G4Media.ro

DSP Harghita anunță că nu mai are niciun vaccin important pentru nou…

Sursa foto: Pixabay

DSP Harghita anunță că nu mai are niciun vaccin important pentru nou născuţi şi copii mici / ”Lipseşte vaccinul hexavalent, vaccinul ROR, vaccinul împotriva hepatitei B”

Cele mai importante vaccinuri pentru nou născuţi şi copii mici lipsesc din stocurile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a precizat, miercuri, pentru Agerpres, directoarea instituţiei, dr. Tar Gyongyi, care a opinat că din cauza unor astfel de crize scade acoperirea vaccinală în România.

„Noi deja avem stoc zero la cele mai importante vaccinuri pentru copii, pentru nou născuţi şi copii mici. (…) Lipseşte vaccinul hexavalent, vaccinul ROR, vaccinul împotriva hepatitei B. Pur şi simplu, copiii pleacă nevaccinaţi din spital cu hepatită B (vaccinul împotriva hepatitei B – n.red), primesc doar BCG, că din acela avem încă, din fericire, dar hepatită B nu primesc. După aceea, nu primesc la două luni, nu primesc la patru luni. Deja, din august, imediat au trecut patru luni. Copiii care s-au născut la începutul lui august, dacă nu ne vin (vaccinurile – n.red.), şi nu cred, pentru că nu am fost anunţaţi să primim vaccin hexavalent, vor fi nevaccinaţi deja cu al treilea vaccin pe care ar fi trebuit să-l primească conform vârstei”, a declarat dr. Tar Gyongyi.

Aceasta a subliniat că medicii de familie se confruntă cu „furia” părinţilor care ar vrea să îşi vaccineze copiii, dar nu există vaccinuri.

„Avem mari probleme, pentru că noi suntem cei care insistăm, întotdeauna, pe disciplina de vaccinare, cât de importantă e. Şi acum, explică-i părintelui. Şi ne confruntăm şi noi în mod direct, dar medicii de familie şi mai intens, cu furia părinţilor care consideră că, da, într-adevăr, e important să-ţi vaccinezi copilul şi noi insistăm pe acoperirea vaccinală şi pe disciplina de vaccinare şi noi, din păcate (nu avem vaccinuri – n.red.), nu din vina noastră, că noi am estimat foarte corect şi foarte exact cantităţile necesare şi nu le-am primit”, a spus şefa DSP Harghita.

Ea nu a putut preciza care este motivul pentru care lipsesc vaccinurile pentru copii, explicând că achizitorul central este Ministerul Sănătăţii, dar consideră că se pot găsi soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, respectiv existenţa unui stoc de rezervă, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări europene.

„Deci, este o metodă consacrată (în ţările europene – n.red.), există un stoc de un an sau doi ani, depinde de ţară, din care, întotdeauna se scoate, în ordinea expirării, bineînţeles, doza necesară şi se menţine (stocul existent – n.red.), aşa cum există stoc de corturi, de pături etc. Ştiu că costă bani, dar există fonduri europene, există resurse din care să-ţi rezolvi această problemă, pentru că e foarte dăunător. Noi luptăm aici, pe teren, pentru respectarea disciplinei şi după aia suntem ridiculizaţi, practic, de medicii de familie şi de părinţi”, a arătat dr. Tar.

Ea a mai vorbit despre importanţa vaccinării împotriva bolilor copilăriei şi a spus că a o astfel de situaţie, în care vaccinurile pentru bebeluşi şi copii mici să lipsească, nu s-a mai întâmplat de câţiva ani.

„Merg la sfârşitul săptămânii la un seminar cu UNICEF în care suntem instruiţi cum să facem recuperare vaccinală. Dar ei nici nu se gândesc că recuperarea vaccinală trebuie să o facem pentru că nu am avut vaccin. Ei au organizat acest seminar pentru categoriile care nu vor să se vaccineze sau omit să se prezinte la timp. (…) Dar acolo, voi fi nevoită să le spun că problema noastră centrală nu e cu ei, este atunci când nu avem vaccin. Şi asta nu s-a mai întâmplat. Nu m-aş fi aşteptat ca după COVID să mai ajungem în situaţia asta”, a mai spus şefa DSP Harghita.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Pfoai… pai daca era USR la guvernare acum rupeau televiziunile de stiri cu treaba asta… asa cu respectatul Rafila nu e asa problema… sa astepte si copiii aia ca doar unde e graba cu vaccinurile alea…

 2. Un vaccin anti prostie nu ai incercat?!
  Sunt convins că ar fi facut minuni!
  Poti incerca cu cimitirol, lopatin și aminamin!

 3. Trebuia sa încerci cimitirol, lopatin si amnamin!

 4. La faza asta, ca și la altele, nu trebuie demisia lui Rafila, trebuie executarea lui Rafila și a CCC (Ciolacu, Ciuca si Ciolanis).

 5. Bravo, Romania….
  Dle Haos, cata dreptate ati avut in 1 Octombrie 2021 cand ati spus:
  „Klaus Iohannis: Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc azi. Statul român a ESUATt în misiunea de a-și proteja cetățenii.
  01.10.2021
  Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, condoleanțe familiilor pacienților decedați în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care și-au pierdut viața șapte persoane internate în secția de Terapie Intensivă. Președintele spune că „este o zi neagră” și că „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.

  Azi, citim asta si constatam ca NIMIC nu s-a schimbat, NIMIC din 2014 incoace de cand v-am votat degeaba!!!

  Dna Avocat al poporului, poate le trebuie si la DSPuri „un sistem electronic”!!

 6. „Nu m-aş fi aşteptat ca după COVID să mai ajungem în situaţia asta”.
  Păi cum așa, că acum 2 luni dl. Rafila spunea, referindu-se NUMAI la vaccinurile anti-COVID care vor trebui distruse pentru că au expirat sau urmează să expire: „Dacă discutăm de vreo 15 milioane de vaccinuri, sigur sunt 100-200 de milioane de euro.”
  Deci:
  – coroborând cele două informații;
  – luând în calcul numai vaccinurile nefolosite (și nu pe toate);
  – luând în calcul numai suma minimă, de 100 de milioane, care putea fi folosită pentru vaccinuri utile copiilor;
  …putem trage concluzia că din contră, era de așteptat să ajungem în situația asta după COVID.

 7. Si care.i problema ,sa le faca vaccin cu a tot videcatorul SARS-CoV-2

 8. Di.gi.tal romanyan Id.ent.iti

 9. E o viziune a PSD asupra cetatenilor pe care a sintetizat-o Banicioiu: AVEM DE TOATE….

 10. Cand se vor prinde aia din Har-Cov ca UDMR-ul ii tine in saracie de 30 de ani ca sa ii cumpere usor Budapesta?