G4Media.ro

Dosarul “Vizită la Trump”, restituit definitiv la DNA / Liviu Dragnea şi…

Foto: Liviu Dragnea și Donald Trump

Dosarul “Vizită la Trump”, restituit definitiv la DNA / Liviu Dragnea şi Cristi Burci au fost trimiși în judecată acum trei ani/ Decizia de restituire, luată după ce magistraţii au fost înlocuiţi  / Unul dintre noii judecători a suspendat condamnarea lui Puiu Popoviciu și l-a eliberat pe Dragnea

Completul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a restituit definitiv la DNA dosarul “Vizită la Trump” privindu-i pe Liviu Dragnea şi Cristi Burci, potrivit portalului CAB.

În aprilie 2023, Tribunalul București a retrimis procurorilor DNA dosarul care investighează modul în care Liviu Dragnea a ajuns la ceremonia de inaugurare a fostului președinte Donald Trump, potrivit minutei de ședință. Decizia a fost contestată de procurori.

În octombrie 2022, judecătorul de de cameră preliminară de la Tribunalul București a exclus audierile făcute de FBI în dosarul DNA “Dragnea – vizită la Trump” și a cerut DNA să remedieze presupuse vicii de procedură, potrivit minutei consultate de G4Media.

În mai 2021, Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea, acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia inaugurării președintelui SUA de la acel moment, Donald Trump. În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghe Dimitrescu – fost consul general al României la Bonn, afaceriștii Dan Valentin Belcea și Cristi Burci, fiul său Carlo Burci.

Procurorii DNA îl acuză pe Dragnea că ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru el și pentru PSD, în schimbul cărora a încercat să influențeze premierul și alți miniștri din guvernele PSD. Foloasele necuvenite ar fi vizita la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump și servicii de lobby.

Decizia completului de cameră preliminară de la Curtea de Apel:

Admite contestaţiile formulate de către contestatorii inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert împotriva Încheierii din data de 26.04.2023 pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti în dosarul penal 14451/3/2021/a1.

Desfiinţează în parte Încheierea atacată şi în rejudecare:

Dispune excluderea mijloacele de probă efectuate de procuror faţă de contestatorii inculpaţii din prezenta cauză, în perioada 19.03.2018-12.01.2021,

Constată nulitatea Ordonanţelor de continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021.

Constată nulitatea Ordonanţelor de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021.

Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie.

În baza art 347 C.pr.pen respinge contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva Încheierii din data de 26.04.2023 pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti în dosarul penal 14451/3/2021/a1. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 12.04.2024”, este decizia definitivă a instanţei.

Decizia a fost luată de completul format din judecătorii Adriana Pencea şi Laurenţiu Modoran după ce judecătoarele Carmen Cristian Craiu şi Mihaela Niţă au fost înlocuite prin decizii administrative ale conducerii instanţei.

Judecătorii care au luat decizia definitivă, Adriana Pencea şi Laurenţiu Modoran, sunt considerați apropiați de fosta șefa a CAB și CSM, actuala judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea. Judecătoarea Adriana Pencea este cea care a suspendat condamnarea fugarului Puiu Popoviciu și l-a eliberat pe Dragnea din penitenciar.

Judecătorul Laurenţiu Modoran a făcut obiectul publicării în presă a unui clip video de la o petrecere privată în care se vedea cum băga bancnote în sutienul unor dansatoare.

Cine e Cristi Burci

Este patronul ziarului Adevărul și fost proprietar al Prima TV. Este considerat un om de afaceri apropiat de PSD, cu relații transpartinice. A fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri pe lângă fostul premier Viorica Dăncilă.

Jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews.ro, a dezvăluit, în noiembrie 2017, că Gheorghe Dimitrescu este cel care a plătit din partea PSD 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea, „cât mai curand posibil”, întâlniri la vârful administrației americane. În schimb, Dragnea l-ar fi ajutat pe Dimitrescu să ajungă consul la Bonn.

G4Media.ro a scris încă din iunie 2019 că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani. În cursul anului 2019 s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane au cerut informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu.

G4media.ro a arătat aici, pe larg, cum a fost înlocuit completul şi cine sunt judecătorii care au luat decizia de restituire a dosarului la DNA. Vezi şi care erau acuzaţiile aduse lui Liviu Dragnea şi Cristi Burci. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Articolul e insotit de tabloul „Milogi la portile Americii”, operă contemporană sinistră.

  2. Cum sa nu-ti bagi piua in ea de tara?

  3. o tara a la Ioannis, sau mai bine zis a la Voiculescu. „Nu avem toata puterea pana nu avem si justiția”. Sa fim noi sănătoși, ca ne vad ăștia cu prima ocazie. Aia e

  4. Bine ca accidentul cu Monica Macovei a mers struna. Acolo nu se prescrie nimic, nu se ia nimic de la zero, nu se intorc dosarele la baza.