G4Media.ro

Europa lui Macron: stat, putere și protecționism

Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Europa lui Macron: stat, putere și protecționism

Comentariu semnat în publicația portugheză Diario de Noticias de Henrique Burnay, consultant pe probleme de afaceri europene (preluare Rador):

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Emmanuel Macron, de la 1 ianuarie în fruntea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene (UE), are virtutea de a fi liderul european cu cea mai clară idee despre ce își dorește pentru Europa. Și defectul a ceea ce vrea.

Ce crede președintele francez despre UE este clar din discursul său de la Sorbona din septembrie 2017: o Europă cu o economie mai viguroasă, mai autonomă și cu mai multă putere în lume. Toate scopurile rezonabile. Problema este cum crezi că ajungi acolo.

Există unele diferențe între Macron și predecesorii săi. Actualul președinte francez recunoaște că lumea s-a schimbat considerabil și crede că măreția Franței, pe care toţi au dorit să o refacă, se atinge prin măreția UE. Cât despre cum, acesta nu este foarte diferit de tradiția franceză în general și de tradiția gaullistă în special. În faţa unei lumi din ce în ce mai competitive și conflictuale, întrucât americanii au noi puncte de interes, China în creștere economică (și militară), iar Rusia se destabilizează la granițele noastre, Macron consideră că UE trebuie să fie autonomă și pentru aceasta trebuie să dispună de putere economică. Și militară. Și că acest lucru nu se poate realiza cu o piață mare. Este nevoie de ceea ce a numit drept „gramatica puterii”.

Ursula von Der Leyen s-a prezentat drept președinta unei Comisii geopolitice, dorind să spună prin aceasta că marile provocări ale Europei constau în relația sa cu restul lumii. Macron este de acord. Președinta Comisiei Europene consideră că drumul constă în a fi în fruntea tranziției verzi și în a recupera rămânerea în urmă în domeniul economiei digitale. Şi președintele francez este de această părere, dar merge mult mai departe. Emmanuel Macron crede că, pe lângă economie, Europei politice îi lipsesc prioritățile și capacitatea de a le impune. Și acest lucru, în tradiția franceză, se face pornind de la stat, nu plecând de la o piață mare și de la o economie deschisă și competitivă.

În interviuri și în discursuri, Macron a fost clar: acea gramatică a puterii înseamnă a avea capacitatea militară și disponibilitatea de a o folosi, indiferent de aliați; reindustrializarea Europei, prin încurajarea și angajamentul puterii politice (de unde și ideea unei politici de concurență favorabilă creării de mari grupuri europene, precum și teza conform căreia pandemia a dovedit nevoia de a produce mai mult în Europa, sau foarte aproape de ea); de a fi mai protecționist în comerțul internațional, pentru a apăra aceste industrii; și de a fi pragmatic și realist în politica internațională (de unde și relația echivocă atât cu Rusia, cât și cu China), fără a pierde din vedere interesele sale (în Africa). În fond, Macron crede în ceea ce marii politicieni francezi au crezut mereu: în stat. Noutatea constă în aceea că socoteşte că doar la scară europeană poate exista o putere cu impact global.

În mod tradițional, marea divizare europeană a fost între federaliști și nefederaliști. Această divergență devine depășită. De la Maastricht, federaliștii au impus o dinamică integraționistă, care practic este ireversibilă. De aceea este atât de important să se discute politica europeană, mult mai mult decât doar despre instituții. Implicațiile monedei unice asupra politicilor fiscale și bugetare ale fiecărui stat membru; definirea priorităților și a intereselor externe, precum și a instrumentelor disponibile; o concurenţă mai mult sau mai puțin favorabilă pentru campionii europeni; bariere în calea comerțului internațional, în numele mediului sau al agricultorilor francezi, sau graniţe deschise globalizării; stabilirea, de către puterea politică, a industriilor care trebuie să fie promovate, fie sub pretextul pandemiei, fie sub pretextul politicii de apărare; concurență fiscală între statele membre sau nu. Macron este clar cu privire la fiecare dintre aceste teme. Este printre puținii.

Traducerea Rador: Iulia Baran / Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Cred ca am vazut cu totii ce isi doreste nebunul pt Europa. Dictatura, certificate verzi, nazism. Drum bun Macron, in primavara zbori.

    • Certificatele arată impotență a sistemelor sanitare și atât….dar politica woke a lui Macron e adevăratul pericol….dar în aprilie vom avea o femeie președinte, conservatoare.

