G4Media.ro

Institutul ”Elie Wiesel”, după ce AUR a catalogat Holocaustul drept ”o temă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Institutul ”Elie Wiesel”, după ce AUR a catalogat Holocaustul drept ”o temă minoră”: A nega Holocaustul din spatele imunității parlamentare nu face decât să întrețină ura antisemită, neagă democrația

Institutul ”Elie Wiesel” din România a reacționat după ce Alianța pentru Unirea Românilor a transmis printr-un comunicat de presă că Holocaustul din România este ”o temă minoră” și ”o simplă lecție”.

Institutul condus de Alexandru Florian a catalogat comunicatul AUR drept ”manifestare negaționistă a unui partid extremist” și a amintit că gestul simbolic al autorităților române, de asumare a exterminării evreilor de către Ion Antonescu, a contribuit la aderarea României la NATO și UE.

”Elie Wiesel” mai spune că a nega Holocaustul nu face decât să întrețină ura antisemită și însăși negarea democrației:

 • ”Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” condamnă manifestările negaționiste ale partidului extremist AUR. Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecție” sau o „temă minoră” în sistemul educațional. Genocidul, distrugerea unei comunități pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecții în sistemul educațional? Amintim că gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE. A nega Holocaustul, în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația”, se arată în comunicatul transmis luni de Institutul ”Elie Wiesel”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

67 comentarii

  • Ce sã .. Românistanul „ieuropean” 😂😂😂😂

  • AUR este doar o aripă a PSD-USL-PCR , un PRM.

  • AUR NU A NEGAT HOLOCAUSTUL

   a zis doar ca in Romania e o tema minora

   daca zicea ca e o tema MEDIE era mai bine?

  • Nu era mai bine , pentru că moartea a sute de mii de oameni nu e o glumă.

  • Au romanii alte probleme mai importante de cât holocaustul acum să fim serioși nus dacă interesează pe cineva la momentul actual treburile astea

  • @ Marius

   Da, au romanii probleme mai importante, de pilda au murit aproape 30.000 de romani in ultimul val pandemic, asta si cu ajutorul agitatorilor AUR, care au isterizat populatia („va sterilizeaza pana la a treia generatie”, „vaccinul inseamna pierderea vietii”, etc.) Am ajuns sa avem mai multi morti la milionul de locuitori decat Brazilia! Tara care isi ingropa mortii cu buldozerul acum un an…
   Se considera AUR responsabil catusi de putin? Absolut deloc…
   Pentru ei si asta e o „simpla lectie”, o „tema minora”…

  • @Marius. Pai și dacă e o tema „minora” de ce mănânci la ciuperci acum despre ea? Eu mai degrabă cred ca mojicii de la Haur au dorit prin acest comunicat o consolidare a poziției extremiste și a electoratului extremist din România, gen tu, care probabil se ridica pe undeva pe la 20 și la suta.
   Prin urmare un mesaj de la niște politicieni extremiști și infecti către electoratul lor de inculți.

  • Legionarii haurari ai lui Simion, Târziu și Tănase, trebuie scoși în afara legii.

   Paraziții ăștia fac mai mult rău acestei țări, decât toate pandemiile de ciumă, de holeră, de covid etc. care e au bântuit de-a lungul timpului prin România , chiar mai mult rău și decât ciuma roșie adusă la noi de rușii care acum îi „premiază” lunar pe haurari!

  • Radu, a minimaliza chinurile și moartea a milioane de oameni este pt tine ceva cu o semnificație redusă ??? Dacă toată familia ta ar fi fost arsa în cuptoare sau împușcată în ceafa ai mai vorbi la fel ???
   Tare bine ar fii dacă cei cu un nivel redus de judecata și empatie n-ar mai avea dreptul la opinii gaunoase. Radule

  • @doru – drept la OPINIE inseamna DEMOCRATIE, LIBERTATE. d-astea

   e dreptul fiecaruia sa aiba empatie putina sau deloc, nu exista nici o lege care sa te oblige la sentimente de empatie. DEOCAMDATA

  • Lipsa totala.de.logica!

   „A minimiza” nu inseamna ‘a nega’.

   Schimbam definitia din DEX ?!

   MINIMIZÁ vb. I. tr. A reduce la minimum; a minimaliza. [< fr. minimiser].

   NEGÁ, neg, vb. I. Tranz. A contesta existența, necesitatea, obligativitatea unui lucru, a unui fenomen etc.; a nu recunoaște, a nu admite un fapt; a tăgădui. – Din lat. negare.

