G4Media.ro

Efectul lui Orban asupra oamenilor este similar cu efectul generat de Trump…

Efectul lui Orban asupra oamenilor este similar cu efectul generat de Trump – prelegerea lui Steve Bannon la Budapesta/ Marko Bela: Dubla cetățenie poate genera iluzii false

G4Media.ro vă prezintă săptămânal cele mai importante titluri din presa maghiară pentru a înţelege cum se poziţionează guvernul FIDESZ faţă de marile teme de dezbatere şi pentru a înţelege din timp tendinţele regionale. Cotidianul www.nepszava.hu relatează despre raportul Agenției Centrale de Statistică din Ungaria asupra situației organizațiilor neguvernamentale din statul vecin.

Scade numărul ONG-urilor din Ungaria. Potrivit raportului din anul 2011 numărul ONG-lor funcționale a scăzut cu 4.000. În anul 1990 în Ungaria au funcționat 15 mii de ONG-uri, numărul acestora ajungând la 65 de mii în anul 2011. Trendul a fost inversat odată cu începutul mandatului celui de-al doilea guvern a lui Viktor Orban. Ultima colectare de date, din 2016, arată existența a 61 de mii de organizații neguvernamentale funcționale.

ONG-urile nu au avut o situație bună nici înainte de căderea regimului comunist. În 1932, în Ungaria au funcționat 14 mii de ONG-uri, iar în anii 1970 – 1980 numărul acestora a fost de 6-8 mii.

Potrivit cotidianului, intenția guvernului Viktor Orban de a adopta pachetul de legi ”Stop Soros” va influența negativ existența și numărul ONG-urilor. Studiul Agenției Centrale de Statistică analizează obiectul de activitate a ONG-urilor, bugetul și sursa de finanțare a acestora. 60% din ONG-uri au activități legate de hobby, cultură, sport sau educație. ONG-urile de protecție a drepturilor omului și monitorizare a democrației și a activității politice au doar un procent de 1,6%.
În 2016, sectorul civil a avut un buget de venituri de 1.600 miliarde de HUF, din care surse externe 116 miliarde de HUF (inclusive fonduri UE).

Evoluția ONG-lor în Ungaria – sursa Agenția Centrală de Statistică. (Sursa: www.nepszava.hu)

Lex Orbán-Németh-Kövér-Trócsányi – FIDESZ intenționează să limiteze libertatea întrunirilor – ”oriunde se poate demonstra, mai puțin acolo unde locuiesc oameni”

Gulyas Gergely, ministrul din fruntea Cabinetului Primului Ministru, a declarat joi seara la Echo Tv, că ”a sosit timpul să înceteze protestele organizate în fața locuințelor proprietate privată.”

Revizuirea Constituției Ungariei va cuprinde o propunere de protecție a locuinței și proprietății private a arătat Gulyas, care a spus că deși libertatea de întrunire este un drept constituțional fundamental al fiecăruia dar ”un vecin sau un aparținător nu trebuie să suporte o limitare a dreptului său doar pentru că este atât de norocos sau nu să locuiască sau să fie aparținătorul unei persoane publice.”

Intenția de limitare a fost confirmată și de premierul Viktor Orban, care în interviul său oferit Radio Kossuth, de vineri dimineață, a declarat că ”într-o țară normală trebuie să existe dreptul la exprimare, dar acestei libertăți nu se asociază dreptul ca un politician sau oricine altcineva să fie hărțuit la el acasă.” Protecția casei, a domiciliului va deveni un drept fundamental constituțional, ”un principiu general” a arătat Orban, care a declarat că și lui i s-a întâmplat să fie supus unor proteste la domiciliul său. Protecția va acoperi și alte persoane, nu doar politicieni. (Sursa: www.hvg.hu)

Orban îl transferă pe directorul general al Serviciului de Securitate națională militară pentru a-i organiza noua unitate de elită de intelligence

Viktor Orban l-a numit pe Kovacs Jozsef în funcția de secretar de stat în Cabinetul primului ministru. Kovacs a fost eliberat din funcția de director general al Serviciului de Securitate națională militară.
Kovacs se va ocupa de crearea noii unități de elită pentru analiză de intelligence de la nivelul cabinetului prim-ministrului. (Sursa: www.index.hu)

Interviu Viktor Orban pentru Radio Kossuth – democrația liberală s-a golit și este nevoie de un nou concept – consultare națională privind politica demografică a Ungariei – revizuirea Constituției – legile Stop Soros – strategia economică a guvernului

În interviul său oferit în cadrul emisiunii 180 de minute de la postul național Radio Kossuth, Viktor Orban a arătat că democrația liberală s-a golit de conținut și că este nevoie de un nou slogan, concept politic, democrația creștină, care să apere granițele și noțiunea de familie bazată pe relația dintre un bărbat și o femeie.

