G4Media.ro

Dosar penal pentru că AUR ar fi minimalizat Holocaustul spunând că este…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Dosar penal pentru că AUR ar fi minimalizat Holocaustul spunând că este o ”temă minoră”/ Simion: O fi coincidență după ce i-am acuzat pe frații Muraru că au participat la activități legionare?

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că au deschis dosar penal in rem (este cercetată o faptă, nu o persoană, n.red.) pentru că Alianța pentru Unirea Românilor ar fi minimalizat importanța Holocaustului, spunând că este o ”temă minoră”.

 • UPDATE 2: Alexandru Muraru a răspuns la acuzația adusă de George Simion: ”Este, în mod evident, o minciună născută din frica dlui de la AUR în urma demersurilor în justiție. Nu am organizat niciodata nimic de genul acesta (…) Domnul Simion si partidul sau mint cu nerusinare in ceea ce mă priveste. Nu mai departe de anul trecut a transmis un comunicat public prin care am fost numit “agent al unei puteri straine”. La asemnea enormități nu poti raspunde”, a spus Muraru pentru G4Media.
 • UPDATE 1: Reacția lui George Simion, într-o postare pe Facebook: ”O fi coincidență că astăzi s-a sesizat din oficiu Parchetul General pentru comunicatul AUR după ce aseară i-am acuzat pe frații Muraru într-o emisiune televizată că au luat parte, în tinerețe, la activități legionare?!” El a susținut că ”au organizat la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din Iași o manifestare despre statul national legionar, avându-l ca principal invitat pe Mircea Nicolau, fost lider legionar”.

Procurorii s-au autosesizat în această speță, iar co-fondatorul AUR, George Simion, urmează să fie citat pentru audieri, conform surselor G4Media.

Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de Xenofobie și Antisemitism, a declarat pentru G4Media că demersul este ”absolut firesc” și că există ”probe suficiente” care să demonstreze că AUR, prin comunicatul transmis, a negat Holocaustul:

 • ”Legea 217/2015 care modifică și completează OUG 31/2002 este foarte clară. Ea privește toate formele de negare sau minimalizare a Holocasutului în public. „Art. 6. – (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” Este de dedus de aici că există probe suficiente care să demonstreze că o formă de negare a fost comisă prin acel comunicat public ce a devenit știre internă și internațională prin care o formațiune politică consideră că Holocausutul reprezintă o „temă minoră”. Este evident că escaladarea s-a produs pe întreg parcursul anului 2021, unde promovarea culturlui persoanelor condamnate pentru crime de război de la tribuna Parlamentului, simbolurie fasciste sau naziste afișate public, ultragierea memoriei victimelor Holocasutului au fost etape premergătoare comiterii acestei infracțiuni pe care procurorii au identificat-o. Este un demers instituțional al Ministerului Public absolut firesc”, a declarat Alexandru Muraru.

Liderul AUR George Simion nu a răspuns solicitării G4Media pentru un punct de vedere până la acest moment.

AUR a transmis, printr-un comunicat de presă din 3 ianuarie, că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă ”teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii, în ceea ce califică a fi drept o ”acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

Comunicatul PÎÎCJ

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:
La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia”.

Context

Comunicatul din 3 ianuarie nu a fost prima ieșire care trădează simpatiile neolegionare și negaționiste ale liderilor AUR, partid care l-a susținut pentru funcția de premier pe Călin Georgescu, un simpatizant declarat al lui Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.

Deși susține că nu are simpatii legionare, co-fondatorul Claudiu Târziu a participat pe iulie 2016 la o conferință organizată de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru. La final, Târziu s-a pozat împreună cu soția alături de Suru.

Pe data de 5 octombrie, co-președintele AUR l-a amenințat marți de la tribuna pe Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, spunându-i ”O să dai socoteală pentru mizeriile pe care le verși în capul AUR”.

În discursul susținut la moțiunea de cenzură, Târziu a spus și că ”Dacă eram legionar, știți cum procedam, da? Așa, doar cu cuvintele”, referindu-se la acuzații venite din sală. Membrii mișcarii legionare au fost autorii unor asasinate politice care au zguduit România în perioada interbelică.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

62 comentarii

 1. Când pui votul pe prost .

 2. Foarte bine! Mai mult, stimați membri ai partidului AUR, Basarabia nu este România! Este un stat independent, cu constituție proprie, cu imn propriu! Ipocrizia cu care ”ați cucerit” alegătorii deja se vede! Sper să dați seamă convingerilor ideologice pe care le-ați exprimat public!