  • Nu au murit nicaieri milioane de oameni, maxim 200 de mii au murit acolo, si nu au fost omorati, au murit de tifos, ca era epidemie pe vremea aia

  • Holocaustul nu este și nici nu ar trebui sa fie considerat o „temă minoră”! Numărul morților datorită holocaustului și condițiile sub care s-a produs holocaustul, sunt absolut ÎNFIORĂTOARE! Condițiile precursoare holocaustului, se pot repeta oricând, dacă formațiuni ca AUR, nu vor fi scoase în afara legii și liderii și susținătorii ideilor lor, nu vor fi condamnați de societate si de autorități!
   În fapt, AUR este în cea mai mare parte, VINOVAT de Holocaustul COVID, don România pt că au răspândit informații false despre pericolul real, diminuând în mod intenționat severitatea efectelor neprotejării populației împotriva COVID! Deci, AUR este VINOVAT de moartea zecilor de mii de morți de COVID, din România!!!

 1. Corect! Dar ce poţi vorbi la clasă timp de 25-28 de ore într-un an?
  Există riscul ca o disciplină prezentată neprofesionist de un cadru didactic apatic să contribuie la instalarea unor resentimente… exact cum s-a ajuns cu ora de religie.
  Eu nu aş fi dispus să subminez importanţa acestor evenimente banalizându-le sau oferind prilej unor tineri necopţi să facă tot felul de glume stupide pe seama a ceea ce nu înţeleg… exact cum s-a ajuns cu ora de religie. Este o disciplină care prima dată trebuie studiată la nivel de licenţă în facultăţile de istorie şi abia apoi adaptat conţinutul pentru liceu iar Institutul EW ar trebui să ofere un ghid de studiu.

  • Religia si tragi apa. Doneaza la bor sa isi cumpere banel mercedes nou. Religia nu are ce cauta in scoala primitivule

  • @ion
   în fond asta era si ideea că locul religiei nu e in scoala.
   cât despre primitiv se vede din reacţie cine este cu adevărat. Înainte să pui etichete asigură-te că înţelegi ce citeşti, nu te repezi ca raţa la flegmă. Fii tu ăla evoluat!

  • Intre doua „flegme” bati o cruce si citesti doua carti ? Te intreb pt ca pari genul….

  • Istoria, la liceu, cu excepția claselor de filo, inseamna o oră pe săptămână…..Istoria holocaustului va avea la fel….nu cumva e disproporționat ceva aici?….bai Ioane, progresist de duzină, religia e opțională, cine are copii și nu vrea religie, poate zice pas…ai mei nu au studiat în liceu, au câștigat o oră de sport în plus, dar a fost opțiunea lor, pentru care am semnat,…..si problemele în programa școlară nu sunt numai astea, tot niște deștepți au pus și materia de educație antreprenoriala, o alta forma fără fond

 2. România este stat legionar în forma evoluata. UE a finanțat si sprijinit înscăunarea legionarilor, UE trebuie sa-i înlăture.

  • ahahhahah

  • Din America suntem finantati, cum sa ne finanteze corporatiile? De la Romania porneste ERA DE AUR a lumii viitoare, prin programul Hrana-Energie-Apa al lui Calin Georgescu.

  • Legionar??? Ha ha ha, poate neobolsevic. Vezi ca încurci termenii. Iar aur nu este nicidecum legionar, este pur rusesc, anti orice este romanesc, s-au fotografiat alături de niște exaltati legionari, vorbesc despre unire, ca să de informeze, dar în realitate, sunt mana moscovei, care acționează la nivel de prostime prin fake news. Activenews, Sputnik și alte generatoare de știri false își fac bire treaba, pe fondul renunțării la școală, în detrimentul facebook.

 3. Mai zic o data ca l-au sters goyimii frustrati din g4media:
  Holodomor
  Republica Weimar

 4. Tema holocaustului, nu e deloc minora se poate invata din ea , cam asta se intampla cand are loc discriminarea indiferent ca e legata de rasa sau orientare sexuala. Dar unii oameni trebuie sa invete pe pielea lor ca sa intelega anumite lucruri.

  • si la fel e si discriminarea pe baza de vaccin. desprea asta de ce nu ziceti nimic. tot discriminare este.

 5. Ellie Wiesel, prietenul lui Iliescu? Oh, da, foarte multa credibilitate!

  • Pentru propagandiștii antioccidentali deghizați în antivaxeri nici mărturiile victimelor nu sunt credibile, așa cum nu sunt credibile cifrele oficiale, informațiile verificate.

