G4Media.ro

Dragnizarea lui Ciolacu

Dragnizarea lui Ciolacu. Imagine creata cu ChatGPT

Dragnizarea lui Ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a schimbat vizibil în jumătatea de an petrecută în funcția de premier. Înainte de a ajunge la Palatul Victoria, am avut o discuție despre virusul puterii cu un politician pesedist cu experiență. I-am spus atunci că în pereții Guvernului, îmbâcsit în lambriurile vechi care tapetează cabinetul premierului, viețuiește un microb letal. Acesta i-a infestat pe aproape toți cei de dinaintea lui. Primul simptom: capul politicienilor începe să se umfle periculos.

Odată instalată, boala evoluează cu ajutorul camarilei și oportuniștilor. O faună pestriță începe să roiască din prima zi în jurul premierului, asigurându-l că este cel mai bun, cel mai deștept și cel mai înțelept dintre toți politicienii mărunți din jur. Capul se umflă și mai tare, până când premierul devine orb și surd. Nu mai vede și nu mai aude nimic, se decuplează încet de realitate, transformându-se periculos într-un mic satrap.

De fapt, premierul-cu-capul-umflat devine un simplu instrument în mâna unor manipulatori profesioniști și lacomi, atârnători pe lângă toate guvernele sau oportuniști nou apăruți în peisaj, care știu cum să-i hrănească vanitatea pentru a primi la schimb acces la beneficiile puterii. Premierul deja bolnav știe toate astea, dar nu face nimic să se trezească din beția puterii care i-a paralizat instinctul de supraviețuire.

În ultima fază a bolii, toți au ajuns să creadă sincer că statul sunt ei, uitând complet cum au ajuns în vârful lui. De aici, începe, inevitabil, căderea.

Pesedistul experimentat m-a asigurat că lui Ciolacu nu i se va întâmpla așa ceva, că a învățat din greșelile predecesorilor și că este suficient de abil și de lucid cât să evite dragnizarea. Chiar dacă nu a ajuns vreodată premier, Liviu Dragnea a luat virusul puterii din pereții Guvernului pe care l-a condus în forță prin interpuși, fie că s-au numit Grindeanu, Tudose sau Dăncilă.

Numai că pesedistul s-a cam înșelat în privința lui Marcel Ciolacu, în ciuda vastei lui experiențe politice.

După ce a ajuns liderul PSD, Ciolacu a dat toate semnalele că nu dorește să repete erorile lui Dragnea. De când a ajuns premier, se comportă însă aproape la fel. Cea mai periculoasă este camarila adunată în jurul său, cu o protejată lacomă de bani, putere și influență. Pentru ea este dispus să ceară diverse favoruri, să intervină, să se expună iar baronii o percep deja ca centru de putere în partid.

Protejata și-a răspândit sora și prietenele prin CA-urile unor instituții de stat, unde n-ar fi ajuns vreodată dacă Ciolacu nu era premier. O rețea de firme din Buzău, toate legate de Ciolacu sau de protejata lui, prosperă din contracte cu statul, cu primării controlate de PSD. Vezi afacerea de la sector 3 dezvăluită de G4Media.ro.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În cercul intim de apropiați au reușit cumva să pătrundă patroni dubioși de presă sau oameni de afaceri cu reputație îndoielnică. Ei se ocupă de protejată, de nepot, de vacante și de alte combinații. Din lumi și generații diferite, cei doi patroni de presă infiltrați în proximitatea premierului s-au confruntat în trecut cu probleme penale. Nici un politician onest n-ar căuta compania lor.

La fel ca Dragnea, Ciolacu crede că totul poate fi aranjat și cumpărat cu ajutorul consultanților și firmelor de lobby. Vă amintiți scandalul cu ambasadorul României la Washington în timpul recentei vizite efectuate în Statele Unite? Unul dintre motive acesta pare să fi fost: Ciolacu s-ar fi bazat mai puțin pe instituțiile statului român, contând mai mult pe ușile deschise de lobbiști. Adrian Năstase, Liviu Dragnea și acum Marcel Ciolacu au crezut că își pot cumpăra supraviețuirea politică sau, după caz, imunitatea, în afara țării. Primii doi s-au înșelat grav.

La fel ca Dragnea, Ciolacu cumpără cu bani grei tăcerea presei, numai că sumele puse la bătaie sunt semnificativ mai mari. Liderul PSD are la dispoziție subvenția generoasă primită de partide lunar de la stat pe care o cheltuiește în mare parte pentru mituirea televiziunilor de știri, asigurându-se astfel că nimic din ce citiți aici nu va fi vreodată pus în dezbatere. Așa a reușit, de pildă, să-l dea afară în liniște pe secretarul de stat pe problemele revoluționarilor după ce Recorder a publicat integral dosarul său de revoluționar la pachet cu marile semne de întrebare legate de activitatea sa de revoluționar la Buzău.