  • De ce mintiti? AUR a luat 90% la ultimile alegeri din Republica Moldova 😂

  • @nătărău bolșevic: Basarabia face parte din teritoriul istoric al României. Ea a fost smulsa de sovietici în urma ultimatumului dat de Stalin în iunie 1940. Raptul teritorial este „o specialitate” a Rusiei binecunoscuta. Basarabia de la România, Transnistria de la Republica Moldova, Crimeea, Donetsk și Luhansk de la Ucraina, Abhazia și Osetia de Sud de la Georgia. Nimic nou sub soare.
   ” să dați seamă convingerilor ideologice” – intra la categoria delict de opinie în stilul sinistru al regimului comunist din cea mai neagra perioadă a lui, anii ’50. Este vorba de un proces politic în toată regula, care nu poate să ducă la altceva decât creșterea acestui partid în sondaje.

  • Cum poate fi Moldova stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul roman? Voi ganditi?

  • Cum poate fi Noua Zeelanda stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul australian? Voi ganditi?

   Cum poate fi SUA stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul canadian? Voi ganditi?

   Cum poate fi Germania stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul austriac? Voi ganditi?

   Cum poate fi Coreea de Sud stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul coreean de nord? Voi ganditi?

   Cum poate fi Palestina stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul sirian (sau irakian, sau iordanian, completati dvs pe linia punctata)? Voi ganditi?

   Cum poate fi Ucraina stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul rus? Voi ganditi? Imi crestea inima cand vedeam interviurile cu fotbalistii ucrainieni la Euro 2021 sau inregistrarea pe ascuns cu procurorii anti coruptie din Kiyiyiyiyiv, si toti vorbeau rusa.

   Si chiar asa, cum poate fi Romania stat „independent” daca are aceiasi limba, aceiasi religie, aceiasi regiune teritoriala, aceiasi istorie, etc cu statul basarabean? Voi ganditi?

  • Spre deosebire de exemplele enumerate Moldova a facut parte din Romania ofical, iar cum a spus si @Philip, din cauza unor situatii geopolitice a fost separata fortat. Si nu stiu despre ce independenta vorbesti, fac ce vor rusii acolo.

  • Certativa cat vreti pe basarabia , dar un lucru sa fie clar , Transilvania e a Ungurilor :)))))))

  • Smecherila Simion cu partidulwtul lui de cacao au luat-o în bot la greu în Moldova. Se pare ca romanii de peste Prut sunt mult mai inteligenți decât cei …de pe aici.

 3. E o tema minora comparativ cu alte evenimente din istorie. Poate big-bang sa fie o tema mai mica?

  • La 10 august, burduja a fost rastignit pentru noi si pentru pacatele noastre, de catre Speranta Cliseru. Din fericire, a treia zi a inviat, ceea ce i-a permis sa devina secretar de stat la finante.

   Stiu eu, am citit in niste valize pe care le-am gasit pe camp.

 4. Foarte bine. Sa vedem AUR in cadere libera.

 5. Pentru asta aveti pensii speciale? Clanurile interlope fac ce vor ele, iar procurorii cerceteaza declaratii ? Asta e problema Romaniei?

  Nu se pot face dosare penale pentru declaratii politice unui parlamentar, sunt imuni, asta stie toata lumea. Si chiar daca s-ar schimba legea, procurorii nu mai au infractori de prins? In Romania ? Tara coruptiei si a clanurilor interlope ?

  Ce dosar politic de 💩💩💩💩

  • Da, parlamentarii nu pot fi pedepsiti penal chiar daca se declara expres a fi legionari, fascisti.
   Aici insa e vorba de incalcarea unei legi, in speta sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia” si daca Justitia il va gasi vinovat poate fi desfiintat.

 6. Adica toti din pnl,psd,udmr,usr in frunte cu alogenul klaus fura tot ce se poate in tara asta si procurori portocala nu stiu nimic despre asta…dar au gasit marele pericol…ca cineva a minimalizat holocaustul…sigur acum cu cercetarea asta o sa se rezolve toate problemele din tara asta…

  • Aur e un pericol existential la adresa celor doua mafii, una asa zis de stanga, una asa zis de dreapta si atunci isi iau in solda fel de fel de activisti cu rol specific de agitatiune si propaganda la scara nationala, internationala asupra oponentilor politici sau ideologici si daca vreti specifica relatiei hot paznic.

  • e irelevant ca sunt si altele, nu te poti prevala sa nu investighezi spete clare pe motiv ca mai stii tu de altele. nu merge asa.

 7. A fost o pagină neagră, nu neagă nimeni.
  Dar nu a fost un capitol și cu atât mai puțin o carte ( manual).

 8. Uite cum fortarea curictitudinii politice la extrem va duce aur pe culmi mai mari, bravo baieti!!!

 9. Exact ca la englezi.
  Îndată ce laburiștii conduc în sondaje, a doua zi apar acuzații de antisemitism.

 10. Cetatenii din diaspora-cu cetatenia luata pe art 11-liubliu AUR.

 11. Si Maestrul IC trateaza azi pe larg in editorialul sau pe blog aceasta problema creata in jurul declaratiilor AUR.

  • 😀 Ma, tu esti maestrul in persoana, ma 😀 Asa ai ajus maestre? Sa-ti faci publicitate pe la comentariile altor site-uri? 😀

  • Sigur au comentarii interesante si Tuca, si Nasul, si Doru Octavian Dumitru, si Maia Morgenstern.

