G4Media.ro

Euro a revenit peste pragul de paritate cu dolarul

Foto: Pexels.com

Euro a revenit peste pragul de paritate cu dolarul

Euro a depășit din nou paritatea cu dolarul pentru prima dată de la jumătatea lunii septembrie, beneficiind de slăbiciunea dolarului și de o posibilă nouă înăsprire a politicii BCE, în timp ce lira sterlină a continuat să se aprecieze, potrivit boursorama.com.

Euro a crescut cu 0,59%, la 1,0024 dolari, în jurul orei 09:40 GMT (11:40 la Paris).

Moneda unică a beneficiat de „o reducere temporară a îngrijorărilor legate de energie și a așteptărilor privind o majorare a dobânzilor anul viitor în Europa, după noua contracție puternică a indicatorilor de activitate PMI”, publicată luni, a declarat Guillaume Dejean, analist la Western Union.

Potrivit acestui indice, care servește drept barometru al economiei, declinul activității economice în zona euro s-a accelerat puternic în octombrie în sectorul privat, ceea ce a întărit temerile privind o recesiune.

Prin urmare, investitorii se așteaptă ca BCE să majoreze ratele dobânzilor cu încă 0,75 puncte procentuale, ceea ce ar trebui să sprijine moneda unică.

BCE a majorat deja ratele dobânzilor de două ori din vară, cu 0,50 puncte în iulie și cu 0,75 puncte în septembrie.

Euro a beneficiat și el de scăderea dolarului, după o serie de indicatori economici nefavorabili.

De exemplu, încrederea consumatorilor din Statele Unite s-a deteriorat mai mult decât se aștepta în octombrie, potrivit indicelui Conference Board publicat marți, din cauza inflației persistente și a perspectivei unei recesiuni.

Lira sterlină și-a continuat creșterea puternică față de dolar, profitând și de slăbiciunea dolarului pentru a reveni la un nivel care nu a mai fost văzut de la jumătatea lunii septembrie, la scurt timp după preluarea mandatului de către fostul prim-ministru Liz Truss.

„Mini-bugetul” dezastruos al acesteia a făcut ca moneda să se prăbușească la cel mai scăzut nivel din istorie.

Lira sterlină a crescut cu 0,95%, la 1,1581 dolari, după ce a urcat până la 1,1620 dolari.

Moneda începuse săptămâna într-o notă pozitivă, apoi a urcat marți, câștigând aproape 2% în raport cu dolarul, mizând pe scăderea dolarului și pe preluarea mandatului de către noul premier Rishi Sunak, bine perceput de investitori.

„Nu există nicio îndoială că sosirea lui Rishi Sunak în funcția de prim-ministru a ajutat la atenuarea temerilor legate de o politică fiscală nechibzuită”, a declarat Neil Wilson de la Markets.com.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...