G4Media.ro

După Iran, Arabia Saudită va restabili relațiile diplomatice cu Siria (surse)

sursa foto: Arab Baath Socialist Party in Syria / Facebook

După Iran, Arabia Saudită va restabili relațiile diplomatice cu Siria (surse)

Siria și Arabia Saudită au convenit să își redeschidă ambasadele după ce au întrerupt legăturile diplomatice în urmă cu mai mult de un deceniu, au declarat trei surse apropiate de acest subiect, pentru agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Contactele dintre Riad și Damasc s-au intensificat în urma unui acord istoric la începutul acestei luni pentru restabilirea legăturilor dintre Arabia Saudită și Iran, un aliat apropiat al președintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat o sursă apropiată regimului sirian.

Restabilirea legăturilor dintre Riad și Damasc ar fi cea mai semnificativă evoluție de până acum în eforturile statelor arabe de a normaliza relațiile cu Bashar al-Assad, al cărui regim a fost ostracizat de multe state occidentale și arabe după începerea războiului civil din Siria în 2011.

Guvernele saudit și sirian „se pregătesc să redeschidă ambasadele după Eid-ul-Fidr”, sărbătoarea musulmană care marchează sfârșitul postului Ramadanului, a declarat pentru Reuters o a doua sursă apropiată de Damasc.

Decizia a fost rezultatul unor discuții purtate în Arabia Saudită de înalți oficiali sirieni din domeniul serviciilor de informații, potrivit uneia dintre surse și unui diplomat din Golf.

Biroul de presă al guvernului saudit, ministerul saudit de externe și guvernul sirian nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Statele Unite, un aliat al Arabiei Saudite, s-au opus demersurilor țărilor din regiune de a normaliza relațiile cu Bashar al-Assad, invocând brutalitatea guvernului său în timpul conflictului.

Emiratele Arabe Unite, un alt aliat strategic al Washingtonului, a fost primul care a normalizat relațiile cu Bashar al-Assad, care a vizitat recent Abu Dhabi împreună cu soția sa.

Dar Arabia Saudită se mișcă mai prudent.

Diplomatul din Golf a declarat că oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații au rămas la Riad timp de câteva zile și că s-a ajuns la un acord pentru redeschiderea ambasadelor „foarte curând”.

El a adăugat că discuțiile dintre Damasc și Riad ar putea deschide calea pentru un vot în vederea ridicării excluderii Siriei din Liga Arabă – decisă în 2011 ca urmare a represiunii brutale a mișcărilor de protest de către regimul sirian – la următorul summit al acesteia, care va avea loc în Arabia Saudită în aprilie.

Emiratele Arabe Unite și-au redeschis ambasada la Damasc în 2018, susținând că țările arabe ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea conflictului sirian.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. După congresul Partidului Comunist Chinez multe aliante încep sa semene intre ele.Si au,asa cum am mai spus-o,un numitor comun: dictatura(nu ideologiile,religiile,interesele economice).Azi si CTP-ul a tras aceiasi concluzie,iar acest eveniment îi întareste si mai tare afirmatia.