”A sosit timpul acestui nou concept politic, pentru Ungaria cu siguranță, dar poate și pentru întreaga Europă, pentru că democrația liberală s-a golit. Ca noțiune, poate că își are locul, dar în practică, văd bine că în toată lumea, în numele acestui concept nu se poate practica o politică de succes, pentru că există probleme la care nu oferă răspunsuri.”

Despre problema demografică, Orban a declarant că ar dori, ca Ungaria, până în 2030, să devină un stat  capabil să se susțină, să se reproducă sau cel puțin să se nască atâți copii cât persoane decedează. Premierul a anunțat introducerea unor politici publice serioase privind familia, care va vor fi precedate de o consultare națională despre nașterea și creșterea copiilor. Deși părerea bărbaților este importantă, premierul este interesat de opinia femeilor.

Viktor Orban a vorbit despre întâlnirea sa cu Emmanuel Macron, pe care l-a înștiințat de decizia Ungariei de a refuza primirea de migranți și că în acest sens se va revizui și Constituția. Săptămâna viitoare se va introduce proiectul de revizuire a Constituției denumit ”Stop Soros”, parlamentul urmând să modifice și Codul penal în acord cu noile prevederi ale legii fundamentale.

Despre proiectele sale economice, Orban a declarant că până în luna iulie dorește adoptarea bugetului pentru anul viitor. În cadrul acestuia va garanta salariile, va crește facilitățile fiscal pentru familiile cu 2 copii (40 de mii de HUF / lună), alocare unui buget substanțial pentru inovație și dezvoltarea cercetării, majorarea pensiilor și acordare de premii pentru pensionari.

Orban a anunțat și continuarea programului de construire a creșelor și grădinițelor, pentru că în comparație cu vremurile din tinereța sa, acum oamenii, chiar și femeile gândesc altfel. Orban consideră că ”motivul pentru care femeile doresc să muncească nu este unul simplu, economic, ci rezultă din ambiția acestora”, ca atare sunt necesare mai multe creșe și grădiniță, să își știe copii în siguranță. (Sursa: www.hvg.hu)

Dubla cetățenie poate genera iluzii false – interviu Marko Bela despre efectele politicii FIDESZ în rândul maghiarilor din România

Marko Bela, fostul lider UDMR a oferit un interviu amplu cotidianului Nepszava din Ungaria, în care a atins o serie de subiecte sensibile ale relației comunității maghiare din Transilvania cu Budapesta și Bucureștiul.

Marko și-a exprimat îngrijorarea cu privire la una dintre efectele campaniei alegerilor parlamentare din Ungaria desfășurate în Transilvania. Potrivit lui Marko, campania a întărit tendința comunității maghiare, care, din punct de vedere existential depinde de deciziile parlamentului și ale guvernului de la București, de a se adresa Budapestei, crezând că problemele lor depind și se vor decide în Ungaria. Aceste chestiuni nu se decid în Ungaria, pentru că nu este posibil când vorbim despre pensii, locuri de muncă sau chiar aspecte ce țin de păstrarea identității minoritare – utilizarea limbii materne, probleme ce țin de educație etc.
Interpretarea relației noastre cu Ungaria este importantă, dar nu este voie să trezim acea iluzie în rândul maghiarilor de peste hotare că, Budapesta, singură, indiferent cine este la guvernare, poate să rezolve problemele lor.

