G4Media.ro

Dosarele 10 August, la un an de la evenimentele violente: Doar 18…

Dosarele 10 August, la un an de la evenimentele violente: Doar 18 huligani au fost inculpați și deferiți Justiției, niciun jandarm

La un an de la violențele din 10 august 2018, numai 18 huligani au fost identificați și deferiți Justiției. În schimb, niciunul dintre jandarmii violenți cu protestatarii pașnici nu a fost inculpat. Nici măcar șefii lor de la conducerea Jandarmeriei.

Coloneii Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș au fost dați jos recent de la conducerea Jandarmeriei (Cucoș a fost mutat la șefia Jandarmeriei Capitalei). Ei și comandantul operațiunii din Piața Victoriei, maiorul Laurențiu Cazan, au fost puși sub urmărire penală de Parchetul militar pentru abuz în serviciu, dar nu au fost inculpați. Diferența este majoră. În caz de inculpare, ei ar fi suspendați din funcție și puși la dispoziție.

Marele dosar 10 August. Dosarul conține plângerile a 708 protestatari împotriva jandarmilor care au acționat în piață, a șefilor lor, dar și împotriva fostului ministru de Interne, Carmen Dan și a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, aflat acum în pușcărie.

Noaptea de 10 spre 11 august: procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul militar București s-a autosesizat și a deschis dosarul 10 August.

14 august 2018: Cazul a fost preluat de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general.

21 septembrie 2018: Procurorii militari au început urmărirea penală împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, coloneii Sindile, Cucoș, a maiorului Laurențiu Cazan și împotriva fostului secretar de stat din MAI, cel care coordona prefecții, Dan Mihai Chirică. Acuzațiile sunt abuz în serviciu și participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals sau complicitate la aceste infracțiuni.

”Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, arătau procurorii militari în comunicat.

3 mai 2019: Procurorii militari au extins urmărirea penală in rem, de această dată, pentru complicitate la abuz în serviciu și la participație improprie la purtare abuzivă.

Procurorii militari vorbeau de diversiuni sau acțiuni de provocare menite să justifice intervenția în forță a jandarmilor, inclusiv împotriva manifestanților pașnici.

”S-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, arătau procurorii în comunicat.

1 iulie 2019: Procurorii militari au declinat însă ancheta la DIICOT pentru a se analiza reunirea cu un alt dosar deschis la parchetul anti-crimă organizată și care conținea plângerea șefilor Jandarmeriei privind o presupusă tentativă de lovitură de stat (acțiuni împotriva ordinii constituționale, infracțiuni ce sunt de competența DIICOT).

În septembrie anul trecut, Jandarmeria a acuzat o tentativă de lovitură de stat la mitingul din 10 august și a sesizat DIICOT pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale. Plângerea a venit după acuzații similare lansate de Liviu Dragnea și PSD.

Jandarmeria a sesizat DIICOT pentru articolul 397 alineatul 2 din Codul penal, secțiunea Infracțiuni contra securității statului:

Art. 397: Acțiuni împotriva ordinii constituționale

”Întreprinderea de acțiuni violențe împotriva persoanelor sau bunurilor săvârsite de mai multe persoane impreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau impiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea natională, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Plângerea Jandarmeriei a venit după acuzațiile de tentativă de lovitură de stat lansate de Liviu Dragnea și PSD. PSD a emis în septembrie anul trecut un comunicat în care reclamă astfel de fapte “exceptional de grave”.
”Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotrivă instituțiilor statului român și a ordinii constituționale. PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranță națională și autoritatea statului român. Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în Romania”, se arăta în comunicatul PSD.

24 iulie 2019: premierul Viorica Dăncilă insistă că protestele din 10 august au fost o tentativă de lovitură de stat și i-a comparat pe manifestanți cu ”vestele galbene” din Franța.

2 august 2019: DIICOT a decis reunirea celor două dosare. Cazul rămâne la DIICOT în instrumentare.

Dosarele huliganilor. Spre desosebire de jandarmii violenți, câțiva huligani au fost inculpați, arestați și deferiți Justiției. E vorba de 18 indivizi care au fost trimiși în judecată la sfârșitul anului trecut în două dosare intrumentate de Parchetul Capitalei și Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Este vorba de dosarele 33577/299/2018 și 33878/299/2018, aflate pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Au termene de judecată pe 17 septembrie, respectiv 10 septembrie, potrivit portalului instanțelor.

