G4Media.ro

Efectul noului gazoduct care unește România cu Grecia, prin Bulgaria: șapte companii…

Foto: Energy.gov

Efectul noului gazoduct care unește România cu Grecia, prin Bulgaria: șapte companii românești s-au înscris în cursa pentru gaze naturale

Șapte companii românești s-au înscris în Registrul Utilizatorilor Sistemului Elen de Gaze Naturale (ESFA), din care trei în ultimele două luni, de când a devenit funcțional interconectorul de gaze ce leagă Grecia de România via Bulgaria, transmite publicația elenă ENERGY PRESS, citată de Rador.

Evoluția demonstrează importanța tot mai mare pe care o dobândește, în condițiile actuale, pentru întreaga regiune mai largă a Balcanilor și a Europei de Sud-Est interconectarea rețelei de gaze a Greciei cu piețele învecinate.

Ultimele trei companii românești înscrise în cursa pentru gazele naturale sunt Romgaz, Premier Energy și Engie.

Ceea ce a atras interesul companiilor românești este posibilitatea interconectorului Grecia – Bulgaria (conducta IGB) de a fi o sursă suplimentară de aprovizionare a țării cu gaze naturale, prin conducta interconectoare România-Bulgaria, precum și accesul pe care România și l-a asigurat încă din luna aprilie la stația de gaz natural lichefiat a companiei DESFA de la Revythoussa, în urma unui acord semnat în acest sens între cele două guverne, potrivit sursei citate.

Importanța acestor doi factori, în condițiile existente acum pe piețele energetice din Europa, ca urmare și a conflictului din Ucraina, este demonstrată și de distanța mare în timp care separă înregistrarea acestor trei companii românești în Registrul ESFA de cele patru înregistrate anterior.

Este vorba despre Wiee Romania (cu data de înregistrare 13 mai 2019), OMV Petrom Gas (29 august 2019), AIK Energy și OMV Petrom SA (18 februarie 2020). (Traducerea: Carolina Ciulu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Asa trebuie! Romania are gaz in Marea Neagra a carui exploatare a fost blocata de Dragnea si acum se vede cui foloseste!
    Sunteti multumiti de marile partide din tara ? Daca da,atunci suportati consecintele!

    • Da mare prostie a fost aia, mai ales la prețul pe care îl are gazul acum ar fi însemnat o grămadă de bani în plus la buget. La fel și cu celelalte două reactoare de la Cernavodă la care observ că nici nu se mai gândește cineva să le facă, avem o țară condusă de hoți incompetenți!

  2. Tot cu Dragnea!?
    Nua fost blocata de nici un Dragnea…EXXON …nu a fost interesata..iar noi la mare adancime nu stim..Punct!
    Si inca ne vom foi asa ..pana se rasufla..!

    • Te înșeli. ExxonMobil a fost interesată, dar după ce psd-ul a schimbat legea offshore și a impozitat la greu orice profit, ExxonMobil a calculat că eventualele profituri rămase nu sunt de ajuns pentru a porni o investiție așa riscantă. Și de cât să aștepte până la Paștele Cailor, a preferat să vândă participația sa către Romgaz (controlat de statul român). Acum OMV Petrom și Romgaz dețin 50% fiecare. OMV Petrom este compania care va face forajul, dar la fel ca Exxon înainte, nu va începe investiția până când legea nu va fi schimbată înapoi. De partea cealaltă Romgazul nu este în stare să facă forajul. OMV Petrom nu are motive să se grăbească. În prezent este o companie foarte solidă cu un portofoliu diversificat (petrol,gaze,energie electrică). Nu are de ce să riște aiurea prin foraje la mare adâncime când clasa noastră politică este predispusă la furt din visteria companiilor mari (vezi ordonanța 114 a lui Teodorovici), și cine știe ce va urma acum în luna următoare când statul trebuie să pregătească bugetul pe 2023 și sacul e cam gol…

    • Oemve se desprinde de Petrom. Vor să cumpere partea austriacă unii din Norvegia. Aia are cu ce și cu cine să scoată gazili din adânc.Oemve nu are tehnologia. Dacă aveți gaze luați un Kebene.Toate cele bune.

    • Io vane, cântă la altă masă !!!

  3. Daca PSDISTII nu blocau atâta timp exploatarea gazelor offshore prin legea offshore făcută în favoarea rușilor pe vremea lui Dragnea și nu ar fi întârziat exploatarea gazelor din Caragele, acum am fi avut suficient gaz pentru noi chiar și pentru vecini! Acum trebuie sa umblăm prin Azerbaidjan după importurile de gaz!

  4. Vă certați pe un gaz vândut și cumpărat pe trei ani de acum încolo!

  5. Pai nu era de vânzare???

  6. Articolul asta e scris ca sa creada ro ca le dau grecii si nu BULGARII gaz.Sfanta Parascheva se numea Petka Tarnovska Balgarska si nici ea nu a fost grecoaica ci BULGAROAICA!