G4Media.ro

Sondaj INSCOP: Românii au cea mai mare încredere în armata naţională şi…

Sondaj INSCOP: Românii au cea mai mare încredere în armata naţională şi în NATO și cea mai puțină încredere în Parlament și partidele politice

Românii au cea mai mare încredere în armata naţională şi în NATO, pe ultimul loc în clasamentul instituţiilor interne regăsindu-se Parlamentul României, potrivit unui sondaj INSCOP, realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Conform unui comunicat de presă transmis joi, în urma cercetării sociologice a rezultat că Armata continuă să fie instituţia internă în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64,1% dintre respondenţi declarând că au încredere mare şi foarte mare în această instituţie (66,7% spuneau acelaşi lucru în noiembrie 2018). Urmează Biserica – 54,5% (52,8% în noiembrie 2018), Jandarmeria cu 43,5% (49,3% în noiembrie 2018) şi Poliţia cu 41,2%.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 39,7% dintre români au încredere multă şi foarte multă în DNA, iar 39,1% au încredere multă şi foarte multă în Preşedinţie (33,7% în noiembrie 2018). Lor le urmează, la egalitate, Primăria şi BNR, ambele instituţii fiind cotate cu 34,7%.

Un procent egal de români (31,4%) au încredere multă şi foarte multă în SRI şi SIE, în timp ce 27,7% dintre respondenţi declară că au încredere multă şi foarte multă în presă. Pe următoarele poziţii se situează Consiliul Judeţean cu 20,1% încredere multă şi foarte multă, Curtea Constituţională cu 18,4% (19,9% în noiembrie 2018) şi Guvernul cu 12,8% (13,7% în noiembrie 2018).

Pe ultimele locuri ale clasamentului încrederii în instituţiile interne, arată sondajul, se situează partidele politice, cu 11,8 % încredere multă şi foarte multă (9,1% în noiembrie 2018) şi Parlamentul – cu 9,8% încredere multă şi foarte multă.

În topul încrederii in instituţiile internaţionale, pe prima poziţie se situează NATO, cu un procent de încredere multă şi foarte multă de 49,9%, urmat de UE cu 47,8%. Parlamentul European beneficiază de un capital de încredere de 44,7%, iar Comisia Europeană este cotată cu 43,8% încredere multă şi foarte multă.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului, de tip multistratificat, probabilistic, a fost de 1.080 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Incredere in Jandarmerie? In aceasta hoarda de huligani care la ordin s-au napustiti ca niste animale amusinând szângele si au maltratat, au gazat si au arestat in masa, inclusiv tineri, femei si copii? Ei sunt antrebati ca nazistii si sunt in stare oricand de mai rau, fiind urmasii celor care au ucis in 89.. Daca românii mai cred in aceasta institutie represiva la ordin politic, atunci isi merita diktatura,

 2. Increderea in biserica 54,5%, in jandarmerie 43,5% (e vorba bineinteles de jandarmeria lui dragnea).
  Popor de slugi umile.

 3. As fi preferat ca jandarmeria sa se fi bucurat de o popularitate mai mica dar asta e tara in care traim. Jandarmii care bat nu vin de nicaieri. Romanii sunt un popor in razboi cu sine insusi de sute de ani.

  Ce ma amuza este increderea in parlament. Mai tineti minte un anume Tariceanu care trambita ca parlamentul este reprezentantul cu legitimitatea cea mai inalta a poporului? Dascal tine minte.

 4. Increderea de 9,8% in Parlament este un efect al vicierii profunde a Democratiei din Romania de catre Politicieni, astfel incat Parlamentul este vazut ca un cuib de hoti. Dovada? Increderea in partide este de 11,9% – si asta se refera mai ales la actualele mare partide. Daca pe PSD il doare drept in esapament ce cred „prostii care oricum ii voteaza pe ei, si-s inca foarte multi”, PNL ar trebui sa fie total alarmat (altfel va muri). USR si PLUS sunt prea noi pentru a conta cu adevarat in aceasta perceptie (deci nu la ei se refera acesta raspunsuri din sondaj), PMP este prea mic deci nu este vazut ca un partid care „da tonul” in Romania.

  Pe urma, este interesant cum – in ciuda cifrelor increderii pentru Parlament si Partide – sunt exista 25-30% dintre Romani care voteaza PSD. Aici este cheia intelegerii, si aici se afla si cheia solutiei pentru Alianta 2020 (USR-PLUS) si pentru opozitie in general.

  Si in final, datorita acestor cifre, ma astept ca PSD sa se repeada ca niste hultani sa atraga biserica de partea lor inca si mai mult. Si celelalte partide vor fi tentate, dar eu sper sa aiba viziune si inteligenta. Romanii fac totusi diferenta intre Biserica si partide politice. Transferul de imagine si incredere nu va functiona prea mult, mai ales daca nu tintiti chiar pe cei mai needucati dintre alegatori. De altfel increderea in Biserica ca institutie nu este de 54.5 asa cum GRESIT se interpreteaza in studiul de mai sus (nu este doar o opinie, stiu ce vorbesc). Aceasta cifra se refera la procentul de cetateni Romani care pun semnul echivalentei intre Credintele lor personale de natura religioasa si Biserica ca organizare sociala, adica oameni de inteligenta medie (n-am spus joasa ci medie; deci marea majoritate a oamenilor), pentru care distinctie dintre Credinta reala si Institutia bisericii nu este relevanta in practica, chiar daca sunt constienti ca exista o diferenta intre ce spune si ce face popa.

 5. Jandarmeria 43,5%
  Bravo Romania!
  Somn usor.

 6. Oare „justitia” lipseste intentiont din sondaj?

 7. Este un sondaj grăitor, plin de disonanță cognitivă. Trist, într-un fel

 8. @Nepriceputeanu

  Mai intai trebuie facut targul )

 9. Am si eu o nelamurire ,la ce se gandesc romanii cand spun ca au incredere in biserica ? Ca ii casatoreste cum trebuie ? Ca ii boteaza cum trebuie ? Ca ii inmormanteaza cum trebuie ? Ca predica pe tonul potrivit ?

  Poate vroiau sa spuna ca au incredere in dumnezeu , ca e singurul care ii poate salva ! Ma indoiesc profund ca exista dumnezeu , dar asta e alta treaba !

  Vorba Adei Milea: „Noapte buna natiune , viitorul nu se pune”

  Noaptea mintii in Romanica asta !

 10. eu am incredere in NATO, dar nu in armata romana, care face parte din cancerul care prada si distruge Romania.
  armata e o gasca de borfasi analfabeti si hoti.
  hotiile cele mai mari din tara asta se fac sub umbrela armatei.