Dosarul privind violențele și furtul pistolului jandarmeriței Ștefania. Este primul caz ajuns în instanță, pe 29 noiembrie 2018. Ancheta s-a finalizat repede întrucât a fost instrumentată de Parchetul Capitalei cu polițiștii de la Capitală conduși de comisarul Radu Gavriș.

7 persoane sunt judecate pentru violențele împotriva jandarmilor Ștefania Nistor și Cristian Felega și pentru furtul pistolului jandarmeriței.

Laurențiu Gabriel Ilie, Claudiu Florentin Tănase, Tudor Alexandru Șuțoiu, Ionut Liviu Cojoacă și Claudiu Mihai Dobre sunt judecați pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. E vorba de huliganii care apar în imagini lovindu-i pe cei 2 jandarmi, în seara zilei de 10 august.

Daniel Dumitru este cel care a furat pistolul Ștefaniei Nistor și e judecat pentru nerespectarea regimului armelor și munitiilor, uz de armă și tulburarea ordinii și liniștii publice. Amicul lui, Mihail Gabriel Cristoloveanu, a tras cu pistolul furat pe un câmp și e judecat pentru uz de armă fără drept.

Dosarul altor huligani. 12 persoane au fost trimise în judecată de către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, la sfârșitul lui 2018, sub acuzațiile de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere, port și folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Vezi aici ce au declarat huliganii la anchetă.

Este vorba de Ionuț Mocanu, Bogdan – Marian Dinu, Adrian – Eugen Iordache, Daniel – Traian Someșan, Claudiu – Daniel Ticu, Ciprian – Valentin Velici, Georgian – Marian Voicu, Laurențiu – Gabriel Ilie (judecat și în dosarul furtului pistolului), Mihai Ștefan, Cosmin Nicușor Stroe și Petru Alexandru Ciumaș. Printre ei este și o femeie huligan, Ștefania – Aura Bădălan.

Sunt acuzați că au lovit jandarmi sau că au aruncat în ei cu sticle, pietre sau chiar cu cartușe trase. Alți sunt acuzați că au dat foc la tomberoane și că au făcut și aruncat cocktailuri Molotov spre jandarmi.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

42 comentarii

 1. In memoriam pentru 10 august; jandarmu-le apără-ți Țara, pădurile și neamul, nu pe Dragnea, Tăriceanu și tot clanul!

  https://stiri-ultima-ora.ro/in-memoriam-pentru-10-august-jandarmu-le-apara-ti-tara-padurile-si-neamul-nu-pe-dragnea-tariceanu-si-tot-clanul

 2. Acum iar o să înceapă văicărelile rezistenților ”Văleu, am fost gazați!”. „Gazați” fiind expresia lor pentru spray cu piper pentru dame luat în mufă.
  Băăăăă, dacă erați gazați, erați gazați. Adică acum nu vă mai văicăreați, if you get my drift.

  • Auzi gunoiule, ar fi frumos sa nu mai fii prost, sa iti bagi your drift in opinia ta, sa te duci cu psd-ul tau sa traiti pe Belina si sa ne lasi tu tarisoara asta frumoasa si chinuita, felicitari tuturor care au iesit la protest, datorita presiunii l-au inchis pe Dragnea si s-au linistit putin apele, pana si celor din PSD le era frica sa voteze altfel cu idiotul ala la conducere.

  • Pe Facebook ,ai avantajul că poți fi orice . Nu știu de ce unii aleg să fie doar IDIOȚI , vedea-te-aș …,,gazat cu spray cu piper pentru dame „, Menumorut ,postacule !

  • Mare Bou ești. Faci umbra degeaba pământului.

  • Eu inteleg ca exista trolli, dar e obligatoriu ca troll sa insemne si ca esti batut in cap, retardat, bolnav mintal?!

