G4Media.ro

EXCLUSIV Încă un ministru din Guvernul Dăncilă vizat de un dosar penal.…

EXCLUSIV Încă un ministru din Guvernul Dăncilă vizat de un dosar penal. Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, reclamat la Parchetul general după ce şi-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg

Parchetul general (PG) a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese în cazul ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, care şi-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg. Dosarul 378/P/2018 a fost deschis după ce, pe 25 iulie, profesorul universitar Bazil Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, a făcut o plângere penală împotriva lui Meleşcanu în care reclama faptul că nu a fost numit în acest post, deşi a câştigat un concurs în decembrie 2016.

 • Parchetul general a comunicat, marți,  faptul că a deschis un dosar penal in rem privind admiterea ministrului Justiţiei Tudorel Toader în corpul notarilor publici.

„Selectarea subsemnatului pentru postul de la Strasbourg s-a făcut pe baza unor criterii foarte clare: experienţă, proiect de misiune, cunoaşterea mediului cultural, lingvistic, economic şi politic al ţării de reşedinţă (…) Nominalizarea subsemnatului pentru Strasbourg nu s-a făcut printr-un act de voinţă guvernamentală (sau ministerială) şi nici pe criterii politice, deoarece nu am nicio afiliere politică, ci prin concurs deschis şi pe baza unor criterii clare stabilite şi anunţate public (…) Membrii comisiei de concurs au fost, atât la Guvern, cât şi la MAE, înalţi specialişti în domeniul relaţiilor internaţionale, membrii comisiei de examen de la MAE fiind, în marea lor majoritate, încă în funcţii: director general de resurse umane, director general al afacerilor consulare, etc”, a arătat profesorul Bazil Popovici în plângerea depusă la PG.

Arhiva personală

„În consecinţă, domnul Meleşcanu a comis un abuz în serviciu pentru a-şi promova un membru al familiei, ocazie cu care a încălcat un drept pe care subsemnatul l-a dobândit prin concurs (…) Fapt fără precedent în istoria postrevoluţionară a României, domnul ministru Meleşcanu îşi numeşte fiul vitreg, prin urmare rudă de gradul I, consul general printr-o Hotărâre de Guvern (HG nr. 454 din 28 iunie 2018) contrasemnată fără jenă în nume propriu, id est cu propria semnatură, în dispreţul legii 161 din 19 aprilie 2003, care la articolul 72 alineatul I specifică:

<<Persoana care ocupă funcţia de membru al Guvernului (…) este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau pentru rudele sale de gradul I>>”, a arătat profesorul Popovici în plângerea penală.

După ce profesorul Bazil Popovici a depus plângerea, Parchetul general a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu şi conflict de interese şi l-a citat pe reclamant la audieri pe data de 1 octombrie.

Bazil Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara unde predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză. El a fost consul general al României la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).

Sorin-Adrian Pîrvulescu, fiul soţiei ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost numit consul general al României la Strasbourg prin hotărâre de guvern (HG), publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie. Hotărârea a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Deocamdată, Pîrvulescu nu a plecat la post, întrucât nu a trecut perioada de despărţire de 90 de zile pentru consulul general rechemat, Sabin Pop.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu nu a răspuns încă solicitării G4media.ro de a explica aceste acuzaţii.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Nu pot sa-mi inchipui decat ca Dragnea s-a saturat sa tot fie numit intr-una penal si atunci a dat ordin pe linie de partid ministrilor sai sa devina si ei penali cu acte in regula !

  Asa se face ca nea Mele, zis si Flatulatorul si Slugarel, zis si Tri bubiti (asta prin vointa lui Anton, pt ca e ministru propus de ALDE) au pus fiecare de niste infractiuni iar in prezent sunt deschise doua dosare in rem !

  PS. Se pregateste nea Petrica Daia cu pesta porcina, apoi vine la rand d-na Birchal cu ce stie sa dansa sa faca mai bine (martor e Mircica Prostanacu’ Geoana), apoi Fernando de la Discoteca si toti ceilalti.

  PPS. Care se lasa greu vor fi remaniati de Veorica, cu voia dvs ultima pe lista ! 😉 😉 😉

  • Su,
   Ref la madame Birchal, vrei să spui că e posibil ca cineva să se aleagă cu dosar penal pentru o banală …cântare la fluierul cu gușă ?

  • Nu stiu despre ce vorbesti ? :0))

   Eu ma refer la ghemotocul de verzisori pe care , ptiu Drace, ca tot Ana o cheama, d-na Birchal i l-a dat loserului de Geoana in urma cu peste 12 ani, ca sa ajute campania sa electorala si l-a filmat in momentul in care asta a luat banii !

   PS. E meloman Gioana ?

   PPS. Sincer sa fiu, la cat de prost e, nu-l cred in stare pe Gioana sa se priceapa la ceva.

   PPPS.Dar Ana, Ana are ureche muzicala? Ca degete de pianista are ! 😉

  • …Tudorel zis si ”trei-cinci bubitii”, cu accent pe ultimii ”i”.

  • Su,
   Nu stii ce ala un fluier cu gusa, sau nu stiai ca e chiar madame Birchal cea cu…cantarea la…schimbatorul de viteze?

  • Of,of,of, Scara ce ma fac eu cu tine ? ;o(

   PS. Nu ai observat emoticonul sau te-a derutat faptul ca in loc de semnul exclamarii am pus semnul intrebarii ?

   PPS. Ca sa te lamuresti, reciteste, te rog inca o data PPS-urile commentului ! Seara buna ! 😉

 2. Melescanu e tot al lui ALDE si cu ocazia acestei precizari constat ca pe lista viitorilor penali sunt inscrisi deocamdata mai multi aldisti decat pesedisti.

  PS. E si asta un tribut adus celui care te-a facut om ! 😉

 3. Pai si care e treaba daca omul este competent…doar nu era sa numeasca vreun #rezist?
  Aia intai sa munceasca si sa si plateasca taxele, apoi sa se ridice cu pretentii…
  Si apropos de taxe, bah dormeo plateste ti bah datoria la anaf…!
  Si apropos de munca, bah milka, treci la munca, nu mai freca menta pe bani multi, platiti de contribuabili!

  • Nu-i așa că nu ești deloc sigur pe treaba cu competența? Tu te-ai uitat măcar o secundă la poza de mai sus?

 4. Propun sa desfiintam institutia asta cu miros de pardoseala! Ce rost isi are intr-o dictatura?
  Noi sintem psd-isti din popor, avem nevoie de podele nu de parchet.
  Si seful ala, Lazar sau cum ii zice, la puscarie cu el pentru tradare de psd!

 5. Ce oameni, dom’le!
  In loc sa fie reverentiosi si cuviinciosi cu Matusalemul!

 6. Ce oameni… nu putea sa depuna o petitie la Avocatul Poporului? Ce e cu atatea asteptari de la Justitie?

 7. sa mai zis de un milion de ori ca acest guvern si parlament nu e reprezentativ, in societate procentul de penali tosusi nu e asa mare

 8. Ce guvern… Daca si prostul de Urechila a ajuns penal…

 9. VALURI…
  STIE CINEVA CE GRAD ARE DOMNUL?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.