Marko și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la posibilitatea ca maghiarii să-și piardă influența la București, unde viața politică este în haos, cu un guvern slab, cu un conflict permanent între parlament și președinție, iar din aceste cauze, intențiile politice se neutralizează, părând că au dreptate cei care afirmă că deciziile importante se adoptă în instituții paralele.
O altă problemă principală identificată de Marko este faptul că actualii politicieni adoptă decizii în funcție de sondajele de opinie. O cauză a pierderii influenței UDMR este legată de slăbirea instrumentelor politice pe care le are la dispoziție, dar și de faptul că UDMR nu are curajul să se confrunte cu opinia propriei comunități. UDMR a părăsit guvernarea după alegerile prezidențiale din 2014, motivând presiunea propriei comunități. Acum i-aș întreba pe acei votanți dacă în aproape cei trei ani de mandat prezidențial e pot să arate o singură declarație pro minorități? – a continuat Marko.

Potrivit acestuia, maghiarii trebuie să construiască o viață comunitară autonomă, care este parte a sistemul de educație și cultură din România. Acest sistem nu putem și nici nu trebuie extras din sistemul bugetar românesc. În Transilvania există aproape 70 de unități școlare secundare (I-VIII) maghiare autonome, și mult mai multe secții maghiare și școli primare, multe teatre șamd. Acesta este sistemul instituțional a 1,3 milioane de oameni și ar fi o prostie să credem că poate fi susținut  de o Ungarie cu 10 milioane de locuitori – a subliniat Marko.

Fostul președinte UDMR a arătat că, în perioada mandatului său, a pledat pentru o politică echidistantă, atât față de Budapesta, cât și față de București, în care maghiarii să decidă politic în mod autonom. (Sursa: www.nepszava.hu)

”Corectitudinea politică este un cancer, mai dură decât Soros Gyorgy” – prelegerea lui Milo Yiannopoulos la Budapesta, la invitația unei fundații de casă FIDESZ

”Dracul trăiește și minte. Numele său este Soros Gyorgy” – cu aceste declarații și-a început prelegerea Milo Yiannopoulos la Budapesta. Britanicul-american adept al discursului de extremă dreaptă a sosit la Budapesta la invitația Institutului Secolul XXI, apropiat FIDESZ, și a ținut o prelegere cu titlul Pericole și șanse în secolul XXI.
”Cel mai mare pericol pentru civilizația umană este islamul, societatea islamistă mainstream” – a declarat Yiannopoulos, care a arătat că ”barbarii trebuie urâți, dar în primul rând cei de stânga trebuie urâți, care promovează diversitatea, globalizarea și iertarea. Toate acestea trebuie urâte, dar în primul rând Soros Gyorgy trebuie urât” – și-a continuat tirade Yiannopoulos în cadrul prelegerii sale la care au fost prezenți reprezentanți de frunte ai FIDESZ și tineretul acestuia.
Jurnaliștii reprezentând presa liberă, de opoziție, au fost excluși de la eveniment. (Sursa: www.168ora.hu)

Efectul lui Orban asupra oamenilor este similar cu efectul generat de Trump – prelegerea lui Steve Bannon la Budapesta

”I-am spus lui Trump că trebuie să fie în fruntea unei mișcări populiste, naționale pentru a se confrunta cu o elită coruptă și incompetentă” – a arătat Steve Bannon, om de afaceri american, mogul media și strateg politic, fostul șef de campanie și fost principal consilier al lui Donald Trump.
Bannon îl include pe Viktor Orban în aceeași mișcare politică cu a lui Trump și consider că elita globală încă nu a înțeles ce s-a întâmplat cu adevărat.

”Viktor Orban dorește să apere civilizația creștină. Democrația liberală nu este în pericol” – a spus Steve Bannon, care a sosit la Budapesta în cadrul conferințelor organizate cu ocazia exercitării de către Ungaria a președinției Grupului de la Vișegrad. Conferința de 2 zile, cu titlul Viitorul Europei a fost organizată de Fundația publică pentru Istoria și Cercetarea Societății Central și Est Europene, respectiv Fundația Szazadveg.

Inregistrarea prelegerii lui Bannon poate fi urmărită aici (Sursa: www.mandiner.hu)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Un nou articol “obiectiv” care citează doar din presa “liberă” maghiara ( a se citi de stânga).
    Iar acum fuguta la vreo Fundație de-a lui nea Georgica sa ridicați plata pentru mizeria asta!

  2. Nu prea vad de ce se amesteca Orban cu chestiuni privind politica noastra interna. Una e una, alta e alta. Sau va ginditi ca e tot aia, si astia, si aia sint tot unguri? Bravo! Buna logica. Mai rasfirat, baieti…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.