G4Media.ro

Europa Liberă: România are trei bazine olimpice de înot omologate, însă două…

sursa foto: : Facebook FRNPM

Europa Liberă: România are trei bazine olimpice de înot omologate, însă două stau închise din cauza birocrației

În România există doar trei bazine olimpice omologate oficial. Două dintre ele, din Otopeni și din Târgu-Mureș, stau însă închise la un an de la inaugurare. Doar bazinul olimpic de la Clubul Dinamo funcționează, relatează Europa Liberă.

Târgu-Mureșul se poate lăuda, de anul trecut, cu o mândrețe de bazin olimpic de înot, ridicat pe amplasamentul fostului ștrand 1 Mai, închis după 2000. Bazinul este unul dintre cele mai moderne din țară, construit după standarde olimpice și ar putea găzdui competiții naționale și internaționale de natație. Cu o singură condiție: dacă nu ar fi închis.

Sunt 14 ani de când proiectul de realizare a unui complex de natație în cartierul Aleea Carpați din Târgu-Mureș a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern. Hățișul birocratic și juridic și lipsa fondurilor au făcut ca lucrările să înceapă abia în 2019, dar să se încheie în doar 2 ani, în 2021.

Deși investiția a fost realizată în baza unui contract de execuție de 25 de milioane de lei, la aceasta s-au adăugat și alte costuri, inclusiv de dotări, valoarea investiției finale depășind 50 de milioane de lei.

Inaugurat oficial în 2021, de o pleiadă de oficialități, bazinul olimpic stă însă închis și neutilizat de aproape un an.

La nici o lună după acel moment, consilierii locali din Târgu-Mureș aprobau în august 2021 o hotărâre cu privire la preluarea terenului și a construcției în administrarea primăriei, delegându-l pe primar pentru a face demersurile necesare la minister. Abia în iunie 2022 a fost finalizată Hotărârea de Guvern prin care bazinul a fost trecut în administrarea Clubului Sportiv Mureșul.

bazinul stă închis, însă în decembrie 2021 a obținut omologarea pentru competiții naționale și internaționale, pentru o perioadă de 5 ani, din partea Federației de Natație.

HG-ul recent emis a venit la pachet cu posibilitatea lansării concursurilor pentru cele 14 posturi necesare funcționării bazinului. Lipsa schemei de personal a fost un alt motiv pentru care bazinul nu a putut fi funcțional.

Odată și acest pas finalizat și realizarea ultimelor dotări – turnicheții de acces, punctele anti-doping și de prim ajutor – bazinul olimpic se va putea deschide în această vară, cel târziu în august, potrivit directorului Clubului Sportiv Mureșul.

O poveste aproape trasă la indigo este cea a Centrului Național de Natație de la Otopeni, cea mai modernă bază de natație din România.

Dispune de două bazine olimpice, unul de înot și unul de sărituri în apă și alte patru bazine de încălzire / inițiere în înot, urmând să găzduiască între 5-10 iulie Campionatele Europene de Juniori, la ambele discipline.

Singurul bazin olimpic de înot omologat oficial și totodată funcțional – inaugurat în 2014, în urma unei investiții de peste 45 de milioane de lei – este cel al Clubului Sportiv Dinamo, din București.

Șase ani a durat construcția bazei sportive cu 700 de locuri, care găzduiește și meciuri de polo.

sursa foto: Facebook FRNPM

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. si Ciuka falimentului da premii

  2. Acolo face baie Ciuka

  3. Ce atâta sport ?! Tinerii să meargă în mall-uri, la food !

  4. Romania mai are bazin olimpic acoperit la Drobeta Turnu Severin .. tot in paragina insa cu potential major ! Lasati cheltuilile USListilor si investiti in tara asta ! 🤬🤬

  5. sa vezi cate baznine deschidea daca nu ne jefuiati, de la dobanzile Citi Bank din 1983 la autostrada bechtel si rachetele Patriot platite cu 5 ani inainte de a fi livrate

  6. Are rost sa spunem ca bazinul care ar trebui construit in complexul din locul patinoarului Flamaropol este de vreo 10 ani la stadiul de fundatie? Trece viata pe langa noi si jigodiile de la putere nu misca un deget. Tara blestemata.
    In plus, la Dinamo, militienii refuza si acum sa emita abonamente, chiar daca s-a terminat pandemia zeului Arafat.

  7. Si la Targoviste, in cadrul Complexului de Natatie se afla un bazin olimpic, dat in folosinta de doi-trei ani. Acum cateva luni, Popovici a inotat aici la Cupa Romaniei.