G4Media.ro

Dosarul Revoluției: Parchetul susține că urmărirea penală nu este afectată de motive…

Dosarul Revoluției: Parchetul susține că urmărirea penală nu este afectată de motive de nelegalitate, după ce Înalta Curte a decis că ancheta trebuie luată de la capăt

Parchetul General susține că urmărirea penală în Dosarul Revoluției nu este afectată de motive de nelegalitate, după ce Înalta Curte a decis că ancheta trebuie luată de la capăt.

Comunicatul de presă integral:

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Încheierea din data de 10.11.2021, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația PÎCCJ și a hotărât restituirea dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului, a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate.

Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum și probele rămase câștigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului. Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reținute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii.

În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale.

Context

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis miercuri, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar, potrivit minutei de ședință. În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.

Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Procurorii vor fi nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți.

Citește integral

Decizie definitivă: Dosarul Revoluției din 1989 e întors la Parchetul Militar. Ancheta trebuie refăcută, la 32 de ani de la evenimentele în care au fost uciși peste 1.100 de oameni

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

  • Romania e condusa de fosta securitate ceausista prn intermediul i.i.c.m.e.r. si c.n.s.a.s..
   Dovada e ca niciun partid si nicio organizatie nu a eliminat pensiile speciale ale ofiterilor de securitate ceausisti, ale militienilor ceausisti si a militarilor care au tras in popor la revolutie.

 1. Se aude muzica… e un tango sau mars funeral?

 2. hotii astia asteapta sa moara iliescu si apoi sa rezolve dosarul ca prin minune si sa il declare ca fiind singurul vinovat. tin pariul asta cu oricine!

  • Cam asa pare…si complicii lui distrug de 31 de ani Romania….

  • Peste 50 de ani, la 25 dupa ce o sa moară Iliescu, o să ne zică zică că securitatea s a împușcat cu armata si ca sa semene a revolutie au impuscat civili. Cine a câștigat!?😈 Știm.

 3. Ce vrea să ne spună Parchetele, nu ne interesează!

 4. rezultatul final va veni in momentul oportun

 5. Din 2016 exista USR pe buletinul de vot, de ce tot votati cu PSD? Nu vedeti ca PSD ne omoara tara? De ce sunteti un popor de prosti?

  • @ Gunoi
   Puișor, vezi ca nașul USR e generalul Talpeș de la SIE, din epoca Iliescu.
   Schimbă placa !

  • @ Motz
   Papagal, vezi ca Iliescu este inca presedinte de onoare la PSD. Nu am auzit sa i se fi retras „distinctia” asta.

 6. Romania e condusa de fosta securitate ceausista prn intermediul i.i.c.m.e.r. si c.n.s.a.s..
  Dovada e ca niciun partid si nicio organizatie nu a eliminat pensiile speciale ale ofiterilor de securitate ceausisti, ale militienilor ceausisti si a militarilor care au tras in popor la revolutie.

 7. G4 media aveti de gand sa ascundeti comentariile romanilor revoltati maxim pt ticalosiile acestor mafioti? Nu va e rusine pt aceasta mizerie? Va platesc borfasii si infractorii ca sa ce? Sa-i lingeti in khiur?

 8. Un prost abereaza pe aici. De unde l-ai mai scos si pe Talpes, Motz?

 9. Intelegem bine!!!
  Nu, nu, „Incheierea de la PICCJ nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate.”, DAR „s-au retinut” motive de tergiversare inca vreo 30 de ANI!
  E corect, Parchetule general?!
  J……..r!!!!

 10. Justitia romana dixit : „Cat avem salarii mari si pensii speciale, nici in C…R nu ne doare. In rest, asteptam ca ilici si urmasii celor impuscati la busculada din decembrie 1989, sa prinda virajul la cele sfinte, iar noi sa traim cat mai mult si cat mai bine”