G4Media.ro

După o despărțire istorică, sicriul Elisabetei a II-a a fost depus în…

sursa foto: Facebook / British Royal Family

După o despărțire istorică, sicriul Elisabetei a II-a a fost depus în cripta din capela St George

Sicriul reginei Elisabeta a II-a fost coborât în cripta din capela St George de la Castelul Windsor, după un rămas bun emoționant de la o suverană cu o popularitate globală și o domnie incomparabilă, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

După o ultimă procesiune solemnă prin domeniul Windsor și o ceremonie religioasă în fața a 800 de persoane, sicriul a fost coborât încet în cavoul regal din capelă.

Cu puțin timp înainte, Lordul Șambelan și-a rupt bastonul și l-a așezat pe sicriu, un gest simbolic pentru a semnifica sfârșitul domniei sale.

Elisabeta a II-a a dispărut apoi pentru totdeauna din ochii lumii, ea care, adesea zâmbitoare, mereu calmă, devenise o icoană familiară în cei 70 de ani, șapte luni și două zile petrecute pe tron.

Familia apropiată a mai avut o ultimă ocazie de a-și prezenta omagiile, în particular, seara, cu ocazia transferului sicriului, împreună cu cel al lui Philip, soțul Elisabetei a II-a, care a murit în 2021, în memorialul George al VI-lea din capelă, alături de părinții Elisabetei a II-a și de sora ei, Margaret.

Însoțită de sute de demnitari străini și de mii de britanici, ultima călătorie a Elisabetei a II-a s-a încheiat. De la moartea sa, pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, în casa sa scoțiană de la Balmoral, sicriul său închis a străbătut regatul, într-un dric prin ținutul scoțian, într-un avion al Royal Air Force sau în procesiuni funerare lente.

La Edinburgh și apoi la Londra, sute de mii de oameni au așteptat ore în șir, uneori toată noaptea, pentru a aduce un omagiu rămășițelor pământești ale singurului monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată, al cărui chip era recunoscut în întreaga lume.

„Abilitatea de a reuni oamenii”

Un capitol din istoria lumii se încheie cu acest rămas bun al monarhului care a trăit de-a lungul timpului cu un simț constant al datoriei, fără să își împărtășească niciodată public o opinie, dar îndeplinindu-și îndatoririle de șef de stat cu seriozitate, bunăvoință și un umor sec, uneori irezistibil.

La Windsor, Pauline Huxtable, în vârstă de 64 de ani, a venit să celebreze „viața extraordinară” a unei regine cu „demnitate”: a fost o „figură maternă”.

„Nu voi mai vedea o altă regină în viața mea, pentru că acum este regele Carol al III-lea, apoi va fi prințul William, apoi George”, a observat Caroline Lachman, în vârstă de 48 de ani, pe traseul procesiunii.

„Elisabeta a II-a a avut această capacitate de a reuni oamenii timp de 70 de ani, a fost incredibilă”, a adăugat ea, descriind o atmosferă „tristă”, dar și „sărbătorească” în același timp.

Ultima zi a despărțirii de regină a fost la fel ca cele 12 zile care au urmat morții sale: încărcată de o imensă emoție populară, pusă în scenă cu grijă, cu tot fastul tradițiilor milenare ale monarhiei britanice. Acesta a fost planificat de cel puțin 20 de ani.

La jumătatea dimineții, în sunetul cimpoaielor, sicriul, acoperit de coroana imperială strălucitoare, a părăsit Westminster Hall, cea mai veche parte a Parlamentului, spre Westminster Abbey, aflată alături. În urma sicriului, regele Carol al III-lea, frații și copiii săi, moștenitorul William și Harry.

În abație, li s-au alăturat regina consort Camilla, Kate, noua prințesă de Wales, și Meghan, soția lui Harry. Dar și cei doi copii mai mari ai lui William și Kate, George, 9 ani, acum al doilea în linia de succesiune, și Charlotte, 7 ani, foarte impresionată sub pălăriuța ei neagră.

În public, crema liderilor lumii, printre care președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron, cei șase foști prim-miniștri britanici încă în viață, de la John Major la Boris Johnson, și capetele încoronate europene, de la regele Felipe al VI-lea al Spaniei la regele Philippe al Belgiei și prințul Albert de Monaco.

Regina „veselă”

„Într-un discurs celebru, cu ocazia celei de-a 21-a aniversări, regretata Majestate a declarat că întreaga sa viață va fi dedicată slujirii națiunii și Commonwealth-ului”, a declarat arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, care a fost condusă de regină.

„Rareori o promisiune a fost atât de bine ținută”, a adăugat el, aducând un omagiu unei „regine bucuroase, prezentă pentru atât de mulți, care a atins atât de multe vieți”.

Ceremonia s-a încheiat cu două minute de tăcere emoționantă, respectate în toată țara, înainte de imnul național care îl celebrează acum pe Carol al III-lea, „God Save the King”.

După o paradă de 6.000 de soldați prin Londra, sicriul a ajuns la Windsor, la aproximativ 40 de kilometri spre vest. Aruncând câte o floare, aplaudând sau ștergând o lacrimă, mii de oameni au mărșăluit pe drumurile care duc la reședința unde Elisabeta, încă prințesă, s-a refugiat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și apoi și-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor ani.

Cortegiul, flancat de gărzile regale în uniforme roșii și pălării negre de blană, a sosit în pas de defilare pe Aleea Lungă care traversează domeniul. Pe treptele castelului: cei doi corgi ai reginei (câini asociați pentru totdeauna cu Elisabeta a II-a), Muick și Sandy, acum în grija fiului ei, Andrew.

Popularitate în creștere

Din ce în ce mai fragilă în ultimele luni, suferind de probleme de mobilitate, Elisabeta a II-a încă zâmbea cu două zile înainte de a muri, când a primit-o pe proaspăta premieră Liz Truss, ultima sa fotografie publică.

A fost cel mai în vârstă lider în exercițiu din lume. În timpul vieții sale, a trăit cel de-al Doilea Război Mondial, a asistat la destrămarea Imperiului Britanic, la intrarea și ieșirea din Uniunea Europeană.

După zile istovitoare de călătorie în cele patru națiuni constitutive ale Regatului Unit, după ce a făcut băi de mulțime și a plâns pierderea unei mame, Carol al III-lea va trebui să își scrie propria istorie.

Unii au visat la o tranziție rapidă către noul Prinț de Wales, fiul său William, în vârstă de 40 de ani. Dar regele a promis, ca și mama sa, să servească pe viață.

Dacă popularitatea sa a ajuns la 70%, potrivit YouGov, provocările sunt abia la început, iar unele țări din Commonwealth nu-și ascund dorința de a se rupe de monarhie.

Începând de marți, Regatul Unit își reia cursul suspendat de la 8 septembrie, cu criza economică și mișcările sociale în prim-plan.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Anul acesta se pare că toamna va fi foarte scurtă după cum arată scăderile de temperatură.

  2. Horror, coborârea cavoului…