G4Media.ro

Erdoğan: Uciderea lui Jamal Khashoggi a fost un asasinat politic premeditat și…

Sursa: Facebook

Erdoğan: Uciderea lui Jamal Khashoggi a fost un asasinat politic premeditat și pregătit minuțios/ Prințul Mohammed bin Salman nu este inocent, crede Erdoğan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat marți că ”uciderea lui Jamal Khashoggi a fost un asasinat politic premeditat și pregătit minuțios”. Președintele Erdoğan crede că „Prințul Mohammed bin Salman nu este inocent”, spune Bethan McKernan, corespondentul The Guardian. „Serviciile noastre de informații dețin probe care demonstrează că uciderea lui Khashoggi a fost o crimă politică”, a mai spus Erdogan în declarația publică făcută marți și citată de The Guardian.

Președintele Erdoğan nu a menționat nimic despre înregistrările audio cu asasinatul jurnalistului saudit, însă a a menționat asasinatul lui Khashoggi drept „o crimă executată într-o manieră feroce”, conform CNN. De asemenea, președintele Erdoğan vrea ca cei 18 saudiți care sunt suspectați că ar fi participat la uciderea lui Khashoggi să fie judecați la Istanbul, locul unde jurnalistul a fost omorât.

„A încerca să ascunzi o astfel de crimă hidoasă este împotriva conștiinței umane”, mai spune Erdoğan.

Erdoğan vrea ca investigațiile în cazul asasinatului jurnalistului saudit să fie conduse de Turcia: „Am toată încrederea în sinceritatea Excelențelei sale, Salman bin Abdulaziz, Regele Arabiei Saudite. Însă este foarte important ca ancheta să fie cu adevărat imparțială. Și din moment ce crima a fost una politică, dacă există oameni sau cercuri din altă țară implicate, ele trebuie să facă parte din anchetă.”

Cei 15 oficiali saudiți care au venit la Istanbul cu o noapte înainte ca Khashoggi să fie ucis au fost demiși de guvernul Arabiei Saudite după ce Erdoğan le-a menționat numele săptămâna trecută.

Patrick Wintou, corespondentul The Guardian la Istanbul, spune pe contul său de Twitter că președintele turc a dat impresia că știe mai multe decât a lăsat să se vadă în urma conferinței de presă.

Context

Pe 2 octombrie, jurnalistul Jamal Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține documentele necesare căsătoriei sale, însă nu a mai ieșit niciodată. Turcia a acuzat atunci Arabia Saudită pentru uciderea lui Khashoggi. Inițial, regimul saudit a negat orice implicare în cazul dispariției jurnalistului. Câteva zile mai târziu, sub presiunea comunității internaționale, Arabia Saudită a recunoscut decesul lui Khashoggi, dar a pus-o pe seama unei bătăi care a avut loc între jurnalist și oficialii saudiți.

Turcia a acuzat încă de la început Arabia Saudită, promițând dovezi clare în această privință.

Mai jos câteva analize relevante pentru implicațiile internaționale ale uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi:

Analiză. Care vor fi efectele cazului Jamal Khashoggi asupra lui Trump, Statelor Unite și Orientului Mijlociu?

Donald Trump promite o ”pedeapsă severă” dacă Riadul este vinovat de uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Moartea lui Jamal Khashoggi: Arabia Saudită susține că a fost ucis într-o bătaie la consulatul său din Istanbul și anunță sancțiuni

Ultimele dezvăluiri în thrillerul Khashoggi: Un ofițer de informații saudit ar fi ieșit din consulatul Arabiei Saudite îmbrăcat în hainele jurnalistului ucis

Turcia susține că deține înregistrări video și audio care dovedesc uciderea jurnalistului dispărut în consulatul Arabiei Saudite

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Se putea preveni aceasta barbarie odioasa daca Turcia era un stat civilizat.

  2. Dincolo de monstruozitatea crimei pare-se că mai sunt totuși și alte interese în spate, Erdogan nu este totuși bunul samaritean. Ce să zic l-a apucat grija față de jurnaliști, ca și când nu ar fi atâția arestați în Turcia. Khashoggi nu a fost jurnalist ci mai degrabă reprezentantul altor interese politice în zonă. Lui Erdogan i s-a ridicat bine de tot o minge la fileu…

  3. Deci Turcia e de vina in acest caz…Arabia Saudita care de la inceputul anului si-a depasit recordul de decapitari (au reusit mai multe decat toate organizatiile teroriste la un loc), nu are nicio vina. Nici de genocidul din Yemen nu sunt ei vinovati. Niste sfinti domnule…printul mostenitor ar trebui sa primeasca chiar Nobel-ul pentru pace…la fel ca Obama care a declarat in cartea Double Down Game Change 2012: „I’m really good at killing people”… Dar poate aflam cat de curand din partea S.U.A., care trebuie sa-si protejeze contractul de sute de miliarde de dolari pentru armele cu care se realizeaza genocidul din Yemen, ca vinovatii sunt de fapt agenti secreti ai Kremlinului.

  4. @ Robert Ciobanu

    „Președintele Erdoğan nu a menționat nimic despre înregistrările audio cu CRIMA jurnalistului saudit…” cu ASASINAREA, nu CRIMA, vorbeam despre CRIMA JURNALISTULUI daca o comitea el, nu daca s-a comis impotriva lui.

    Suntem si noi la ziar, nu la gazeta de perete la scoala ajutatoare!

  5. Ce-ar mai vrea Erdogan sa treaca Gulen pe la vreo ambasada/consulat turc pe undeva aiurea in lumea asta. Ar trimite 30 de oameni, nu 15 sa-l „retina”. S-a trezit epuratorul sa tina lectii de morala despre ce/cum nu se face. Credeti ca Erdogan nu ar proceda similar cu marii lui contestatari?

  6. Lovitura de stat a lui a fost spontana . E ceva , nu ?