Manevrarea arbitrară a puterii este încă un semn de dragnizare. Liberalii și pesediștii s-au plictisit deja de ședințele coaliției unde dezbat ore în șir diverse probleme pentru ca în final decizia să fie luată în spatele ușilor închise de Marcel Ciolacu și de Nicolae Ciucă. Nici în propriul partid deciziile nu se iau altfel. Acolo cel puțin nu se mai consultă aproape cu nimeni.

Mai nou, la ședințele de coaliție, Ciolacu ar fi început să facă paradă de abilitățile sale de premier, alt semn că forma capului a început să capete proporții.

Tot de Dragnea amintesc inițiative legislative de tipul majorarea pragului la evaziune fiscală la 1 milion de euro. Fostul lider PSD îndrăznise să îl ridice doar până la 100.000 de euro, sub care evaziunea nu este considerată infracțiune. Ciolacu a plusat de zece ori mai mult pentru clientela de partid în an electoral: liber la furt sub 1 milion!

În plan economic, regăsim lozinici întregi din epoca Dragnea, de la patriotismul economic la atacul la capital și lupta cu multinaționalele într-o variantă mult mai soft, este adevărat, cu promisiuni de creșteri de pensii și salarii greu de acoperit fără majorarea deficitului bugetar peste pragurile convenite cu Comisia Europeană.

Încă nu a început să se ia la trântă cu instituțiile statului, cum a făcut Dragnea, dar nici departe nu este. La ultimul interviu dat la România TV, am văzut un Marcel Ciolacu foarte agitat, aproape nervos, departe de calmul său proverbial, teribil de iritat că nu este lăsat în pace. Cine îl deranjează totuși? Ce l-a făcut să-și piardă cumpătul?

Mătăniile bătute la muntele Athos ne indică un Marcel Ciolacu intrat în campanie electorală din primele zile ale anului. Liderul PSD știe că în 2024 va trebui să se răfuiască cu Klaus Iohannis dacă dorește să candideze la președinție. Nu există altă cale.

Prin urmare, a început războiul cu șeful statului, printr-o manevră înșelătoare, în stilul său consacrat. Pesediștii au împins peste tot informația că președintele Klaus Iohannis ar avea o șansă reală de a ajunge președintele Consiliului European, în locul lui Charles Michel, care ar urma să demisioneze pentru a candida la Parlamentul European. Numai că aceste șanse sunt în realitate minime, aproape nule, însă tot PSD va fi cel care îi va pune în cârcă președintelui Iohannis „un nou eșec” dacă nu va fi numit.

Pesediștii sunt cei care umflă azi subiectul cât pot, în frunte cu Marcel Ciolacu, pentru a-i contabiliza pe viitor lui Klaus Iohannis noi rateuri de răsunet. Asta nu înseamnă câtuși de puțin că președintele Iohannis nu-și dorește funcția de președinte al Consiliului European sau că nu va încerca să negocieze în acest sens. Numai că nici liberalii, nici Cotroceniul n-ar fi făcut deocamdată mare caz din asta.

Desigur, Ciolacu nu este Dragnea. Dimpotrivă. Sunt multe pe care nu le face, cum ar fi demolarea justiției în Parlament sau mediatic, războiul cu „statul paralel”, protejarea baronilor PSD anchetați de DNA. A întors PSD pe orbita europeană și a renunțat complet la atacarea Bruxelles-ului. Ciolacu nu se compara cu Dragnea sau alți lideri PSD la capitolul afaceri. Nu există deocamdată indicii sau informații că este corupt.

Dragnizarea este însă un proces lent, de durată, care începe abia după ce capul se umflă suficient de tare, încât politicianul aflat în vârful puterii, deși ajunge orb și surd, simte totuși că începe să-i fugă pământul de sub picioare. Dragnizarea devine completă dacă liderul PSD va confunda până la capăt guvernarea cu lupta pentru cauze personale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. „Alo, breten Marsel? Mei, gardian de la bușcărie, trecut bine de 60 de ani, zice că l-au năpădit amintire și tare ar mai trage câteva fum de cigarette fabricat in Bulgarie la pachet cartonat, nu mai amintește bine cum le zice, parcă BT cartonat.
  Rog la tine să trimit la mine câteva pachet bine ascuns în franzela boieresc Boromir !
  Aleikum Salaam!”

 2. 👋Excelent!

 3. In Sectorul 4 taxa pe gunoi s-a dublat.

  Cu inflația asta cine ar tb sa lupte?

  PSD a trecut la faza de jupuire, Băluță și PSD sector 4 asta fac.

  Ce se întâmplă cu PSD?!? Nu urmează alegeri, nu înțeleg de unde atât dispreț fix de tip Dragnea.