  • Au luat-o razna de tot trolii mafiei PSD-ALDE după 26 mai. Ne tot spun cum o vor ”în cur”, acuma ”în mufa”. După care vin și zic că ei nu-s progresiști și că nu vor în grup. Doar tradițional ”if you get my drift”- ce fătălău :))))))))))))

  • Cretin idiot ce esti tu .. probabil jegdragn

 3. Miliția is back ….

  • Nu e ca şi cum românii şi-au dat interesul faţă de ţară.

   Poate acum înţelegeţi de ce e rău să ai PSD la putere şi veţi merge la vot.

  • Sa mori tu ca romanii nu si-au dat interesul ptr tara si te asteptau pe tine, mesianicul, sa ii trimiti la vot.

  • 61% absenteism de la vot în 2016, asta după crima de la Colectiv.

   18% vot pentru PSD, care a devenit o victorie de 46% pentru PSD, din cauza nepăsării a aproape două treimi din ţară.

   Da, românii s-au îngrijit „bine” de ţară. Trebuie cinevă să le spună să meargă la vot, au rămas destui proşti care cred că toate partidele sunt la fel.

 4. Don’t feed the troll

  • Varane, îți bagi limba înmuiată in rahatul lui WoiCulescu si pe aici?
   Latrinar-ghițălău infect !

 5. Va rog sa nu blocați circulația. Sa stați ori in țarc ori pe la girafa cu mosu’. Lumea are treaba în oraș. Apropos, mișto titlul articolului… 18 huligani 🙂 gura păcătosului

  • Pe 10 august ne bea ma-ta la oo.

  • Se vede răutatea bugetarului PSDist împotriva oamenilor cinstiţi care nu au nevoie să cerşească un loc de muncă la partid, doar îşi cer drepturile constituţionale în faţa guvernului psihopat PSD.

  • E clar, postacilor Mafiei PSD-ALDE nu le mai ajunge nici ”nisipul în cur” și nici ”gazul în mufa”. O vor și pe la girafă. Dar nu de la oricine că-s și perverși, vor de la moși. Ce să le faci săracii, s-au dobitocit de la atâta ”stat în țarc”, cum le place lor.

 6. Asta este deranjant la G4media, nu are un sistem de like / dislike al comentariilor, cum este la ziare.com. Identifici imediat postările trolilor și le ignori

 7. Hei, care-i problema!?

  Acum hashtagiștilor nu le mai plac procurorii și „profesionalismul” lor!?

  Vrea cineva să reînvie „justiția” făcută direct în stradă sau pe stadioane!?

  • Deci nu mai sunt oameni care muncesc în economia reală şi vă plătesc vouă, bugetarilor, salariile, ci sunt „haştagişti”?

   Ăsta e genul de limbaj dezumanizant pe care îl foloseşte PSD-ul pentru a -şi justifica dictatura.

  • Nu era vorba ca au actionat impotriva unei lovituri de stat? Unde „este” lovitura de stat? Unde sunt vinovatii, dovezile si condamnarile pentru cei care au incercat lovitura de stat? 18 inculpati? Pentru asta gazezi sistematic 200.000 de oameni si evacuezi in forta TOATA piata atunci cand se lasa intunericul?
   Voi nu ati realizat inca dupa votul pentru europarlamentare ca lumea nu mai poate fi prostita atat de usor! Pai voi credeti ca sunt multi cei care nu si-au dat seama ca totul a fost premeditat? Cu interviuri in mass-media, cu avertismente, cu toate pregatirile necesare, cu sute de testoase ninja?
   Poate vine si schimbarea mult asteptata spre democratia autentica si poate veti plati cu varf si indesat pentru cat ati umilit poporul asta!

  • Au activat și fantoșa defecat o. Tot ”pro-cur” tot cu ”orori”, o țin langa. Âsta e și nemulțumit, nu vrea cu nisip ”în cur”, vrea ” profesionist”. Poate să stea liniștit, ”justiția” lor e moartă și îngropată, n-o mai învie nimeni.

 8. Mda. Se pare că cei 18 făceau parte dintr-o organizaţie mondială secretă care pusese la cale o lovitură de stat la Bucureşti. Lovitura de stat trebuia să înceapă după miezul nopţii. Planul a fost împiedicat de bravii jandarmi. Ei au făcut antrenamente pe parcursul întregii zile pe copii, femei şi bătrâni. Cam asta ar fi povestea loviturii de stat, idee vehiculată de geniul guvernului.

