G4Media.ro

Două exemplare de delfin roz, o specie pe cale de dispariţie, salvate…

Sursa foto: Wikimedia Commons - Flickr / Michelle Bender

Două exemplare de delfin roz, o specie pe cale de dispariţie, salvate în Columbia, unde rămăseseră blocați în ape de mică adâncime

Două exemplare de delfin roz, o specie pe cale de dispariţie, au fost salvate dintr-un afluent al Rio Meta, un râu din estul Columbiei, unde rămăseseră blocaţi în ape de mică adâncime, a anunţat luni Marina columbiană, potrivit AFP, citată de Agerpres.

O înregistrare video difuzată de instituţie arată mai mulţi agenţi în uniformă care transportau mamiferele folosind un hamac, apoi specialişti care verificau starea animalelor, stropindu-le continuu cu apă.

În faţa riscului iminent de moarte a mamiferelor, experţii au acţionat rapid, echipaţi doar cu hamace şi plase de pescuit.

În aproximativ 17 minute, aceştia au scos femela şi puiul ei din estuarul în care rămăseseră blocaţi, s-au asigurat că delfinii erau sănătoşi şi, în cele din urmă, i-au eliberat la Cano Juriepe, la aproximativ 500 de metri depărtare, a declarat pentru AFP Erika Gomez, coordonatoarea Fundaţiei Omacha, care a participat la operaţiunea de salvare, în apropiere de graniţa cu Venezuela, alături de forţe de securitate, autorităţi de mediu şi ONG-uri.

Operaţiunea a avut loc pe 13 februarie în urma unei alerte date de comunitatea locală, potrivit aceleiaşi surse.

Femela adultă cântărea aproximativ 140 de kilograme, iar puiul său, tot o femelă, circa 35 de kilograme, a precizat Erika Gomez, care este biolog.

Habitatul delfinului roz, a cărui denumire ştiinţifică este Inia geoffrensis, se întinde din Brazilia până în Venezuela, trecând prin Columbia, Peru, Ecuador şi Bolivia.

Inia geoffrensis este o specie ameninţată cu dispariţia, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).

Conform Institutului de Cercetare pentru Resurse Biologice Alexander von Humboldt, „pescarii (sunt) principalii călăi ai delfinului roz din Columbia, un mamifer care poate ajunge la 2,8 metri lungime şi la o greutate de peste 220 de kilograme”.

Şi alţi factori joacă însă un rol în dispariţia treptată a delfinului roz din Columbia: contaminarea cu mercur a râurilor şi încălzirea globală, care provoacă modificări ale debitelor afluenţilor din habitatul lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...