G4Media.ro

Dosarul filajului la jurnaliști și magistrați, clasat a doua oară / Procurorul…

sursa foto: Unsplash

Dosarul filajului la jurnaliști și magistrați, clasat a doua oară / Procurorul arată că au fost implicați paparazzi de la Gandul Media Network, firma patronată de soția lui Radu Budeanu, dar și că ancheta trebuia făcută imediat, la cald

Procuroarea Viviana Ciucă de la Parchetul Curții de Apel București (PCAB) a clasat dosarul filajului la jurnaliști și magistrați pentru faptele de hărțuire și violare a vieții private, potrivit unui document consultat de G4media.ro.

Procuroarea arată însă că 11 persoane au fost implicate în operațiunea de supraveghere a jurnaliștilor Alex Costache (G4media.ro/Știrile TVR) și Cosmin Savu (România, te iubesc!, Știrile Protv) și a magistraților Horațiu Radu (adjunct al procurorului general la acea dată, candidat pentru funcția de procuror general al României) și Răzvan Păștilă (judecător la Tribunalul Ilfov).  În seara zilei de 20 februarie 2020, aceștia sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu într-un restaurant bucureștean.

Potrivit documentului PCAB, printre cele 11 persoane implicate, 7 erau angajate ca jurnaliști cu drepturi de autor la trustul de presă Gandul Media Network SRL și alte două ca fotografi-paparazzi. Alte două persoane, două femei, erau prietene ale angajaților Gandul Media Network.

Potrivit altor documente din dosar, unul dintre așa-zișii jurnaliști, Vlad-Eugen Dragomir, a fost polițist de frontieră și a venit la locul operațiunii cu un autoturism împrumutat de la Ionuț-Gabriel Olaru, un fost ofițer SRI, patron al unor firme de detectivi particulari.

Aceștia au susținut în fața procurorului că ținta documentării în teren ar fi fost jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu întrucât ar fi fost ”persoane publice” și ”prezentau un interes pentru publicația acestora și cititorii ei”. Pontul despre întâlnirea celor doi jurnaliști l-ar fi avut Dan-Andrei Năstase, angajat la Gandul Media Network.  Paparazzi au declarat că nu au știut cine sunt persoanele cu care s-au întâlnit jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu, ”aflând abia ulterior că sunt magistrați, astfel încât dacă ar fi știut nu ar mai fi efectuat activitățile respective”.

La fața locului, paparazzii de la Gandul au realizat fotografii cu cei doi jurnaliști vizați care s-au întâlnit cu magistrații Horațiu Radu și Răzvan Păștilă. La plecare, unul dintre jurnaliști, Alex Costache, a fost urmărit până în dreptul casei, fără ca paparazzi să poată să îi facă fotografii pe drum, se arată în ordonanța de clasare a PCAB.

Foto: fragment din ordonanța de clasare a PCAB

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, Gandul Media Network SRL, care editează publicația online gandul.ro, este deținută de Claudia-Cristina Săvulescu-Budeanu, soția lui Radu Budeanu, fondatorul tabloidului Cancan, condamnat penal la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că a dus o geantă cu 3,8 milioane de dolari mită de la magnatul Energiei Bogdan Buzăianu către fostul ministru PDL Elena Udrea.

De ce a fost clasată ancheta pentru hărțuire

Procurorul de caz a arătat că episodul ar fi fost unul izolat, nu ”în mod repetat”, ceea ce înseamnă că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de hărțuire. În plus, ancheta ar fi trebuit realizată la cald, imediat, nu după 1 an și jumătate.

De ce a fost clasată ancheta pentru violarea vieții private

Ancheta a fost clasată și sub aspectul infracțiunii de violare a vieții private întrucât ”nu a rezultat că fotografiile/imaginile prezentate public ulterior au fost obținute prin plasarea, fără drept, a unor mijloace tehnice de înregistrare audio sau video”, ci au fost făcute de paparazzii de la Gandul Media Network cu un aparat foto și cu telefoanele proprii.

Foto: G4Media.ro/ fragment din ordonanța de clasare a PCAB

Procurorul de caz indică, indirect, faptul că jurnaliștii și magistrații vizați de operațiunea paparazzilor au posibilitatea de a-i acționa în judecată în civil, dacă se consideră prejudiciați, și faptul că CNA a sancționat postul RTV pentru că ”nu a asigurat informarea imparțială și cu bună-credință a publicului” atunci când a prezentat imaginile cu cei 4 jurnaliști și magistrați.