 6. Negarea Holocaustului – inclusiv a celui din România – este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015.

  Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: „(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

  • Si sa nu uitati: nu aveti voie sa criticati pe cei care va conduc.

  • Corect, dar de aici si pana la a fi materie obligatorie in scoli este cale lunga. Elevii din Romania abia daca stiu cand a domnit Stefan cel Mare.

  • …asha mă doare de anii domnilor… de nu mai pot! Asta trebuie să știm…. haurica.

  • Domnule Nicu,
   Știți sa ne citati din vreo lege care incriminează negarea Revoluției din 1989?
   Sau oare parlamentul nostru are grija mai mare de capra vecinului decât a noastră?

  • Și aceea tot capra noastră este , nu a vecinului

  • Aschia nu sare departe de Justitia Romana care schimba acuzatiile faptasilor masacrului de la Colectiv din „consecinte deosebit de grave” in „abuz in serviciu”.

  • @Draggy: da, numai ca e o capra care ne mulge ea pe noi!

  • Cine va mulge pe dvs dom Goe, cei care au murit? Conștiința ar trebui sa v-o mulgă.

 7. nu neaga nimeni istoria

  dar negam necesitatea existentei unui institut bugetofag plini de bugetari care nu fac nimic

  n-avem nevoie de institute platite din bani publici sa ne spuna o istorie cunoscuta global de toata lumea

  • esti total pe langa subiect, tipic sosocarilor, nu stii de unde s-a pornit , unde s-a ajuns, ce s-a zis, doar comentezi

 8. Ne-am trezit de la betzie si acum urlam ca a dat antisemitismul peste noi…

 9. S-a întors lumea cu susul în jos.
  Nici pe departe nu au negat vreun holocaust ori vrei democratie. Au cerut sa prevaleze educația relevantă pentru nația noastră. Noi suntem romani. Au spus clar, poate fi un subiect al unei lecții, dar acum doar nu o sa se dea si teza pe materia asta.

  • Relevant pentru orice nație demnă este să își asume greșelile trecutului pentru a nu le mai repeta.Doar conștientizand ce atrocități s-au comis putem spera să ne spălăm cumva rușinea.

 10. Eu astept sa vad mai intai ce va zice Maistrul IC despre asta, apoi imi voi spune parerea. Opiniile maistrului IC despre antisemitism sunt aparte. Pe dl. Muraru il face in toate felurile cand ia atitudine impotriva manifestarilor antisemite. Domnia Sa si-a facut o televiziune personala unde invita personalitati de marca cum ar fi Duamna Sosoaca sau Duamna Dana sau chiar liderul AUR. Pe liderul AUR il omagiaza de fiecare data cand vine vorba de politicienii nostri si chiar in urma cu doua-trei zile zicea ca e un adevarat om politic dar Maistru isi arata amaraciunea ca fortele oculte din strainatate vor face totul ca Duomnu Simion sa nu ajunga la putere. Astept deci sa vad ce va zice Maistru IC.

  • Hahaha, asta nu mai e „antivaxer” ?

  • @Ciobanul Bucur. Ha ha ha, te referi la „maiestrul” Ion Cristoiu, asa-i? Paii mai obedient ziarist rușilor nici nu cred ca mai avem în România… ce ai vrea sa zică și el

 11. Ce se mai screm ăștia de la redacție sa le facă reclamă gratuita aurarilor. Nu v-ați săturat ba sa vă luați atâtea flegme?

  • Daca nu o fac, dispar din 2024. Deci ar face bine sa adopte o politica macar echidistanta.

 12. Nu există nicio ură antisemita în societatea românească! Sunteți ca picătura chinezească! Mai repede imi vine să cred că chiar voi vreți neapatat să o induceți și nu prea înțeleg ce urmăriți prin asta!

  • Ba există ură antisemită. Mai ales în păturile de populație bătrână și cea needucată. Dar nu este cu dedicație. Aceste pături sociale sunt xenofobe în sine. Nu discriminează. Ei urăsc pe toată lumea care nu e ca ei.

   Ciudat schimb de declarații publice totuși. Habar nu aveam că holocaustul este o materie în școli. Mi se pare exagerat.

   Holocaustul a fost tragic, dar a fost expresia acelor vremuri care nu trebuie să se repete și nu trebuie să le uităm. Dar nu a fost singurul genocid din Europa acelor vremuri. Chiar din lume.