 9. Pentru pupatorii de funduri psdiste: vă place ce au făcut idolii voștri comunisto – mafioți din țara asta? Vă plac șoselele pe care circulați? Dar spitalele, grădinițele și școlile de stat? Datorita hastagistilor și a celor care ies în strada pentru a condamna derapajele puterii, România poate sa mai aibă o șansă, altfel Europa ne scuipa ca pe o măsea stricată… Oricum, psd se duce la vale, în câțiva ani va fi istorie!

 10. Mergem la protest sa ne exprimam increderea in Jandarmerie, in Politie, in tot MAI-ul, in toate institutiile statului, exceptie Armata.

  • Mafia PSD.
   Mergi tu si mananca rahat de la latrina 3 boritule.

  • Bai Mihai, prostule, daca nu pun ghilimele nu-ti dai seama ca e vorba de o ironie?!
   Cat de prost esti?! Si nu mai scrie pe-aici daca esti prost, ca n-avem nevoie de de-al de tine!

 11. Daca 10 august a fost violent ce sa mai zica aia din Hong Kong

  • Știm, niște incompetenți interlopii din Mafia PSD-ALDE. Nici măcar o represiune n-au fost în stare să facă.

 12. După cum par a sta lucrurile, se pune de o mușamalizare, cu a cui complicitate, habar n-am. Lângă celelalte mari dosare puse la naftalină, peste care s-a așternut praful, se mai adaugă și cel de pe 10 august 2018. Ce mă face să cred acest lucru? simplu, ce caută dosarul „10 august” la DIICOT, având în vedere că această instanță de combatere a criminalității, conform legii, nu poate ancheta militari, cum sunt conducătorii jandarmilor, care au orchestrat represaliile din 10 august 2018? De ce a fost plasat acest dosar de către parchetul militar către DIICOT, parchet militar, singurul în măsură să ancheteze militarii? Oare nu tocmai din această cauză, pentru a fi mușamalizat în cel mai silențios mod cu putință? Sincer, eu cred că da. În mod normal, așa ar fi firesc, anul acesta pe 10 august ar trebui să se umple Piața Victoriei, să iasă cât mai multă lume în stradă pentru a protesta pentru toate nelegile produse în această țară, dar într-un mod pașnic, civilizat și lipsit de incidente. Doar cu implicare cetățenească lucrurile se pot schimba în această țară. trebuie să dăm dovadă de mult mai mult simț civic, să ne implicăm, să punem presiune, să scoatem în evidență mizeria ascunsă de autorități și de instituții, sub preș, să-i determinăm pe aleși să facă lucrurile în beneficiul societății și nu în interesul lor, doar atunci vom avea o șansă reală de însănătoșire ca țară.

  • Dosarul a ajuns la Diicot tocmai pentru a fi musamalizat, iar cumatrul Licu de-asta a si fost pus fraudulos procuror general al Parchetului, cat despre celalalt cumatru, felix banila, se stie ca toader l-a numit acolo sa serveasca mafia psd-alde, nu tara asta. Si PG si Diicot sunt capturate la nivel de conducatori.

 13. In care institutii au romanii cea mai mare incredere?
  https://www.g4media.ro/sondaj-inscop-romanii-au-cea-mai-mare-incredere-in-armata-nationala-si-in-nato-si-cea-mai-putina-incredere-in-parlament-si-partidele-politice.html
  Acum, Jandarmeria pe locul 3 mi se pare extrem de exagerat, dar, nah, si aia vin de undeva, sunt o gramada care au votat cu stomacul si tot asa.