   Pe vremuri, reluarile de la revelion se terminau pe 3-4 ianuarie, dar acum ne-a organizat A Sarbu reluari tot anul.

  • Daca haur latra doar la udmr mai exista acest tambalau ?

 12. Declarație politica. Mosadistii sa cânte la alta masa.

 13. Recomand poezia „Olteni la Iasi” de Ion Creanga

 14. Bravo Simon îti suntem alāturi ,cred cā îi cam încurci pe mafiotii în planurile lor murdare Nu le e rusine sa trimità facturi mai mari decit salariile ,în Romania facturile sunt mai mari ca în Occident rusine sa le fie parlamentarilor , ei si-au facut salarii de sute de milioane si dorm in parlament , Arafat de ce nu returneaza banii furati poporului Român pentru ça au furat toti si nu au cum så-l acuze Pàcat çà avem o Tarā frumoasà si suntem condusi de o haità care nu se mai satura tragind de ciolan Dumnezeu sà- ti ajute Domnule Simon sà reusesti sa aduci barèm o raza de lumina acestei popor O zi superbà,Mult respect,Mult curaj si nu céda Romànii te sustin

 15. Rusine G4media. Nu stiu cum de nu va tipa constiinta, la cate ticalosii colportati.

  Dar scrisoarea lui Claudiu Tarziu catre ambasadorul Saranga de ce nu ati publicat-o si ati facu doar cherry picking. Ordinareala.

  Sunteti exponenti ai expresiei ”minti ca o gazeta”

 16. Basarabia face parte din teritoriul istoric al Moldovei , Vlaho -Olteni au reusit sa o anexeze acum o 150 ani…..Moldovenii sau opus cu inversunare sa se uneasca cu Zigania Vlaho-Olteneasca cum se exprimau moldovenii in acele vremuri ..

 17. Cate discutii inutile despre aur si overi….incredibil. intre timp pensiile speciale au crescut si voi dormiti in ghete

 18. Alde minifenechii Muraru sunt atât de proști încât merg inainte cu martirizarea micului putinist.
  Minifenechii Muraru nu ma indoiesc că au făcut orice se putea face pentru a prinde ciolanele publice încă din fragedă tinerețe, așa că e posibil să existe vreo înregistrare de pe vremea liceului, poate trebuiau să se bage pe sub pielea vreunui profesor mai verzisor așa .
  Micul putinist ar trebui însă să scoată dovada, ar fi distractia anului ca ambasadorul român în State si marele consilier pe teme de Holocaust să evolueze cu aplomb in scenete „verzi”. :(((

 19. Trebuie sesizare pe neconstitutionalitate pe rahatul ala de lege. Practic nu poti deschide gura privind tema holocaustului ca te poate baga la puscarie direct. Ca ai „minimizat”. E neconstitutionala pe multe nivele, claritate etc etc.

 20. Aur ar trebui desfiintat

  Cine este de acord sa lase un 👍

  • Asa-ar trebui! Dar,dacă n-a fost desființat când s-ar fi putut și,pe buna dreptate,după ce-a fost ajutat de-o mână de naivi ingrat sa intre-n Parlament,…..sunt slabe șanse. Ba mai mult,pe fondul nemultumirii crescande-a populației,creste vertiginos în sondaje.Istoria ne arată clar,ca pe fondul nemultumirii poporului, extremistii-au avut câștig de cauză,si-au putut apoi sa declanșeze dezaste.

 21. RUSOFILILOR !
  BASARABIA ESTE ROMANIA ,TRADATORI DE NEAM SI TARA !

 22. Tare mi-e să nu fie asta o scânteie….

 23. DAR GENOCIDUL IMPOTRIVA NEAMULUI ROMANESC ESTE CONDAMNAT JURIDIC IN VREO LEGE A ISRAELULUI SAU UE ?!?

 24. Emil, are you ok?whatever means ok for you…

 25. Horia Sima ce a fost mă ? Arian ?

 26. nazistii HAUR condusi de tablagiul manelar sef de galerii si de legionarul ajuns Tarziu

 27. Prefer sa fiu legionar decat comunist ca majoritatea ziaristilor, comentatorilor g4media si a majoritatii clasei politice. Incluzand pe nea muratura

 28. Iohannis face orice ca sa stea in functie. Urmeaza sa scoata AUR in afara legii.