   A fost doar cel mai sadic. Dar în același timp au foat exterminați zeci de milioane de oameni în Uniunea Sovietică.

   Nu doar exterminarea pe criteriu etnic contează. Orice forma de exterminare, de crime în masă.

   De la Germania nazistă, la Uniunea Sovietică, la Japonia imperială și finalizând cu Iugoslavia post 1990.

  • Eu zic că nu există!
   Iar despre atrocități, vezi că ucrainienii au fost peste naziști în al doilea razboi mondial!
   Asta, dacă ești curios și cauți să citești!

  • @trodor: ia cauta tu ce au facut Belgienii, cu bastinasii din africa

 13. Banditii AUR inca se mai cred de rasa pura ariana.

 14. Ce de disperati pe aici. Da e o tema minora, asta nu inseamna ca nu e importanta cand vin lectiile despre al 2-lea razboi mondial. Sunt mii de filme despre holocaust, toata lumea a vazut cel putin cateva zeci daca nu sute de-a lungul vietii.
  Noi nu avem in manualele de istorie nici Revolutia disecata dar ne dam peste cap pentru un subiect ultra-tratat si in scoala si in teatru si in cinema, practic peste tot.

 15. Noi, românii, avem multe defecte, dar xenofobi și antisemiți nu suntem. Uitați-vă în Dobrogea, sunt vreo 20 de etnii care trăiesc alături fără problemă. Uitați-vă în Ardeal, unde românii și maghiarii trăiesc împreună, se înțeleg foarte bine. Societatea noastră trebuie să cunoască istoria, să nu repetăm greșelile din trecut, dar să privim în prezent și în viitor, avem altele pe cap. Unii politicieni bagă bățul prin gard, trebuie ignorați.

 16. Haoleo….puneți mâna pe hanalfabeți și băgați.i la pârnaiță…sa haibe șâ ei timp sa mai citește cesantamplat pân Romanica…șâ poate șâ să mai scrie șâ vreoo cartie, pe format de hârtie, că ei scrie doar pe poduri și pe cearșafuri..pă la galerii!
  Băă troglodiților…ne faceți de ras peste tot…🤕🤭 Chiar și peste Prut! 🙃🤣🤣

 17. Dar nu reiese negatia de niciunde. Si afirmatia e limitata la teritoriul Romaniei in contextul invatamantului.. Ce delireaza domnii de acolo?

 18. Si eu cred ca efectul va fi invers. Nu stiu de ce dar prin toate actiunile neinspirate care se iau nu fac decat sa creasca numarul de sustinatori AUR. Se va vedea la urmatoarele alegeri.
  Acum intrebarea:la materia asta se va studia cumva si discriminarea pe baza vaccinului sau a lipsei lui … ca vad ca spre intr-acolo ne indreptam. Sau materia asta are scopul sa ne arate cam ce va urma ?

 19. Este foarte bine ca in scolile din colonia Romanica , sa se abordeze tema holocaustului la orele de istorie , dar in Germania ar trebui sa fie materie obligatorie -HOLOCASTUL , vedeti acolo cam cati tineri sunt membri ai unor organizatii care au ca doctrina nazismul .

 20. „Materia”aceasta noua vine „la pachet”cu faptul ca Limba si literatura romana si Istoria nu se mai regasesc pe lista olimpiadelor scolare? voi incepe sa ma interesz mai mult despre cine sunt aur-istii si ce vor ei-pana acum i-am ignorat …

  • Cred ca eliminarea de pe lista olimpiadelor , a disciplinelor enumerate de dumneavoastra , face parte din programul presedintlui Iohannis „Romania Educata ” .

 21. De acord cu faptul ca cei de la AUR au puseuri extremiste foarte periculoase pentru orice democratie.
  Dincolo de acest lucru, ultima fraza, o gasesc nepotrivita: „A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația.”

 22. de ce face un institut PUBLIC platit din bani publici politica?

  • că în România distrugerea învățământului, economiei și sănătății este program național de guvernare de la revoluție, că tot ce se reformează, toți care fac reforme anti-naționale trebuie să își ia cei 30 de arginți pentru sângele acestei țări, iar acești 30 de arginți sunt dați de demnitarii acestei țări și sunt încasați din munca de 12-15 ore pe zi a noastră prost plătită cu 6,5 RON/oră

 23. Nenea Rafila, te rog să-ți dai jos gradele. După ce ne-ai învățat să ne spălăm cu săpun lichid adăpat de Hecsi Pharma, acum să cumpărăm și măști mp3. Să vă fie rușine.