  Ideea e ca am impresia ca e cineva care se chinuie sa distruga institutiile in care romanii declara ca au incredere.
  Armata, locul 1. Sa ne uitam la sinistrii dinultima vreme? Les? Inzestrarea facuta in bataie de joc? Cineva depune eforturi sustinute sa strice imaginea armatei.
  Biserica, locul 2. Nu mi s-a parut a fi cine stie ce niciodata, dar in ultima vreme, de cand cu afaceristul Danut, care si-a „tras” chip cioplit pe clopot, exact cum scrie la Biblie, de cand cu parintele Pornohaci sau cu altii care-si dau cu parerea in cazuri de violuri si tot asa, Biserica e pe o panta descendenta.
  Jegdarmeria? Politia? Vezi cazul Armatei, inclusiv comportamentele de retardati avute in ultimele cazuri. Nici astia nu mai au sprijinul populatiei.
  Presedintia? DNA? BNR? Primaria? SRI? SIE? STS? Institutii amorfe, fara reactie.
  Presa? Care presa? Latrina 3? RRomaniaTeVe, unde puscariasul ala de Ghita isi debiteaza prostiile? Ma lasati?

  Deci. Am impresia ca e cineva care actioneaza special pentru distrugerea imaginii unor institutii.
  Nu ca la unele ar mai avea ceva de distrus, dar zic si eu…

 14. Sa lasam la o parte acuzatiile individuale impotriva jandarmilor, cum facem ca avem doar 18 „huligani” pusi sub acuzatie. Cum se justifica acum evacuarea a 60-100 mii de oameni cati mai erau in piata la ora aceea cand doar 18 erau vinovati? Cum ramane cu proportionalitatea interventiei?

 15. Terminati cu prostiile… credeti ca daca miorlaiti la nesfarsit despre 10 august 2018 e suficient sa se intample ceva?
  Ca sa se intample ceva e necesar ca lucrurile sa se faca legal, dupa proceduri legale … adica e necesar sa se stie exact ce sa se faca, cum sa se procedeze.
  Va intreb: aveti habar ce si cum trebuie facut?
  Stiu jurnalistii lu peste prajit la tava cum trebuie facut?

  Raspunsul la aceste intrebari atesta din ce cauza nu se intampla nimic.
  Si s-ar putea sa iasa cum au vrut oficialitatile: lovitura de stat! mai exact „actiuni contra ordinii constitutionale” (art. 397 Cod penal)… Si mai vedeti dreptul la protest la sfantul asteapta!

 16. Nu va inteleg, voi le „spuneti” pe facebook si pe alte retele de socializare institutiilor de forta ce urmeaza sa faceti, si apoi tot voi va mirati ca institutiile de forta pun in functiune tot soiul de mecanisme ca sa va impiedice sa tulburati ceea ce ei numesc ordinea publica si ordinea constitutionala. Ar trebui sa fie orbi sa nu vada ce discutati public si sa nu faca nimic, daca asta e menirea lor, cel putin in acceptiunea lor. Vreti rezultate? Organizati-va altfel, organizati-va mai bine. Chiar ma apuca rasul cand vad cum sunteti dusi de nas toti avand pretentii de intelectuali rafinati si vine un talamb dinasta de la jandarmerie si va spune: fara scena, fara organizare, fiecare sta ca oaia si ridica telefonul la ora 9, nu scrieti o proclamatie, nu declarati acest guvern ilegal si ilegitim, stati acolo cuminti, suflati in vuvuzele si scandati vreo doua ore, fumati 2-3 tigari si apoi acasa in liniste, oricine incearca sa se organizeze e infiltrat, oricine incearca sa scrie o proclamatie e securist. ce surpriza, nu se intampla mai nimic si nu se schimba nimic. dar chiar, ce surpriza!

 17. Si era sa uit… MUIE PSD! PS: Cine plm mai e si Tomescu asta si de unde a aparut? Apar astia ca ciupercile. Mai face SIE un parz, mai apare un dinasta care ne organizeaza el.

 18. E cert ca nu se mai poate continua asa, cu Fifor ca Sub Ignoranta rau intentionata de Carmen Dan!!!

 19. Un an de asa zise cercetari sub comanda politica…. sunt o rusine nationala , care pun in lumina, inca odata mafia politico- mafiota. Si mai vor inca odata , votul nostru Sa va fie rusine , daca mai aveti constiinte si omenie in voi.

 20. DA, aveti dreptate .
  Jandarmii trebuiau inculpati , deoarece s-au comportat ca niste MAMALIGI , cu niste persoane care participau la o actiune care nu respecta prevederile legale .
  Trebuiau sa actioneze precum jandarmeria franceza , fara menajamente .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.