G4Media.ro

Erdoğan vrea să modifice Constituția pentru a introduce libertatea purtării hijabului în…

Foto: pixabay.com

Erdoğan vrea să modifice Constituția pentru a introduce libertatea purtării hijabului în instituții publice

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a propus o modificare constituțională ca soluție durabilă privind libertatea de utilizare a hijabului în instituții publice, relatează hurriyetdailynews.

„Haideți să oferim soluția la nivelul Constituției, nu al Legii”, a declarat Erdoğan în cadrul reuniunii grupului parlamentar al partidului său, în 5 octombrie.

Propunerea lui Erdoğan viza un proiect de lege lansat de partidul din opoziție, care se referă la asigurarea libertății în ceea ce privește îmbrăcămintea funcționarilor din instituții publică, inclusiv în privința purtării hijabului.

Erdoğan a solicitat modificarea amendamentului 5735 – care a fost introdus de partidul de guvernământ în 2008. El a precizat că noul amendament va include, de asemenea, prevederi privind lucrul în sectorul public și va menționa ca nicio altă reglementare să nu o poată anula.

În 2008, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere și susținut de Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), aflat în opoziție, a adoptat modificări ale Constituției privind principiul egalității și dreptul la educație. Propunerea nu menționa în mod specific purtarea hijabului, dar intenția Parlamentului era de a pune capăt interzicerii acestuia în universități. Însă Curtea Constituțională a anulat modificarea constituțională.

Textul pe care Partidul Republican al Poporului (CHP) l-a prezentat în Parlament sub formă de proiect de lege este „departe de a acoperi problema în toate dimensiunile sale, cât și de a o rezolva în modul dorit”, a subliniat Erdoğan.

El s-a adresat liderului CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, declarând: „Dacă ești onest, sincer, dacă ești un om decent, ai prieteni care te susțin; haideți să facem un amendament constituțional împreună”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Deci vă dați seama că dacă, prin absurd, ajunge haur la putere, toate cucoanele și „verișoarele“ alea sulemenite și cu sprâncene din alea tatuate de te bântuie, de prin ministere patriei vor fi obligate să poarte năframă! :)))))

  2. Mda, întâi se introduce ”libertatea”, apoi se introduce obligativitatea. Și pe urmă vine șeriet.

  3. E siret sultanul.
    Isi pregateste calea pentru viitoarele alegeri !

  4. sa ia exemplul iranului