G4Media.ro

Elveţia a început o anchetă împotriva companiei deținute de CIA și serviciul…

Elveţia a început o anchetă împotriva companiei deținute de CIA și serviciul secret german care spărgea codurile de criptare

Ministerul elveţian al apărării a anunţat marţi că este în curs o anchetă pornind de la informaţii din presă despre utilizarea unei tehnologii de criptare de la o firmă din Elveţia pentru decodificarea unor mesaje secrete ale mai multor state, transmite Agerpres.

Firma Crypto AG, despre care Washington Post a dezvăluit în premieră că a fost deținută prin intermediari de CIA și serviciul secret german BND, a vândut echipamente de codare Iranului, Indiei, Pakistanului, unor ţări latinoamericane şi altor zeci de state. Tehnica a fost modificată pentru a permite CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) şi BND (serviciul de spionaj al Germaniei) să spargă codurile respective, afirmă ziarul Washington Post şi radioteleviziunile ZDF din Germania şi SRF din Elveţia.

China şi Uniunea Sovietică nu s-au aflat printre cumpărători, fiind ferite însă doar parțial de modalitatea respectivă de spionaj, pentru că multe dintre comunicările lor secrete cu alte state care foloseau serviciile Crypto AG au fost totuși decriptate.

Presa citează în sprijinul relatărilor respective o istorie secretă a CIA. Unele acuzaţii au apărut încă din 1992, când un angajat al Crypto a fost arestat şi reţinut în Iran nouă luni, ca suspect de spionaj. La vremea respectivă, compania a calificat drept „o teorie a conspiraţiei incredibilă” afirmaţiile potrivit cărora a ajutat în secret servicii occidentale de informaţii, consemnează revista germană Focus, care prezintă detalii dintr-o carte apărută în 1994.

Washington Post adaugă că, pe lângă informaţii, CIA şi BND au câştigat şi sume de bani de ordinul milioanelor de dolari, provenite din vânzările Crypto.

Guvernul elveţian, care a aflat anul trecut despre existenţa unor noi cercetări despre Crypto, a numit în ianuarie un fost judecător de la Curtea Supremă să ancheteze activităţile firmei „pentru a clarifica faptele”, a comunicat ministerul apărării de la Berna. Conform instituţiei, „evenimentele discutate au avut loc din 1945 şi sunt dificil de reconstituit şi interpretat în contextul actual”, transmite Agerpres.

Judecătorul Niklaus Oberholzer trebuie să prezinte un raport până la sfârşitul lui iunie, după care va fi informat guvernul.

Potrivit articolelor de presă, cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Regatul Unit şi Elveţia – ştiau despre operaţiunea cu numele de cod ‘Rubicon’ sau au aflat unele secrete în urma acesteia. Un document atribuit istoricului CIA privind operaţiunea arată că agenţia americană de spionaj şi instituţia omoloagă din fosta Republică Federală a Germaniei (RFG) au trecut peste diferenţele culturale şi interesele divergente „în repetate rânduri, pentru a crea cea mai profitabilă asociere în domeniul informaţiilor din timpul Războiului Rece”.

Firma Crypto a fost lichidată în 2018, iar identitatea acţionarilor anteriori este protejată pe durată nedeterminată de legislaţia din Liechtenstein. Succesoarea sa, Crypto International, deţinută de cetăţeanul suedez Andreas Linde, a declarat pe site-ul său de internet că povestea este „tulburătoare” şi a susţinut că proprietarii sunt acum alţii, iar compania nu are nicio legătură cu CIA sau cu serviciul german de spionaj. Washington Post arată că şi CyOne Security, o altă succesoare a Crypto, neagă orice colaborare cu serviciile de informaţii. Reuters nu a reuşit să obţină direct reacţii nici de la Crypto International, nici de la CyOne Security.

Sursa foto: CIA / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De asta americanii sunt disperați că nu mai pot decripta cu tehnologia 5g de la Huawei și au început șicanele cu chinezii .

  2. Orim colaborarea cu statele care folosesc infrastructura Huawei, cica aia spioneaza!
    Asa zbiera isteric Trump. Nimic despre spionajul CIA, sau despre capacitatile NSA de spionare (vezi dezvaluirile lui Snowden), de interceptarea convorbirilor securizate ale lui Merkel.
    Genul asta de ipocrizie darama complet iluzia ca SUA mai sunt democratice, ca sustin dreptul international. E doar o competitie fara reguli in care SUA incearca disperata sa se tina deasupra. Dar perspectivele nu sunt incurajatoare pentru ei…

  3. Acolo unde se sfarseste gandirea comuna, incepe logica serviciilor de informatii. Acesta este „jocul mare” care se desfasoara intre marile echipe, care utilizeaza cele mai complexe tactici.
    Se infiinteaza o companie de tehnologii ca paravan, iar apoi se vinde un cod pentru criptare pe post de „troian”, care de fapt decripteaza. Decripteaza si cripteaza in acelasi timp.
    Ma intreb totusi, cine pe cine a suparat si de ce, din moment ce a iesit la iveala chestia asta? Oare Romania a a vut vreun rol in treaba asta?