trebuie să se emancipeze faţă de orice pretenţie a unei mari puteri de a dori să conducă destinul Europei, fie ea şi SUA”. Neuhoff a susţinut că există riscul de „haos” dacă Europa „nu îşi creează propriul său pol într-o ordine mondială multipolară”.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...