 4. Si totusi…aproape 1 din 3 romani voteaza Kiolaku

 5. „… am avut o discuție despre virusul puterii cu un politician pesedist cu experiență…”
  „Pesedistul experimentat m-a asigurat că lui Ciolacu…”
  „Numai că pesedistul s-a cam înșelat…”
  Mai mult ca sigur, pesedistul cu experiență nu există și discuția nu a avut loc. Dacă există numiți-l. Dacă discuția a avut loc, spuneți-ne cănd. Astfel ne veti dovedi ca nu sunteți infectat cu “virusul puterii” (presa – a 4-a putere in stat…) și că nu v-ați “dragnizat”.

 6. Boala prim-miniștrilor români cred că este corect diagnosticată, dar cu privire la dragnizare aș îndrăzni o opinie puțin diferită.

  Domnii Dragnea, Năstase, sau D Voiculescu, pentru a da câteva exemple, au făcut parte din cleptocrație înainte de a intra în funcții politice, deși știau bine că pe scenă este locul marionetelor lor.

  Domnul Ciolacu nu se poate dragniza pentru că domnia-sa nu este victima contradicției dintre statutul de „păpușă” și „păpușar”, nu este un cleptocrat care are ambiții politice, încălcând astfel linia de demarcație între cele două lumi și nu este nici „păpușa care a căpătat viață” și vrea să fie independentă.

  Domnul Ciolacu face ceea ce i se spune, precum o doamna Dăncilă care și-a angajat profesor de oratorie, astfel încât să fie capabilă să lege două propoziții pentru a alcătui o frază. Când se va observa că nu mai răspunde la comenzi, domnului Ciolacu i se va cere să aleagă: un post confortabil la BNR, sau garajul Rahova.

  Deocamdată, în Fortaleza nu a fost semnalată prezența unui rezident nou cu numele Ciolacu. …Și nu cred nici că va fi viitorul președinte al României.

 7. Cuie Miolacu

 8. si sa nu uitam: ciolacu face si el parte din fauna pestrita pomenita de autor, nu e vreun nevinovat cu potential de mare politician

  • “Ciolacu face și el parte…”

   Domnul Ciolacu este doar o marionetă a cleptocrației, firește, aleasă și “fauna pestrița…”.

   Dar domnia-sa nu poate fi “Dragnea” pentru ca nu este un cleptocrat care dorește sa ocupe și o funcție publică importantă.

   Pe de altă parte, în esență, conform celor scrise, domnul Dragnea a dorit să devină un oligarh. Adică, membrul unui grup restrâns de persoane extrem de bogate care decid și tot ei pun în operă cu privire la destinul unui stat . Ei bine, România NU se poate transforma din cleptocratie în oligarhie. Niciodată clasa (mai numeroasă) a cleptocratilor nu va permite ca toată puterea politică și economică să fie în mâinile unui număr restrâns de persoane. Ar fi nevoie și de lideri capabili/autoritari.

   …Și, foarte probabil, nici partenerii occidentali nu ar accepta.

 9. Articol magnific, fără cusur pentru care mă descopăr și mă înclin. Din ciclul Briciul lui Dumnezeu.

 10. Chiar nu face ”protejarea baronilor PSD anchetați de DNA.”? Mi se pare ca tot citesc cum sunt inchise dosare cu tot felul de motivatii! Cred ca DNA-ul este bine mersi constituit din oamenii PSD ului. Iar Firea, apropo Justitie, iar apare ca un meteorit rau pe cerul Bucurestiului.

 11. Cu toate greșelile și părțile negative reliefate,chiar e diferență între Dragnea și dl.Ciolacu și nu cred că acesta din urmă l-a luat ca model pe Dragnea.

 12. evident, dupa alegeri se asterne meritocratia si bunele practici democratice … convenite la congresul al xiv lea

 13. Mda, citesc din nou, nu inteleg multe, de ex de ce trebuie Ciolacu sa se rafuiasca cu Iohannis daca vrea sa candideze la presidentie? Nu iese Iohannis din carti dupa doua mandate? De ce nu este corupt daca are o protejata in umbra careia infloresc afaceri de milioane de euro, de la Bucuresti pana la Buzau? De de nu merge pe urma lui Dragnea daca da legi favorabile evazionistilor, plusand-ul pe Dragnea de la 100000 euro la un milion de euro? Articol bun al lui Tapalaga dar cred ca unul din paragrafe a fost scris sa indulceasca efectele inceputului acestui articol. Oricum, multumim, este o minune ca G4Media mai exista.

 14. … numai pentru ce a spus facand matanii in Grecia despre razboiul din Ucraina si ar trebui sa se duca spre zero cu procentele lui cu tot.🤮