G4Media.ro

EXCLUSIV România și alte patru state UE solicită Comisiei Europene să transmită…

Sursa: Gazetaromaneasca

EXCLUSIV România și alte patru state UE solicită Comisiei Europene să transmită ”un puternic semnal politic” Marii Britanii din cauza taxelor discriminatorii la intrarea în țară pentru cetățenii români, bulgari, estoni, lituanieni și sloveni

Ambasadorii permanenți ai României, Bulgariei, Estoniei, Lituaniei și Sloveniei pe lângă Uniunea Europeană solicită Comisiei Europene, într-o scrisoare comună consultată de G4Media.ro, să transmită ”un puternic semnal politic” Marii Britanii din cauza taxelor dicriminatorii la intrarea în țară pentru cetățenii români, bulgari, estoni, lituanieni și sloveni.

Scrisoarea, transmisă vineri Comisiei, este adresată lui Maroš Šefčovič, vice-președinte al Comisiei Europene și lui Michel Barnier, consilier special al președintelui Comisiei Europene, fost negociator șef al acordului de retragere din UE al Marii Britanii.

”Suntem de părere că această problemă trebuie urmărită la nivelul Comisiei, dat fiind că ridică îngrijorări legitime din cauza regimului discriminator aplicat de autoritățile britanice unor cetățeni UE”, se mai arată în scrisoare.

Cei cinci ambasadori mai arată în textul documentului că ”toate opțiunile ar trebui explorate pentru a identifica o soluție la această problemă” și își exprimă încrederea că această chestiune va fi abordată în regim de urgență la nivelul UE.

Potrivit scrisorii, autoritățile britanice invocă un document din 1961 (European Social Carter), pe care cele cinci țări nu l-au ratificat decât în versiunea revizunită din 1996, și care le-ar justifica baza legală pentru a trata diferit cetățenii în cauză la intrarea în UK.

Cei cinci ambasadori mai solicită Comisiei Europene să abordeze chestiunea tarifelor consulare pentru obținerea vizei în cadrul întâlnirilor bilaterale cu autoritățile britanice ”în mod prioritar” la prima reuniune a Partnership Council, stabilit prin acordul de cooperare UE – UK.

”Scopul ar fi determinarea autorităților britanice să aplice un regim unitar de taxare în relația cu cele 27 de state membre, prin aplicarea reducerii de taxe la procesarea vizei de muncă în cazul tuturor statelor UE”, se mai arată în scrisoare.

Context

Potrivit site-ului oficial al guvernului britanic, costurile pentru viză se ridică la 244 de lire.

Acest preț va fi redus automat cu 55 de lire pentru cetățenii din următoarele țări: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Luxembourg, Malta, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și Turcia.

În consecință, cetățenii din România, Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia nu beneficiază de reducere.

Situația muncitorilor români care vor să lucreze în Marea Britanie și care trebuie să plătească 55 lire în plus la plata taxei pentru viza de muncă a fost adusă în dezbatere de europarlamentarul USR PLUS, Dragoș Pîslaru (Renew Europe), așa cum a relatat G4Media aici.

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a anunțat recent că a inițiat o procedură prin care a solicitat Comisiei Europene să intervină pentru a opri „discriminarea celor peste 500.000 de români de către guvernul de la Londra”, atunci când aceștia doresc să acceadă la piața forței de muncă, fiind susținut de majoritatea europarlamentarilor români din grupul PPE.

Și Corina Crețu (Pro România), grupul S&D, a declarat că a primit „asigurări” din partea președintei Ursula von der Leyen că drepturile cetățenilor români care și-au stabilit reședința în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 vor fi protejate și se declară îngrijorată de tratamentul diferențiat aplicat românilor care doresc să se stabilească de acum înainte acolo.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, pe 15 ianuarie, că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată de autoritățile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți, în timp ce România a devenit parte doar la varianta revizuită a Cartei, din 1996 și de aceea nu beneficiază de această reducere.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mie imi place Europa cu mai multe viteze. Nu primesc ei pe romanache in Schengen, dar haideti sa speram ca vor inlesni viata romanilor in Anglia sau SUA.

    Se poate da jos botnita in cursul orelor de program, pentru a degusta un sparanghel proaspat natural?

  2. Păi, n-a zis Aurescu acum câteva luni „rezolvat”?!

    • Aurescu e boul care a „câștigat” 80% din ceea ce era 100% teritoriu si platou continental românesc, au luat urinienii petrol, gaze si control strategic de la rrromania.
      Marele jurist Aurescu, săgeata lui Năstase.