G4Media.ro

EXCLUSIV Consiliul European va recomanda deschiderea negocierilor cu Kievul și Chișinăul pentru…

Foto: Facebook/ Ambasada Republicii Moldova în Ucraina

EXCLUSIV Consiliul European va recomanda deschiderea negocierilor cu Kievul și Chișinăul pentru aderarea la UE, potrivit unui draft al concluziilor pregătit pentru summitul din 14-15 decembrie / Poziția Ungariei, singura necunoscută

Concluziile summitului european care va avea loc săptămâna aceasta sunt deja redactate sub formă de draft, iar proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi, la care G4Media a avut acces, recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Draft-ul concluziilor recomandă de asemenea și acordarea statutului de “țară candidată” Georgiei. Lucrul era de așteptat, consensul fiind că cele două țări, Ucraina și Moldova, vin “la pachet”.

Summitul va avea loc la Bruxelles, joi și vineri, 14-15 decembrie, iar el va mai avea ca fundal și cedarea de către Spania a președinției rotative a Uniunii, care va fi preluată vreme de șase luni de către Belgia.

Singurul suspans rămâne acum din partea Ungariei, țara care amenință în permanență că s-ar putea opune începerii negocierilor cu Moldova și Ucraina și al cărei lider de facto, premierul Viktor Orbán, se află, de pe poziții naționaliste și filo-putiniste, într-o permanentă opoziție cu instituțiile UE de la Bruxelles.

Proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi, la care G4Media a avut acces, spune:

«Consiliul salută progresul substanțial pe care Republica Moldova l-a făcut în îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat, în fața provocărilor semnificative care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile hibride împotriva Moldovei însăși.

UE este pregătită să asiste în continuare Moldova în reformele sale și implementarea lor susținută, inclusiv pe cele concentrate pe calea sa către UE.»

În ceea ce privește elementele fundamentale, Consiliul recunoaște angajamentul clar al Republicii Moldova față de procesul său de reformă și de măsurile decisive luate și subliniază importanța menținerii unui progres durabil și tangibil al reformei, în special în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților.

Chișinăul este apoi sfătuit să continue să avanseze în reforma justiției, precum și în lupta împotriva corupției, cu accent pe construirea în continuare a unui istoric solid de anchete și condamnări, inclusiv la nivel înalt. cazuri de corupție.

Se mai spune: «Consiliul ia act de constatările preliminare ale OSCE/ODIHR, care indică faptul că alegerile locale din 5 noiembrie au fost pașnice și gestionate eficient în circumstanțe dificile. Cu toate acestea, s-au observat impacturi negative asupra procesului electoral, atât din cauza ingerinței străine, cât și a măsurilor restrictive, impuse din cauza preocupărilor de securitate națională. În vederea viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, Consiliul face apel la Moldova să se asigure că măsurile de combatere a ingerințelor maligne sunt în conformitate cu standardele internaționale.

Consiliul salută eforturile Republicii Moldova de a-și spori securitatea energetică și independența aprovizionării. Moldova trebuie să-și sporească în continuare capacitatea de generare și să consolideze măsurile legate de energia regenerabilă și eficiența energetică, în special cu asistența din partea pachetului de sprijin pentru Moldova.»

În sfârșit, Consiliul își reiterează angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Începerea negocierilor cu Ucraina

Draft-ul concluziilor recomandă apoi începerea negocierilor cu Ucraina. Cum am spus, lucrul era de așteptat, consensul fiind că cele două țări vin “la pachet”.

Consiliul reamintește sprijinul neclintit al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și dreptul său inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse. UE va continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean împotriva războiului în desfășurare al Rusiei atâta timp cât este nevoie.

Sunt făcute recomandări similare cu cele din cazul Moldovei, dar se face o referire la chestiunea minorităților, acolo unde se spune că: “Consiliul ia act de măsurile luate în ceea ce privește drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale și așteaptă cu interes măsuri suplimentare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

Celelalte țări candidate

Celelalte țări care au statutul de “candidat” la aderarea la UE, cu toatele având acest statut cu mult înaintea Ucrainei și Moldovei, sunt: Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia.

De asemenea, recomandarea finală este ca și Georgiei să i se acorde statutul de candidat, la care Georgia râvnea încă de anul trecut, când respectivul statut a fost acordat Ucrainei și Moldovei, însă s-a considerat că guvernul de la Tbilisi era mult prea orientat în favoarea Rusiei și nu prezenta o suficientă evoluție democratică.

Lucrurile nu par a fi evoluat prea mult de atunci, însă strategii politici de la Bruxelles par acum să considere că perspectiva unei apropieri de UE ar putea da rezultate mai bune pentru evoluția societății din Georgia decât ținerea la distanță a țării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. …Deci, România va adera la Spațiul Schengen după Ucraina și Republica Moldova!…

  • Puțină lectură așa din când în când alta decât cea de pe X sau Tik Tok .

  • @Moromete _ “Puțină lectura…”

   V-am urmat sfatul și am rămas la aceeași concluzie…

   România nu are șanse să adere curând la Schengen.

   State devenite membre UE după România, precum Croația, au fost admise în Schengen înaintea României.

   Având în vedere premisele, desprindem concluzia ca România va adera la Schengen în urma Ucrainei și Moldovei, cu un orizont scurt de aderare și cu o imagine internațională incomparabil mai bună decât a României.

   Dacă dumneavoastră aveți mai multă lectură, care sunt premisele și concluzia pe care le propuneți?

  • Știm cine a fost admis în Schengen și cine nu sau pentru care se pun bețe în roate.
   Problema dumneavoastră e că ”desprindeți” ușor concluzii care nu au nici o legătură cu ..realitatea.
   Dacă sunteți un susținător al Ucrainei și al Moldovei vă felicit ! România va trece și peste ”ajutorul” dat de Austria cu privire la intrarea în spațiul Schengen. Nu trebuie uitat că se opune o țară din 27 ceea ce arată o largă susținere.

  • @Regele _ “…troll putinist”

   Iar preferați atacul la persoana și limbajul agresiv în locul argumentelor. Căutați probabil să faceți thread-ul comentariilor ilizibil în cazul articolelor neagreate de comanditarul dumneavoastră.

  • Incep negocierile pe fond emotional ..ucraina e jumatate ocupata de rusi si e corupta. Sau moldova cu 2 regiuni separatiste, transnistria si gagauzia si cu armata 14- rusa pe teritoriu. Inainte de razboi nici naiba nu se gandea sa invite astea doua tari. Mai bine invitau Georgia. Oricum Turcia a inceput in anii 80 negocierile ,De inceput negocierile au inceput in 2008 serbia, muntenegru, albania…Sunt 15 ani de atunci si nimic..Stai sa te intrebi ce naiba e european in rep moldova cand acolo toti sunt cu maica rusie si pe starzi vorbesc numai rusa..

 2. poziția hungariei este perfect cunoscută, e cea a moscovei.

 3. Nu vă plac știrile pe surse ? Nici cele demne de incredere ? Să vă dau o sursă ungară cu acțiunile Ungariei la Washington ? Nu vă înțeleg, zău.

 4. HUNGARIA ESTE IN EUROPA !?