G4Media.ro

EXCLUSIV Modificări la înscrierea în clasa pregătitoare 2020, în București: repartizarea copiilor…

EXCLUSIV Modificări la înscrierea în clasa pregătitoare 2020, în București: repartizarea copiilor în clase se va face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți. Învățătoarele – repartizate la clasă prin tragere la sorți

Formarea claselor pregătitoare vine anul acesta, în București, cu o modificare esențială: elevii vor fi repartizați pe clase în ordinea alfabetică a numelor sau prin tragere la sorți “în ședință publică organizată de școală”. De asemenea, repartizarea învățătoarelor la clasă se va face prin tragere la sorți, astfel încât școlile nu vor mai putea face “liste de copii” pentru o anumită învățătoare. Anunțul a fost făcut, în exclusivitate pentru Edupedu.ro, de către inspectoarea școlară generală adjunctă a Inspectoratului Școlar București, Liliana Toderiuc-Fedorca.

 • Amintim că în județul Timiș repartizarea în ordine alfabetică a copiilor în clasele pregătitoare se realizează de 4 ani, după ce învățătoarele ajunseseră să meargă către directori cu propuneri de 50 de copii pe 25 de locuri (detalii aici)

Noua procedură “va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice”, spune, pentru Edupedu.ro, inspectoarea școlară generală adjunctă, care este și președintele comisiei de înscriere a elevilor în învățământul primar, în cadrul ISMB.

“ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învățământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorți”, a declarat Toderiuc-Fedorca, pentru Edupedu.ro.

 

 

Foto: Facebook.com/Liliana Maria Toderiuc Fedorca

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Iată o măsură deșteaptă de la PNL

 2. Pai continuati, doamna: la clasa a V-a, profesorii, la fiecare materie, vor fi trasi la sorti in sedinta publica – ca sa mai „nimereasca” la A cei mai buni profesori.
  Ah, da, si dirigintii la fel!

  Pai nu?! Ce, ne batem joc de scoala? 😈

 3. Bună seara! Foarte bine!!!!Sa se termine cu mitul unei anumite doamne mai,buna ca alții doar pe principiul ca își alege elevii în funcție de meseria sau funcția părintelui! !!Bravo doamna Anisie!!!Susțin și privatizarea învățământului dacă veți decide!!!!

  • Treaba este ca strica apele din greu: daca parintii nu mai dau spaga sa inscrie copilul la o invatatoare anume, iar copilul ajunge aleator la o doamna oarecare, parintii vor fi foarte revendicativi si aspri cu invatatoarea, pentru ca nu mai sunt legati de complicitatea mitei! Cel putin jumatate, estimez eu, n-o sa mai aiba nicio grija „sa nu o supere pe doamna”. Iar un sfert dintre ei vor descoperi ca, de fapt, nu le place deloc de ea. 🙁

   Si daca se gaseste unu’ care sa vina cu Legea Educatiei in mana la sedinte, cum legea respectiva nu se poate respecta in toate aspectele, a cam imbulinat-o doamna invatatoare (si ulterior doamna directoare). Si intotdeauna se gaseste cate un exemplar din asta. 👿

   Unde mai punem ca acu’ le-a dat cadrelor didactice si statut de persoane care exercita autoritatea de stat. Ceea ce le mareste pedepsele … adica, de exemplu, un parfum pentru o atentie, intra la coruptie si o sa se ocupe DNA-ul probabil, fiind comisa de o persoana ce era in exercitiul autoritatii de stat. Daca i se aplica „pedepsa cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă”, dupa ispasirea pedepsei, nu mai poate reveni la catedra o perioada buna de timp. Si daca ii da cu suspendare, tot nu mai poate preda.

   PS: Eu cred ca se vor gasi cai sa se ocoleasca si restrictia asta cu trasul la sorti. Asa e traditia, si ar fi pacat sa se strice obiceiul asta cu ocolit regulile. Doar suntem romani verzi si tinem la traditii, nu?! 😉

 4. Liliana Toderiuc-Fedorca: Mesajul nostru către părinți este acela de a avea încredere că unitățile de învățământ vor gestiona profesionist procesul.

  Ah, gata doamna! S-a rezolvat. Ne-am linistit cu totii! 😆
  De ce nu ziceti asa?! 😉

  • Pai mai depinde si de parinti. Daca e sedinta publica, te duci acolo si verifici bilele. Dar cum ati spus mai sus, sa facem si la trecerea de la clasa a-IV-a la clasa a V-a la fel.

 5. Bună ziua! SUB SCRIU și sunt de acord cu părerile voastre!!!