    • BINE AR FI SĂ ZBOARE DIN ȚARĂ , UN NEBUN FĂRĂ ACTE,CUM SĂ SPUI CA OM POLITIC PRESUPUS EDUCAT CĂ VREI SĂ ENERVEZI ANUMIȚI OAMENI, NU EŞTI STĂPÎNUL NIMĂNUI, AI AJUNS ACOLO CĂ A VRUT POPORUL,
      -EEE SAU AI ANTECEDENTE ÎN FAMILIE DE SCLAVAGISM
      -A TRECUT VREMEA ÎN CARE AVEAI OAMENI DE CULOARE ,SCLAVI, ÎN CARE DĂDEA CU BICIUL STRĂMOSII TĂI.

  2. Sa-i spuna cineva ca UE nu inseamna doar Franta, ci mai multe state ale caror opinii si decizii trebuie respectate. Macron se crede singur acasa, un fel de beizadea care da petreceri in vila lui cu piscina si care supune pe toata lumea propriilor capricii. Ar trebui sa uite de federalizare, asta pentru inceput, iar apoi s-o lase mai moale cu autonomiile strategice si cantatul in struna lui Putin.

    • Pai e federalist din ala, stat stalinist care sa impuna. 🤣 Adica statelor li s-ar impune. Asta vrea federatie mai centralizata ca USA

  3. Unificarea Europei nu se va face asa usor …din cauza mafiotilor nationalisti care isi doresc pastrarea puterii si a beneficiilor. Mi-ar placea sa traiesc ziua in care Europa va fi doar un singur stat federal.

    • 🔴livia. Da, romanii neinjectati si care nu vor certificat degeaba viseaza la dictatura nazista a lui Macron.

      Si eu visez sa traiesc sub bocancul nazistului de Macron, cum sa nu. Sa ma injecteze cu forta si sa-mi bage certificat nazist si sa incerce sa ma omoare. Maine as renunta la libertate si suveranitate pt schizoidul Macron.

    • Pt CIPCIP TU AI IMPRESIA CĂ DACĂ ESTE UNIFICATĂ O SĂ FIE LAPTE ŞI MIERE, TE ÎNŞELI AMARNIC, O SĂ FIE CA ŞI ACUM LA NOI ÎN ȚARĂ REGIUNI CE O SĂ SE DEZVOLTE ŞI REGIUNI MAI SĂRACE CĂ DOAR CÎND ÎMPART BANII TRAG LA EI GEN GERMANIA FRANȚA ŞI ROMÎNICA RĂMÎNE ÎN CHILOȚI

  4. Bine ca vedem la comanda cui presteaza aceasta publicatie „independenta”, asta in caz ca se mira cineva de unde atatea limbi date USRului, LGBTuluinsi RENEW

    • Asa o sca.rbo.senie de articol, o limba la.bart.ata gre.tos pe un madu.lar uscat (deh, baba nu are cu ce sa-l ude), de la baza la varf si invers, n-am mai citit de mult.
      G4, voi sunteti normali la cap? Ce e asta? Scanteia?

      Ganditi-va ca in loc de Macron in articolul asta era Dragnea. Sau Johanis… Doamne fereste…

  5. Statul minimal, liberalismul, lipsesc din viziunea Micronului. Poate ne scapa Franta de el .

    • Ne scapa sigur, micron este la capatul carierei politice dupa incalcarile grave ale drepturilor omului, ca restul liderilor europeni.
      Trebuie sa vina alegerile si pleaca acasa toata clasa politica europeana de stanga.

    • Pai s-a imbatat de putere. Sfantul stat care decide tot pt tine si iti impune. Ce stat minimal, stii cata putere ar pierde?!

  6. Micron,ai vise erotice?Te si vezi presedinte de Europa?Nimeni nu poate gestiona atatea natiuni cu nevoi.cu obiceiuri cu traditii si nimeni nu vrea sa fie condus de la mii de km in interesul unor ONG-uri,multinationale etc.Micron te rugam sa faci un referendum la nivel de Europa sa afli si tu adevarul.Doar 30% ar vota federalizarea si aia fac parte din sistem sau sant imigrantii adusi de UE

  7. Este evidenta dorinta statelor , parte a Uniunii Europene, de a reprezenta impreuna o putere nu numai economica ci si militara .Macron nu face altceva decit sa ne arate cum acest lucru poate deveni posibil .Europa unita este in masura sa realizeze imposibilul.Dupa ce discutiile RUSIA -NATO se vor fi incheiat Macron va purcede la a face primii pasi in aceasta directie .Nu cred ca vreo natiune din Europa nu intelege ce inseamna sa puternic impreuna . Deja , foarte multe comunitati statale din intreaga lume doresc a reface experienta UE in zonele lor de interes .Franta , indiferent care ar fi numele presedintelui , va fi mereu portdrapelul acestei minunate constructii numita UE .