Context. Inițial, după operațiunea din data de 20 februarie 2020, a doua zi, pe 21 februarie 2020, RTV a difuzat imagini de la petrecerea respectivă prezentând lucrurile drept un veritabil complot pentru numirea procurorului general al României, o ”bombă de presă, linșajul din justiție, întâlnire conspirativă la șpriț, întâlnire conspirativă între magistra’i și jurnaliști, rețeaua deontologii surprinsă în plin complot, dovada clară că roțile justiției subterane sunt în cârdășie cu deontologii din presă, filmări nocturne cu magistrații care au vrut să pună monopolul pe parchete”, se arată în documentul Parchetului Curții de Apel București.

De notat că procurorul Horațiu Radu, pe atunci adjunct al procurorului general, candidase pentru funcția de procuror general al României, dar nu a fost selectat, ci a fost preferată procuroarea Gabriela Scutea de către ministrul Justiției din acea vreme, Cătălin Predoiu, și de către președintele Klaus Iohannis.

Imaginile de la RTv au fost preluate de evz.ro – care a publicat un veritabil raport de filaj, pe ore, inclusiv de la toaletă, din seara întâlnirii dintre magistrați și jurnaliști -, de către luju.ro și gandul.ro.

Aceste publicații, printre care inițial s-a numărat și Antena 3, au alimentat în cursul procedurii de selecție a procurorului general teza unui complot între magistrați și jurnaliști cu scopul de a impune numirea procurorului general al României.

Foto: captură Antena 3 din februarie 2020

După incident, procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul militar București a deschis un dosar în care investiga presupusa implicare a unor servicii secrete în operațiunea de filaj. Procurorul Pîrlog a apucat să ridice imagini de pe camerele de supraveghere și să trimită adrese la serviciile secrete.

Ulterior, dosarul a fost infirmat de procurorul general al României Gabriela Scutea și transferat la DIICOT. Procurorul Robert Fleckhammer de la DIICOT a anchetat aproape un an dosarul, l-a clasat, însă apoi deciza de clasare a fost infirmată de șefa interimară a DIICOT, Oana Pâțu, și de către instanță, sub aspectul infracțiunilor de hărțuire și violare a vieții private.

Ulterior, dosarul a fost declinat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, de unde a fost preluat de Parchetul Curții de Apel București.

După incident, președintele Klaus Iohannis a declarat: ”Faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept. Solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei asemenea. Astfel de situații ar fi intolerabile”.

În martie 2021, filajul la jurnaliști și magistrați a fost menționat în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului: „Unii reporteri au continuat să fie hărțuiți, dați în judecată sau amenințați de către autoritățile pe care le-au investigat sau de către interpuşii lor”. Și decizia procuroarei generale Gabriela Scutea de a infirma probele inițiale a fost remarcată.

Ulterior, jurnaliștii G4media.ro Dan Tăpălagă, Cristian Pantazi, Alex Costache și Marian Păvălașc, care au scris despre implicarea în operațiune a mogulilor media cu probleme sau condamnări penale, Radu Budeanu, Dan Andronic sau Sebastian Ghiță, au fost dați în judecată de către Radu Budeanu, soțul patroanei de la Gandul Media Network. (sursa foto: Unsplash)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. În cazul ăsta trebuie cercetat, cel puțin disciplinar, procurorul DIICOT care a tărăgănat ancheta, neefectuând-o „la cald”.
  Pe de altă parte, e de observat că aceeași rețetă a fost aplicată și pentru mușamalizarea anchetei în dosarul 10 August, respectiv trecerea de la parchetul militar la DIICOT, unde a fost ucisă ancheta. DIICOT pare să fi devenit groapa unde sunt îngropate dosarele importante ale mafiei amestecate dintre politicieni și securiști.

  • pai filiera DIICOT – HOSU – ROMANICA NORMALA EDUCATA PROFUND
   de asta sa fi fost deranjat FICUS ca propunerea lui STELIAN a fost HORODNICEANU la DIICOT?

  • Scutea Gabriela nu este in stare sa ne lamureasca ce s-a intamplat la spitalele Bals si Piatra Neamt sau la Arad si vreti sa ii descopere pe cei care au ordonat filaje sa ii sustina mandatul putred de procuror general?

 2. PENSII SPECIALE

 3. Nu v-ați lămurit încă ca după experienta DNA, mogulii și politicienii și-au dorit procurori șefi pe post de MARIONETE? Asta și-au dorit, asta au primit: Hosu, Scutea , Licu, Bologa ce sunt? Niște servitori ai unor interese de grup.